Martens, Willems & Humblé Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2024

7 oktober, 8:30
De analyse van bestaande stedelijke structuren en gebouwen. Daar begint het ontwerpproces bij Martens Willems & Humblé Architecten. Uit wat er gebouwd is in Maastricht en elders valt zoveel te leren. In zijn werk bouwt het bureau daarop voort, of het nu gaat om nieuwbouw of renovaties. Die gegronde en contextuele benadering wordt door de jury als uiterst waardevol beoordeeld. Martens, Willems & Humblé Architecten is vanaf het begin betrokken geweest bij de Groene Loper in Maastricht en heeft aan die nieuwe as een aantal woongebouwen ontworpen die een goede illustratie vormen van het vakmanschap van het bureau.

https://vimeo.com/1003758188

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2024 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Civic Architects, De Zwarte Hond, LEVS architecten, Studio Nauta en Martens, Willems & Humblé Architecten.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om te stemmen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

Het architectenbureau dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 6 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2024 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2024 een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Uri Gilad (Office Winhov), stadsontwikkelaar Lizan Hegeman (BPD), architect Raoul Vleugels (Werkstatt) en architect Annemariken Hilberink (Hilberink Bosch Architecten).

Martens Willems & Humblé Architecten
Daar waar de A2 nu in het noorden van Maastricht onder de grond duikt, lag de buurt Wyckerpoort decennialang ingeklemd tussen de autosnelweg aan de ene kant en de fabriek van Mosa en het spoor aan de andere kant. Met de ondertunneling van de A2 kon deze wederopbouwbuurt opnieuw aan zijn stedelijke omgeving gehecht worden. In het noorden van het gebied speelt de door Martens, Willems & Humblé Architecten ontworpen sociale woningbouw hier een belangrijke rol in.

De nieuwe laagbouw heeft het bureau ontworpen als een eigentijdse variant op de omliggende bakstenen laagbouw uit de jaren ‘50. In het gevelontwerp heeft het bureau de grenzen opgezocht van het gegeven bouwsysteem – op isolatieplaten verlijmde baksteenstrips. Binnen dat systeem bleek het goed mogelijk om afgeronde hoeken te maken. Ook bleek het goed mogelijk om de gevel nauwelijks van echt baksteen te laten verschillen. Verder zijn rond de entrees tot de woningen geglazuurde steenstrips toegepast. Bij de iets steviger hoekblokken zijn die geglazuurde stenen ook rond de ramen terug te vinden. Het geeft het project letterlijk meer glans.

Aan de noordrand van de buurt, uitkijkend op de nieuwe, verhoogde ringweg, heeft Martens, Willems & Humblé een steviger, appartementengebouw ontworpen met woningen achter overdekte galerijen. In plaats van te verwijzen naar de wederopbouw wordt hier verwezen naar de verderop gelegen Amsterdamse School-bebouwing. Dat levert een rijke baksteenarchitectuur op die in zijn detaillering met geglazuurde banden en kaders ook weer verbonden is met de laagbouw erachter. Met een verborgen, rond trappenhuis gaat het woongebouw elegant de hoek om, waar de entree iets terug ligt.

Het stedenbouwkundig en landschapsontwerp voor de Groene Loper in Maastricht is gemaakt door West 8, dat al in de tenderfase in 2008 Martens, Willems & Humblé Architecten hierbij betrok om het project de nodige ‘couleur locale’ te geven. Het Maastrichtse bureau heeft daarbij direct gepleit voor een dubbellaagse autotunnel, om zoveel mogelijk van het bestaande stedelijk weefsel rond de tunnel te kunnen behouden. Die variant is het ook geworden. Martens, Willems & Humblé Architecten is over het hele ontwerp- en bouwproces nauw betrokken geweest bij de Groene Loper, heeft er zelf verschillende gebouwen in kunnen ontwerpen, en op dit moment vervult architect Fred Humblé nog altijd de rol van supervisor bij de gebiedsontwikkeling.

Waar de A2 eerder een groot stedelijk gebied van Maastricht doorkliefde, daar kon dat gebied met de ondertunneling van de autosnelweg weer geheeld worden. West 8 heeft daarbij ingezet op het opnieuw aansluiten van dwarsstraten en op een brede nieuwe lindenlaan bovenop de tunnelbak.

Voor het gewenste architectonische beeld rond de lindenlaan heeft Martens, Willems & Humblé Architecten actief met West 8 meegedacht. Daarbij hebben de ontwerpers goed gekeken naar hoe er in de late 19e eeuw aan de singels gewoond werd in Maastricht, Aken, Luik en Antwerpen. Daaruit ontstond bijvoorbeeld de eis voor plasticiteit in de gevel, met elementen als erkers en uitbouwen, en aandacht voor detail, zoals bijzondere luifels, schoorstenen, goten en lantaarns. Omdat de lindenlaan, die het hart van het project vormt, behoorlijk breed is, werd stevige bebouwing daaraan gevraagd, tenminste drie lagen hoog, en is gespeeld met de doorsnede, zodat vanuit veel woningen vanaf een iets verhoogd niveau uitgekeken wordt over de laan.

De woningbouw die Martens, Willems & Humblé zelf aan de lindenlaan heeft ontworpen, ter hoogte van het Lourdesplein, laat goed zien wat voor architectuur dit stedenbouwkundig kader oplevert. De gevel van dat appartementengebouw knikt hier en daar naar voren om erkers te vormen, knikt nog vaker naar voren om balkons te vormen. Samen met de wisselende daklijn zorgt dat voor een prettige plasticiteit. Fijne hekwerken en betonnen waterspuwers en accenten zorgen voor het nodige detail. Bij de Groene Loper als geheel en de woningbouw van Martens, Willems & Humblé Architecten in het bijzonder zie je dat er echt aan de stad is ontworpen, stelt de jury; aan het stadsbeeld en aan de publieke ruimtes van de stad. Daarbij treft de jury het Maastrichtse karakter van de buurt. De lokale bouwcultuur, met zijn stenige materialisering en subtiele invloeden uit Duitsland en België, is hier ingezet om een unieke plek te maken. Dit is Maastricht en nergens anders.

De analyse van bestaande stedelijke structuren en gebouwen, waar het bureau zo goed in is, zet het op een vanzelfsprekende manier ook in bij de renovatie van projecten. Op steenworp afstand van het Lourdesplein ligt ook aan de lindenlaan de naoorlogse Gemeenteflat, die naar ontwerp van Martens, Willems & Humblé Architecten is gerenoveerd. Zoals een analyse van een plek niet automatisch een ontwerp oplevert, zo is het bureau bij deze renovatie ook interpreterend te werk gegaan. Echt begrijpen wat de architect destijds voor ogen had, in zijn huid kruipen, en vanuit dat gedachtegoed de eigentijdse eisen beantwoorden. De in de jaren ‘80 verloren gegane houten kozijnen met roedenverdeling zijn nu teruggebracht als aluminium kozijnen met roedenverdeling. De ook in de jaren ‘80 bruin geschilderde betonnen gevel is nu gestuct in betonkleur met witte vlakken erin. Zo is het karakter van het oorspronkelijke gebouw opnieuw naar voren gebracht.

Het is dezelfde liefde voor de analyse van stedelijke structuren en gebouwen, en het debat daarover, die de partners van het bureau als vanzelfsprekend op het pad zetten van het architectuuronderwijs. Fred Humblé heeft lang lesgegeven in Aken, Maikel Willems is nauw betrokken bij de Academie van Bouwkunst in Maastricht. De jury heeft grote bewondering voor deze brede inzet om het vakgebied verder te brengen.

De jury spreekt uiteindelijk van een architectenbureau dat aan gebouwen en stedelijke gebieden werkt vanuit een diepe kennis van architectuur en haar geschiedenis. Een intellectuele benadering van het vak, die echter nooit elitair wordt, maar waarin de menselijkheid en lokale wortels van de architectuur centraal blijven staan.

In de afgelopen vijftien jaar zijn de jonge partners in het bureau, Maikel Willems en Rik Martens, in het bureau gegroeid met steeds meer verantwoordelijkheid en eigen projecten. De jury is enthousiast over hoe dat proces is verlopen. Het heeft er onlangs in geresulteerd dat de oprichter van het bureau, Fred Humblé, kon terugtreden uit de directie, om zich meer op andere dingen te kunnen richten.

Meer informatie: martenswillemshumble.nl  

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Renovatie en uitbreiding Ronald McDonaldhuis Emma in Amsterdam afgerond

1 november, 2:34

In beeld: Tabula Scripta Tokyo

1 november, 1:20

Huis van stenen en hout in open plek Limburgs bos

1 november, 11:29

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

31 oktober, 4:47

Heijmans profiteert andermaal van grote vraag naar woningen

1 november, 3:16

Topman RWE: kabinet is te weinig bezig met groene energie

1 november, 9:38

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

31 oktober, 3:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

31 oktober, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan