Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Situatie
Copyright: Bloot Architecture
Vooraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Tweede verdieping
Copyright: Bloot Architecture
Derde verdieping
Copyright: Bloot Architecture
Copyright: Bloot Architecture / Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Situatie
Copyright: Bloot Architecture
Vooraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Tweede verdieping
Copyright: Bloot Architecture
Derde verdieping
Copyright: Bloot Architecture
Copyright: Bloot Architecture / Christian van der Kooy

Architect Tjeerd Bloothoofd neemt intrek in zelf ontworpen dakopbouw

18 november 2022, 15:04
In de Haagse Bomenbuurt hebben architect Tjeerd Bloothoofd en zijn gezin hun intrek genomen in een dakopbouw boven een blok jarendertigwoningen. Het volume ligt iets terug ten opzichte van de bestaande bebouwing en is anders gematerialiseerd. In contrast met het platte dak van het blok heeft de dakopbouw juist een archetypische dakvorm gekregen.

Het project House on a House is door de oprichter van Bloot Architecture zelf ontworpen en behelst behalve de dakopbouw de bovenste verdieping van de ondergelegen bestaande woning. Het nieuwe volume huisvest drie slaapkamers, een zithoek, een pantry en een toilet, op de bestaande verdieping is een badkamer gerealiseerd. Aan de staatzijde ligt een terras voor de bewoners.

Het nieuwe volume is opgebouwd uit een minimale stalen skelet, ingevuld met houtskeletbouw met vlasisolatie. De dakopbouw heeft een stalen huid met felsnaden, die dankzij zijn licht reflecterende eigenschappen ‘mee kleurt’ met het verloop van de dag. De gehele constructie is inclusief de vloer bovenop de bestaande bebouwing geplaatst.

Constructief element
In de architectuur zijn een aantal elementen van de stalen constructie in het zicht gelaten. Zo heeft elke ruimte zijn eigen constructief element, dat is uitgevoerd in telkens een andere kleur. Voor de kinderen zijn twee kleine slaapkamers gemaakt, langs de straatgevel ligt een grotere slaapkamer voor het hele gezin, gelegen naast de ruimte met zithoek en pantry.

De gehele lange zijde van de hoofdslaapkamer bestaat uit een glazen schuifpui. Doordat de opbouw bovenop de bestaande bouw ligt, is er ruimte om de kozijnen flush weg te werken. Hierdoor lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Het stalen hekwerk dat in verticale zin doorloopt achter de houten vlonders langs, versterkt dit gevoel van oneindigheid, aldus Bloothoofd.

Om de opwarming van de grote slaapkamer door de zon tegen te gaan, zijn er zes schuifschermen in het ontwerp geïntegreerd. Deze kunnen links en rechts per drie in pockets in de wand worden geschoven, zodat de bewoners de mate van privacy en/of uitzicht kunnen bepalen. Zij kunnen zelf wel door de schermen naar buiten kijken, maar andersom is er geen zicht naar binnen.

De schuifschermen zijn vervaardigd uit een stalen frame en ingevuld met onbehandeld Western Red Cedar-hout. De warmte van het hout en de speelsheid van de positie van de schuifschermen geven het ontwerp een extra laag, stelt Bloot Architecture.

Schoorstenen
Bij deze jarendertigbouw is het noodzakelijk om de bestaande schoorstenen door te zetten naar het nieuwe dak, meldt het bureau. De verspringingen die de schoorstenen geven in de plattegrond zijn in dit ontwerp benut om de wanden te programmeren met kastruimte en bij de kleinste slaapkamer deelt de schoorsteen de kamer speels op in een slaap- en leefgedeelte.

De gemeente Den Haag stimuleert het optoppen van de bestaande bouwmassa, om op deze manier gezinnen in de wijk te houden die anders hadden moeten verhuizen om meer ruimte te vinden. Een van de uitganspunten van de gemeente is om de eerste dakopbouw voor een bouwblok leidend te laten zijn voor de rest van het bouwblok. In het voorstel aan de gemeente heeft Bloot Architecture om die reden ook een voorstel voor het gehele blok aangereikt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Beyond Space brengt Mondriaans Boogie Woogie naar Schiphol

Gisteren, 16:49

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

Gisteren, 14:26

Oud datacentrum wordt complex met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Gisteren, 12:26

Hans Wilschut fotografeert gerenoveerd en opgetopt pakhuis Santos

Gisteren, 11:23

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

Gisteren, 15:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

Gisteren, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Gisteren, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

17 juni, 12:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan