Bij ons op het architectenbureau ligt dagelijks het Eindhovens Dagblad op tafel. Het is opvallend hoe vaak het in de opiniestukken gaat over projecten die nog gebouwd moeten worden en of de (duurzame) uitgangspunten van deze projecten wel deugen. Architect, denk aan het klimaat! Architect, ga niet uit van ‘alles kan’, maar van ‘wat is nog mogelijk’.
1 Opiniestukken die we met interesse lezen; al zijn we het er niet altijd mee eens – de architect wordt vaak de rol van eenzame beslisser in het bouwproces toebedeeld – maar ze houden je scherp. De architect wordt op meerdere vlakken kritisch benaderd, waarbij de discussie gelukkig verder gaat dan of
een project mooi of lelijk is.
Het valt niet te ontkennen dat elke architect (uitzonderingen daargelaten) een grote dadendrang heeft; je wilt iets moois en goeds achterlaten, je wilt mensen laten genieten en ervaren wat uit jouw gedachten is ontstaan. Dat was in ieder geval onze reden om architectuur te gaan studeren. Het voelt daarom soms bijna tegennatuurlijk, zeker als er voldoende budget voor de architectuur is, om onze rol in een project juist beperkt te houden, ook al vraagt het project daar wel om. Je kunt wel een project ontwerpen dat vriendelijk is voor het milieu en het klimaat, als je er een gebouw voor moet slopen, dan ben je nog steeds niet werkelijk duurzaam bezig. Om vriendelijk voor het milieu en het klimaat te kunnen handelen gaan we in ons bureau daarom steeds vaker uit van ‘wat is nog mogelijk’ en niet meer van ‘alles kan’.
Onlangs hebben we twee projecten afgerond die deze benadering goed illustreren. Het gaat om twee villa’s, op verschillende locaties, waar we, samen met de opdrachtgever, niet voor sloop en nieuwbouw hebben gekozen, maar voor een grootschalige renovatie. De betreffende renovaties hebben ervoor gezorgd dat bestaande ruimtelijk kwaliteiten zijn versterkt en dat waar nodig kwaliteit is toegevoegd. Door het ontwerp van een nieuwe, duurzame schil hebben de bewoners het gevoel in een nieuwbouwhuis te wonen. Onderhuids hebben we veel van de oude woningen overeind kunnen houden. Ons antwoord op de vraag ‘wat is nog mogelijk’ voor deze locaties beschrijven we hieronder kort per project.