Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: HILBERINKBOSCH architecten / René de Wit
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: HILBERINKBOSCH architecten / René de Wit
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: René de Wit / HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten
Copyright: HilberinkBosch architecten

Assimilerende harmonie bij villa van HilberinkBosch

17 november 2023, 10:09
Bureau HilberinkBosch architecten heeft nieuwe foto’s van villa Rondom de zes dennen gedeeld. De villa werd een aantal jaren terug al opgeleverd, maar het architectenbureau heeft gewacht met het te laten fotograferen. Dit om het huis en de omgeving in een zo optimaal mogelijke harmonie te kunnen vastleggen.

De foto’s die René de Wit recent maakte laten inderdaad een woning zien die in veel groen is ingebed. Bomen, struiken en ander groen staan op korte afstand van het huis, dat daardoor deels aan het oog wordt onttrokken.

Randen
De villa ligt aan een slingerend dorpslint in het Brabantse buitengebied dicht tegen een bestaande bosrand aan. Aan de voorzijde biedt de woning uitzicht over een open akkergebied aan de overzijde van de weg. De achtertuin strekt uit tot in het aangrenzende bos dat onderdeel is van het natuurgebied de Maashorst. Zes grote, grove dennen, waar het project zijn naam ontleent, staan pontificaal in de tuin en zijn voorbodes van het achterliggende dennenbos.

Oriëntatie
De bomen zijn ook een belangrijk oriëntatiepunt voor de indeling en situering van de villa geweest. Vanuit de woonkamer, eetkamer en keuken springen de bomen, en de weelderige tuin, direct in het oog. De doorlopende ruimte verlengt zich in een terras dat ietwat opgetild ten opzichte van de tuin ligt. Met een paar treden is die tuin eenvoudig te betreden. Ook vanuit het zwembad, dat haaks op het woongedeelte ligt, zijn de naamgevende bomen en de riante tuin goed waarneembaar. In deze vleugel, die grenst aan de hoofdslaapkamer, is eveneens een badkamer met sauna te vinden. Een kleine patio voor de slaapkamer, aan de voorzijde van de woning, zorgt voor extra privacy en filtert het ochtendlicht.

Onder de woning bevindt zich nog een souterrain met vier (slaap)kamers. Twee verdiepte patio’s zorgen hier voor natuurlijk licht. De twee kamers aan de achterzijde bieden eveneens zicht op de tuin.

Dorpslint
Waar de achterzijde van het huis de natuur laat binnenstromen, is de voorgevel juist relatief gesloten. Dit karakter sluit goed aan bij de sfeer van het bestaande dorpslint. Vanuit de gedachte van aansluiting is ook gekozen voor een kapvolume dat steil is aan de zuidwestzijde, maar aan de noordoostkant flauwer afloopt. Het steile dak aan de straatzijde bestaat volledig uit naadloos op elkaar aansluitende zonnepanelen. In het dak aan de achterzijde is een ruime, horizontale uitsparing met dakvensters gemaakt. Hierdoor valt daglicht tot diep in de woning naar binnen.

Ingetogen
Bij de keuze voor de gevelbekleding hebben zowel de schors van de dennenbomen als de aangrenzende lintbebouwing een rol gespeeld. De toegepaste K49 Petersen baksteen werd zelfs gekozen met bast van de dennen in de hand. De karakteristieke baksteen zorgt, in combinatie met schoonbeton en houten elementen, ervoor dat de villa een nadrukkelijke, maar niet te schreeuwerige signatuur heeft. Voor HilberinkBosch architecten is dat ingetogen karakter belangrijk. Maar al te vaak wordt nieuwbouw aan dorpsranden immers te fors en te nadrukkelijk ontworpen. Van een assimilatie met of aansluiting op het aanwezige landschap en de beleving daarvan is dan nauwelijks sprake.

De villa Rondom de zes dennen laat zien dat het ook anders kan. De recente foto’s laten goed zien dat de ontworpen zorgvuldigheid in de loop der jaren zelfs nog minder nadrukkelijk is geworden, dit mede dankzij de steeds verder groeiende vegetatie. Het is te hopen dat dit assimilerende woonhuis ook anderen met bouwplannen aan dorpsranden kan gaan inspireren.

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan