Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Vooraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Achteraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond
Copyright: Bloot Architecture
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Vooraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Achteraanzicht
Copyright: Bloot Architecture
Doorsnede
Copyright: Bloot Architecture
Plattegrond
Copyright: Bloot Architecture

Oost en west komen samen in verbouwd en uitgebreid Haags woonhuis

14 november 2023, 13:17
In de Haagse Vogelwijk heeft Bloot Architecture een bestaande hoekwoning verbouwd en uitgebreid. De opdrachtgevers van het East West House, die afkomstig zijn uit Nederland en China, vroegen om een woonhuis waarin oost en west samenkomen. Dat hebben de architecten op verschillende manieren vertaald in het ontwerp.

De bestaande woning is een traditioneel Nederlands huis van baksteen. Een ‘Aziatisch’ element dat daaraan is toegevoegd, is het van binnen naar buiten laten doorlopen van materialen als beton en hout. Daarnaast zijn de architectuur en functies in de woning minder strak gedefinieerd en meer intuïtief.

Ruimtelijk plan
Bij de verbouwing is de hele woning opnieuw overdacht en onderdeel geworden van een ruimtelijk plan waarin functies in elkaar overlopen en verwisselbaar zijn. Alleen de positie van de keuken, die verspreid is over drie elementen in de ruimte, ligt vast. Het hart van de woning, dat deels onder een groot dakraam in de uitbouw ligt, heeft bijvoorbeeld weer geen duidelijke functie.

Aan de voorzijde heeft de woning een uitbouw met een houten voorgevel gekregen. Deze gevel gaat mee in het spel van de plasticiteit en schaal van de bestaande woning, meldt Bloot Architecture. Het hout contrasteert met de bakstenen gevel, maar zorgt tegelijkertijd voor een uitgebreider en over de hele woning gezien samenhangender materialenpalet.

De entree van de woning bevindt zich in een stalen portaal die uitsteekt door de houten gevel van de uitbouw. In het portaal zit een eveneens verzinkt stalen taatsdeur, met die vrijwel even breed en hoog is. Achter het portaal ligt een nieuwe hal die is afgebakend door een bestaande, maar nu met hout beklede wand en een nieuwe houten wand die doorloopt tot de keuken achterin het huis. Deze begeleidende, golvende wand herbergt verder functies als de garderobe en het toilet.

Monumentale opzet
De gevel van de betonnen uitbouw aan de achterkant van de woning heeft een monumentale opzet. Doordat de uitbouw is verlaagd, heeft het interieur van de woning hier meer hoogte gekregen. Ook ontstond zo een speelsere ruimte met hoogteverschillen en een trap in het hart van de ruimte. Door gevarieerde materialen en texturen toe te passen, wordt de woning verder verlevendigd.

Waar de betonnen structuur van de uitbouw zich aan de binnenkant presenteert als een betonnen grid dat een dialoog aangaat met andere materialen, loopt het naar buiten over in een met zitranden omringde verlaging in de tuin. Hierdoor wordt een deel van de tuin visueel (en als de deuren bij mooi weer worden opengezet ook fysiek) bij het huis getrokken.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan