Copyright: Boom
Copyright: Boom

Experts in brief aan Kamerleden: maak optoppen juridisch makkelijker

14 maart, 15:00
In een brief aan Kamerleden dringen juridische en bouwexperts aan op versoepeling van de wetgeving voor optopprojecten. Het toevoegen van woningen op daken van bestaande appartementencomplexen is volgens hen namelijk een snelle manier om tienduizenden woningen te realiseren.

Optoppen heeft meerdere voordelen, zo betogen de experts in hun brief aan de Kamerleden. Het toevoegen van extra bouwlagen op bestaande appartementsgebouwen is een snelle manier om aan de grote vraag naar woningen tegemoet te komen. Daarbij wordt bestaande bouwgrond voorzieningen en infrastructuur als het ware hergebruikt, wat minder financiële investeringen vraagt dan het realiseren van een nieuwbouwwijk.

Ook voorkomt optoppen het volbouwen van gebieden waar bouwen ongewenst is en verlicht het de druk op groene gebieden. Verder stimuleert de noodzaak van lichte constructies het biobased, wat weer bijdraagt aan de opslag van CO2. Tot slot, aldus de experts, kan de opbrengst van de nieuwe woningen worden aangewend voor verduurzaming van de onderliggende woningen en het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Belemmerende wet- en regelgeving
De briefschrijvers wijzen dat het stimuleren van optoppen één van de initiatieven is, die Hugo de Jonge, demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft ontplooid. De focus van de politieke initiatieven ligt echter vooral op woningcorporaties, stellen ze. Appartementencomplexen met Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) hebben vooralsnog weinig aandacht gekregen, terwijl die volgens CBS-gegevens uit 2023 samen 1.438.570 woningen vertegenwoordigen.

Daar zien de experts een kans voor een snelle uitbreiding van de woningvoorraad via optoppen; er is echter “één structurele en belemmerende factor die deze potentie dwarsboomt.” Zo moet minimaal vier vijfde van de VvE-leden met een wijziging van de bestaande bouw – dus ook een optopproject – instemmen. In de praktijk blijkt het veelal een langdurig en tijdrovend proces en in het ergste geval een onhaalbaar project.

“Met de beperkte aanpassing van enkele wetsartikelen zou de drempel kunnen worden verlaagd naar bijvoorbeeld twee derde (van het aantal uitgebrachte stemmen, red.)”, aldus de experts in de brief. De brief hebben zij naar alle Tweede Kamerfracties gestuurd.

Biobased optoppen
De brief is ondertekend door Rueben Kieffer, oprichter en CEO van Boom (specialist in hout- en biobased bouw) en advocaat Benjamin den Butter (specialist appartementsrecht). Zij voeren een team aan, dat het potentieel van optoppen voor met name VvE’s onderzoekt. Deze groep experts maakt samen met andere expert-teams deel uit van het netwerk Biobased Optoppen.

De verschillende teams omvatten bijvoorbeeld juristen, technici, adviseurs, mensen uit bouwondernemingen, onderwijs en corporaties. Het netwerk is ontstaan vanuit interesse bij de provincie Zuid-Holland in grootschalige toepassing van biobased optoppen middels samenwerking tussen publieke en private partijen.

Uit het team van Kieffer en Den Butter kwam de analyse dat het appartementsrecht een knelpunt is, waarvoor een wetswijziging nodig is, zoals die in de gestuurde brief wordt voorgesteld. Een ander knelpunt dat het team probeert aan te pakken is de financiering van optoppingen.

Het potentieel van optoppen is niet alleen groot in Zuid-Holland, zegt Kieffer. Ook in provincies als Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant kan het bijdragen aan het oplossen van de toenemende vraag naar woonruimte, zonder gebruik te maken van groengebieden of onwenselijke locaties.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan