Korteknie Stuhlmacher Architecten

30 augustus 2020, 12:00
Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher leiden samen Korteknie Stuhlmacher Architecten. Volgens de jury zijn er weinig architectenbureaus die hun projecten zo krachtig materialiseren en vervolgens zover inzoomen als Korteknie Stuhlmacher Architecten. Dit jaar voltooide het bureau de Kempisch Dok Campus in Antwerpen en de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek.

https://vimeo.com/452490988

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Korteknie Stuhlmacher Architecten
Speciaal ontworpen buitendeuren, een eigen signing, uitgekiende verlichting, maatwerk meubels… er zijn weinig architecten die hun ontwerpen zo krachtig materialiseren en vervolgens zover inzoomen als Korteknie Stuhlmacher Architecten, stelt de jury. Onlangs werd van het bureau de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek voltooid. Het is een project geworden waarin het bureau haar vakmanschap in haar volledige diepte laat zien.

“We maken gebouwen met karakter. Gebouwen voor mensen. Onmodieus, natuurverbonden, ruimtelijk, bruikbaar. We maken gebouwen om van te houden. Voor lange tijd.” Dat schrijft het architectenbureau op zijn eigen website. En de jury vindt het belangrijk om juist op dit moment, waarop zoveel gesproken wordt over circulaire gebouwen, deze andere visie op duurzaamheid een podium te geven. Is het niet veel belangrijker dat we gebouwen ontwerpen met een overtuigende ruimtelijke kwaliteit? Gebouwen die zodanig gematerialiseerd zijn dat ze mooi verouderen, zodat de volgende generatie er opnieuw verliefd op kan worden? Is dat niet veel belangrijker dan dat we ons blindstaren op dat gebouwen weer uit elkaar geschroefd kunnen worden, vraagt de jury zich hardop af.

Korteknie Stuhlmacher Architecten, dat geleid wordt door Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher, combineert een voorliefde voor het maken met een grote sensitiviteit voor de culturele en stedelijke context waarin het bureau werkt en de wensen van de gebruikers of bewoners, constateert de jury ook. In het ontwerp voor Woonzorgcentrum Parkhof in Machelen en het ontwerp voor de Kempisch Dok Campus in Antwerpen ziet de jury dat overtuigend terug. Het werk van het bureau spreekt wat dat betreft voor zichzelf.

De grote interesse in bouwmaterialen leidde het bureau ook al heel vroeg naar het gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) in haar projecten. Het materiaal waar nu tal van architectenbureaus mee experimenten, past Korteknie Stuhlmacher Architecten al meer dan vijftien jaar toe in haar projecten, waaronder recent nog in het Van Eesteren Paviljoen in Amsterdam en een villa in Almere Oosterwold. Op dat punt was het bureau zijn tijd ver vooruit, stelt de jury.

Meer informatie: www.kortekniestuhlmacher.nl

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan