Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Plattegrond nieuw
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Plattegrond oud
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Oude situatie
Copyright: Tim van de Velde
Plattegrond nieuw
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Plattegrond oud
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten

Duurzame metamorfose voor jaren 70-villa

10 januari, 10:21
Een Eindhovense villa uit de jaren 70 van de vorige eeuw heeft een metamorfose ondergaan naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten. Het bureau heeft bij de renovatie onder meer ingezet op een sterkere verbinding tussen binnen en buiten en een ruimere daglichttoetreding, bij een maximaal behoud van de bestaande constructie en materialen.

Waar de stad en de natuur elkaar ontmoeten ligt de villa verscholen tussen bomen, opgetrokken in betonsteen. Het interieur heeft kenmerkende elementen uit de jaren 70, zoals een zitkuil en centraal in de woning een open trappenhuis.

De afwisselende ruimtelijke beleving die die elementen bieden achtte Wenink Holtkamp Architecten een kwaliteit die het bureau wilde behouden en benutten bij de grootschalige renovatie. De ruimtelijkheid hebben de architecten versterkt door de realisatie van een open verbinding tussen de woonkamer en keuken, zodat de verschillende leefruimten in elkaar overlopen.

Binnen en buiten
In het ontwerp is verder sterk ingezet op een betere en transparantere verbinding tussen de woning en de weelderig groene achtertuin. Daartoe is grenzend aan de keuken een overkapte buitenruimte toegevoegd. Ook is een aantal gevelopeningen toegevoegd, waarmee bovendien de daglichttoetreding in de woning is vergroot.

In de oude situatie was de lichtinval beperkt, ook door de dicht beboste omgeving. Een balkon aan de achterzijde is verwijderd, zodat het door de bomen gefilterde licht tot in de woonkamer kan vallen.

Behoud
Door het gebouw op kleine onderdelen aan te passen, heeft het bureau kunnen inzetten op maximaal behoud van de bestaande constructie en materialen, legt Wenink Holtkamp Architecten uit. Dit is een benadering die de architecten vaker hanteren vanuit de overtuiging dat grootschalige renovatie, met versterking van bestaande kwaliteiten en toevoeging van een goede thermische schil, veel duurzamer is dan sloop en (duurzame) nieuwbouw.

Bij het inpakken van de gevel, met het oog op een goede thermische schil en een nieuwe uitstraling van de architectuur, is in dit geval gekozen voor verduurzaamd zwart vurenhout in een fijn bezaagde uitvoering. Dit is op de begane grond met een diep reliëf aangebracht en op de verdieping met een andere textuur en zonder reliëf.

Ingetogen eigentijds
De zwart houten gevelafwerking verleent de villa een eigentijdse uitstraling. Daarbij zorgt de afwisseling van texturen, in combinatie met het spel van licht en schaduw dat de omliggende bomen op de gevel spelen, voor een ingetogen maar afwisselende beleving.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan