Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Situatie
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond bestaande situatie
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond nieuwe situatie
Copyright: Bloot Architecture
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Copyright: Myrthe Slootjes
Situatie
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond bestaande situatie
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond nieuwe situatie
Copyright: Bloot Architecture

Subtiele uitbouw versterkt relatie villa met de tuin

31 januari, 15:40
In het Utrechtse Maarn heeft Bloot Architecture een villa voorzien van een uitbouw aan de kant van de tuin. De tweelaagse uitbreiding, die subtiel is opgenomen in het bestaande volume, biedt de bewoners meer woonruimte en zorgt voor een betere relatie met de tuin. Op de begane grond van de uitbouw ligt de nieuwe zithoek van de woonkamer, op de verdieping is onder het zadeldak een slaapkamer gerealiseerd.

Het woonhuis is in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd als bungalow. Door de jaren heen zijn er verschillende verbouwingen gepleegd. Zo kreeg het huis in de jaren tachtig een hoog zadeldak en werd het in 2015 voorzien van nieuwe dakkapellen, extra houten ramen en een zinken goot. De nieuwe ramen van destijds hebben de villa niet de gewenste relatie met de tuin kunnen geven, laat Bloot Architecture weten. Daarnaast kregen de bewoners behoefte aan meer ruimte.

De aanbouw is in het midden van het huis geplaatst, zodat de zithoek er in zijn geheel naartoe kon worden verplaatst. Dankzij glaspuien aan weerszijden van de uitbreiding genieten de bewoners nu ruim uitzicht op de tuin en kunnen ze er vanuit de zithoek zo in stappen, terwijl een lage wand aan de kopgevel voor nodige privacy zorgt. De slaapkamer onder het zadeldak heeft aan weerszijden dakramen, zodat ook deze ruimte kan worden voorzien van veel licht en lucht.

In de materialisatie gaat de uitbouw mee met de bestaande villa. De zinken omranding waarin een verborgen goot zit, het pannendak, een houten invulling aan de kopse kant en de gekeimde bakstenen gevel zijn allemaal terug te vinden in het bestaande huis. Een staalconstructie in combinatie met een minimalistische detaillering zorgt ervoor dat het zadeldak zwevend boven de nieuwe woonkamer hangt en dat er veel glas kon worden toegepast op de begane grond.

Het plafond van de uitbouw bestaat uit okoumé-multiplex en loopt van binnen door naar buiten, wat de relatie tussen binnen en buiten verder versterkt. De begane grond van de uitbouw ligt terug ten opzichte van het zadeldak. Dit benadrukt het verschil tussen gesloten en open en zorgt ervoor dat de bewoners beschut tegen de regen en de zon buiten kunnen zitten.

“De wijze van detaillering en het nieuwe spanningsveld tussen de gesloten bovenkant en de transparante onderzijde, maakt dat het ontwerp op een bescheiden wijze contrasteert met het bestaande huis. Echter bovenal vormt de aanbouw een natuurlijke aanvulling op het bestaande huis”, stelt Bloot Architecture. 

Andere nieuwsberichten

Moke Architecten draagt bij aan vernieuwing Waterlandpleinbuurt

15 minuten geleden

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

4 uur geleden

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

4 uur geleden

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan