Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Ibelings van Tilburg architecten
Copyright: Ibelings van Tilburg architecten
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Ibelings van Tilburg architecten
Copyright: Ibelings van Tilburg architecten

De Bariton in Hellevoetsluis is een gevarieerd woonblok van Ibelings van Tilburg architecten

2 oktober, 12:05
In het centrum van de gemeente maakt Hellevoetsluis met een gebiedstransformatie ruimte voor woningbouw. Hier is recent het woningblok De Bariton, ontworpen door Ibelings van Tilburg architecten, opgeleverd. Het gevarieerde woningblok bestaat uit meerdere delen met elk een eigen identiteit, die gezamenlijk zestig woningen bevatten.

Door de bestaande bedrijfsmatige bebouwing terug te dringen schept de gemeente Hellevoetsluis in het gebied rond de Sportlaan plaats voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is ruimte gecreëerd voor een recreatief zwembad, een sportcomplex, een Integraal Kindcentrum (IKC) en woningbouw, in combinatie met groen en water.

Direct naast het nieuwe sportcomplex en het IKC is de eerste fase van het woningbouwproject Acapella Wonen, met in totaal negentig woningen, gerealiseerd. Hiervan zijn zestig woningen ingevuld door Ibelings van Tilburg architecten met het woningblok De Bariton. Dit bestaat uit een mix van kleinere en grotere appartementen, penthouses en herenhuizen. In de plint aan de Amnesty Internationallaan zijn commerciële ruimten voorzien. Het gebouw is ontworpen in opdracht van Nederland Ontwikkelt uit Rotterdam.

Woningblok met geïntegreerde ruimte voor groen
Alle woningen beschikken over een riant dakterras of balkon op het zuiden en/of westen, vertellen de architecten. De balustraden van balkons, dakterrassen en galerijen zijn voorzien van geïntegreerde bloembakken. In het semi-publieke binnenhof liggen drie groenelementen met enkele bomen en zitmogelijkheden. Ze completeren het op een ‘buitengevoel’ gerichte ontwerp.

Woongebouw De Bariton bestaat uit vijf delen met in totaal 48 appartementen, acht herenhuizen en vier maisonnettes. De verschillende woningtypen, de afwisselende hoogtes en de toonvariaties in het metselwerk verlenen elk gebouwdeel een eigen identiteit.

Tegelijkertijd presenteert het complex zich door de aaneengesloten bebouwing met krachtige lijnen ook als een architectonische eenheid, legt Ibelings van Tilburg architecten uit. De semi-openbare binnenhof, als vanzelfsprekende ontmoetingsplaats voor de bewoners, benadrukt deze eenheid. Dit komt mede doordat alle woningen (en commerciële ruimten) het binnenhof delen, via de ingang of een achterdeur, of via balkon of terrastuin.

Vijf gebouwdelen met eigen karakter
Het blok Opera ligt op de noordoosthoek en bestaat uit vijf woningen, waarvan twee vierkamer-maisonnettes met een splitlevel-indeling. Deze twee woningen hebben een terrastuin op het westen, aan de binnenhof.

Het blok Opus omvat twaalf woningen, met de woonkamer en het balkon gericht op het westen en aan de binnenhof. Bijzonder in dit blok zijn de topmaisonnette en de appartementen met ‘in elkaar hakende’ plattegronden, vertellen de architecten. De galerijen zijn onttrokken aan het oog van de voorbijganger doordat ze zich bevinden achter een gemetselde gevel en balustrades met geïntegreerde bloembakken.

De entree naar de wijk wordt gevormd door het blok Octaaf, met zeven bouwlagen het hoogste gebouwdeel van De Bariton. De 25 in grootte variërende appartementen hebben opvallende gemetselde balkons met vaste plantenbakken. De trapsgewijze bouw biedt plek aan grote dakterrassen met veel privacy.

Blok Prelude bevat tien zeer ruime appartementen, waarvan de meeste een balkon op het zuiden hebben. Het blok omvat verder een maisonnette met vijf kamers; de woning is ook direct bereikbaar via een eigen opgang vanuit de parkeerkelder. Het topappartement heeft een ochtend- en een avondterras.

Aan de noordzijde liggen acht herenhuizen met vier etages: het blok Allegro. Op de begane grond ligt de woonkamer direct aan de terrastuin op het zuiden, met ruim zicht over de binnenhof. Naast de voordeur is in de gevel een nis met een zitbank opgenomen, vanwaar je uitzicht hebt op de singel en makkelijk een praatje kan maken met de buren, aldus de architecten.

Half verdiepte garage
Onder nagenoeg het gehele gebouw en de binnenhof strekt zich de half verdiept aangelegde parkeergarage. Die biedt plek aan 72 auto’s van de bewoners, alsook aan de bergingen. Bezoekers parkeren op straat. Fietsers hebben een eigen, van de auto’s gescheiden toegang.

De parkeerkelder is kleiner dan het bouwblok, zodat aan de randen ruimte is voor de entrees naar de woningen, trappartijen naar de binnenhof en commerciële voorzieningen. Dit zorgt er tevens voor dat de garage niet vanaf het openbaar gebied zichtbaar is, behalve bij de entrees.

Milieuvriendelijk comfort
De woningen zijn voorzien van warmtepompen die zijn aangesloten op een gesloten lussensysteem in de bodem. Dit systeem zorgt, door warmte te onttrekken dan wel af te geven aan de bodem, voor verwarming van de huizen in de winter en koeling in de zomer. Doordat het systeem bovendien wordt gebruikt voor het leveren van warm tapwater was een gasaansluiting onnodig.

Verder draagt een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning op energiezuinige wijze bij aan een gezond en aangenaam binnenklimaat, vertelt Ibelings van Tilburg architecten. Een geluidsluwe gevel aan de zijde van de Amnesty Internationallaan beperkt de geluidshinder. In samenwerking met adviseurs van Peutz zijn hiervoor geluidsreducerende kozijnen ontworpen met het uiterlijk van een bloemkozijn.

Op een aantal plekken zijn zwaluw- en vleermuiskastjes in de gevels opgenomen.

Andere nieuwsberichten

Eerste woontoren in Amsterdamse Sluisbuurt opgeleverd

Gisteren, 16:30

Mulder Zonderland wint Zwitserse competitie met flexibel en duurzaam kantoorgebouw

Gisteren, 16:06

Twee panden aan Lijnbaan samengevoegd tot grote Nike-winkel

Gisteren, 15:12

Architect Herman Zeinstra (86) overleden

Gisteren, 11:42

Tekort studentenkamers steeds steeds erger, vreest vastgoedadviseur CBRE

Gisteren, 13:50

Stephanie Zeulevoet benoemd tot partner bij INBO

Gisteren, 10:10

Spanje ontvangt recordaantal toeristen, veel inwoners niet blij

2 oktober, 1:50

Raad van State akkoord met tracébesluit A12/A15 in regio Arnhem

2 oktober, 10:45

Trainingen biobased bouwen voor architecten

1 oktober, 3:15

Onderzoek: ov en auto te duur voor gezin met modaal inkomen

1 oktober, 11:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan