Adriaan Geuze – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

16 oktober 2018, 9:15
Als mede-oprichter van West 8 werkt Adriaan Geuze aan projecten over de hele wereld, zonder daarbij de opgaven in eigen land uit het oog te verliezen. Geuze is bekend van zijn lofzangen op de Nederlandse waterbouwkundige werken en zijn tirades tegen de verrommeling van het Nederlandse landschap, en is als landschapsarchitect en stedenbouwkundige bij tal van stedelijke gebieden betrokken. In het videoportret hieronder gaat hij onder meer in op de rol van de plint.

https://youtu.be/NGOWpKEJF3c

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2018 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Winy Maas, KAAN Architecten, Adriaan Geuze, HappelCornelisseVerhoeven en Floris Alkemade.

Van deze vijf nominaties zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis hiervan, zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die wat hem/haar betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, die de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdagavond 8 november de prijs voor Architect van het Jaar 2018 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2018 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Onder de ruimtelijk ontwerpers die hun stem uitbrengen verloot Kawneer ook vijf exemplaren van de LEGO Architecture Box. Zijn aluminium systemen vergelijkt de onderneming namelijk graag met LEGO, vanwege de modulaire opzet ervan.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties voor de prijs voor Architect van het Jaar 2018 zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Koen van Velsen (Koen van Velsen Architecten, afgelopen winnaar van de prijs), architect Uri Gilad (Office Winhov), Martijn Dirks (Provast) en architectuurcriticus Kirsten Hannema (o.a. De Volkskrant). De jury heeft zich daarbij mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties daarvoor.

Adriaan Geuze
De scherpe uitspraken van Adriaan Geuze tegen de verrommeling en het volbouwen van het open landschap in Nederland zijn in de huidige tijd - waarin er grote vraag is naar nieuwe woningen en de druk om in het open landschap te bouwen weer oploopt - opnieuw uiterst relevant, stelt de jury. We moeten uiterst voorzichtig zijn met het open landschap, blijft Geuze benadrukken in veelbesproken interviews in De Volkskrant (‘De verdozing van het Nederlandse landschap’), NRC Handelsblad (‘Nederlandse landschap is in de afgelopen dertig jaar sneller verdwenen dan ooit’) en NL magazine (‘Een grootse traditie van maatwerk’). Is het landschap eenmaal bebouwd, dan is er zelden nog een weg terug.

Met het werk dat hij met zijn bureau West 8 verzet, biedt Geuze tegelijkertijd tal van perspectieven om het leven in compacte steden te veraangenamen. Dat begint wat Geuze betreft bij goed vormgegeven en grote straten, die helder gedefinieerd worden door straatwanden. In hoogstedelijke gebieden, zoals Strijp-S, is de vormgeving en invulling van de plinten daarbij cruciaal. Vervolgens is er de ontspanning van het stedelijk weefsel in het stadspark en landschapspark, die niet alleen slim vormgegeven zijn, maar ook vol details zitten. Op die manier hoeft stedelijke verdichting niet ten koste te gaan van de leefbaarheid van onze steden, integendeel.

Geuze werkt met zijn bureau aan opgaven over de hele wereld, maar blijft de opgaven in Nederland met enorm veel aandacht en precisie benaderen. Hij slaagt er daardoor ook in bij de prominentste projecten betrokken te zijn. In zijn thuisstad Rotterdam heeft hij de nieuwe inrichting van de Coolsingel ontworpen, waarvan de realisatie ondertussen loopt. In Hengelo koos maar liefst 68% van de bewoners afgelopen jaar voor het ontwerp van West 8 voor het marktplein daar. En dit voorjaar kon West 8 het ontwerp presenteren voor de Afsluitdijk, dat het samen met Benthem Crouwel heeft gemaakt binnen consortium Levvel, dat de Afsluitdijk toekomstbestendig mag maken. De Afsluitdijk wordt verstevigd met blokken die een doorontwikkeling zijn van de huidige X-blokken, zodat voortgebouwd wordt op het karakter van het waterbouwkundige monument. Tegelijkertijd wordt aan de zijde van de Waddenzee ook een fietspad toegevoegd, zodat dat landschap voor veel meer mensen ontsloten wordt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Inschrijving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025 van start

Gisteren, 17:15

Civic Architects geselecteerd voor ontwerp Broedplaats Performing Arts Breda

Gisteren, 15:50

Calatrava-station in Belgische Bergen beleeft officiële opening

Gisteren, 14:28

Rotterdam en corporaties sluiten convenant voor duurzame betaalbare woningen

Gisteren, 10:32

Schipper Bosch koopt historisch Rembrandt Theater Arnhem

Gisteren, 15:13

Essays rond globalisering en architectuur na 1945

Gisteren, 12:52

ING: betaalbaarheid woningen ook dit jaar 'historisch slecht'

Gisteren, 12:08

Kabinet wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen

24 januari, 5:30

EIB voorspelt vertragingen in woningbouw door stikstofuitspraak

24 januari, 11:40

Advies aan kabinet: breng warmtebedrijven in overheidshanden

24 januari, 10:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan