Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47
Aan de Glazoenowlaan in de Rotterdamse wijk Hillegersberg staat een opvallende villa uit de jaren 1950, die echter in de loop der decennia flink is verbouwd. Voor de particuliere opdrachtgever maakte Ibelings van Tilburg architecten er op basis van het oorspronkelijke ontwerp een eigentijdse woning van, die bovendien energieneutraal is.

De villa is oorspronkelijk ontworpen in 1956 door architect Herman Bakker met medewerker Jan Hoogstad voor de familie Van Dobben. Het woonhuis had een souterrain dat voor meer dan de helft open was, met een wasplaats, hal, cv-ruimte en een garage. Het architectonisch concept van het ontwerp voor de villa is een opgetilde begane grond, die rondom 65 cm uitkraagt en hierdoor los van de grond lijkt te komen.

Aan de Glazoenowlaan staan twee goed bewaarde villa’s uit dezelfde periode, die beide zijn aangemerkt als gemeentelijk monument zijn. Dat deze woning geen monumentenstatus heeft, komt waarschijnlijk doordat de villa vele malen rigoureus is verbouwd.

Aangetast architectonisch concept
Het oorspronkelijk grotendeels open souterrain werd in de loop der jaren bij de woning getrokken, aan de achterzijde werd een erker met extra trap toegevoegd en de indeling van de opgetilde begane grond werd gewijzigd. De van oorsprong rode bakstenen buitengevel was inmiddels voorzien van een aantal dikke lagen witte verf, vertelt Ibelings van Tilburg architecten. Binnen waren alleen nog de schouw met open haard en de trap in de hal origineel.

De huidige woning was niet geïsoleerd, afgezien van het dak dat in latere jaren van isolatie is voorzien. Daarbij werd een hogere dakrand met een nieuw boeiboord gemaakt. Waarschijnlijk zijn toen ook de – oorspronkelijk binnen door de woning lopende hemelwaterafvoeren – naar de buitengevel gebracht, wat het architectonisch concept van de woning ernstig aantastte.

Ibelings van Tilburg architecten besprak met de opdrachtgevers de optie om het woonhuis in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Gezien de zeer slechte staat van de woning, in combinatie met de wens om de woning energieneutraal te maken, is echter besloten om met het casco als basis een eigentijdse villa te realiseren, gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp.

Verduurzaming
De belangrijkste ingreep bij de verbouwing was het volledig isoleren van de buitengevels. Die zijn voorzien van een circa 20 cm dik isolatiepakket, afgewerkt met stuc. Ook de uitkraging van de begane grond over het souterrain is aan de onderzijde geïsoleerd. Hierbij is met hoogwaardige isolatie het pakket zo dun mogelijk gehouden, mede om de voordeur en bovenramen van het souterrain zo min mogelijk te hoeven verkleinen. Het souterrain zelf is vanaf de binnenzijde geïsoleerd.

Op het dak, dat bovendien van betere isolatie is voorzien, zijn 23 zonnepanelen en een zonneboiler geplaatst. De dakrand is iets verhoogd om de isolatie, de zonnepanelen en de zonneboiler voor de omgeving uit het zicht te houden. Een slank gedetailleerde, iets uitkragende daktrim helpt vervuiling van de gestucte gevel voorkomen.

Met het oog op een energieneutrale woning zijn verder een lucht-waterwarmtepomp en een lage-temperatuur-verwarming toegepast. De woning heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem en verstelbare, zonwerende screens voor de ramen. Ook is de woning gasloos.

Gevelbeeld en privacy
De hemelwaterafvoeren lopen weer binnendoor, zodat ze het oorspronkelijk architectonische concept, van een bijna boven het maaiveld zwevend volume, niet meer verstoren.

De bewoners wilden in een aantal gevels in verband met privacy minder glas dan er oorspronkelijk was. Daartoe heeft het architectenbureau hier en daar de borstwering opgetrokken of een raam iets ingekort. De aluminium kozijnen zijn bronskleurig gemoffeld en voorzien van triple glas. Aan de tuinzijde op het zuidwesten is juist een grote vouwpui in de gevel toegevoegd, met een royale trap die direct vanuit de woning naar de lager gelegen tuin voert. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

3 uur geleden

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

45 minuten geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

2 uur geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

4 uur geleden

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan