Crimson

1 september 2023, 9:20
Adviserend, meedenkend, onderzoekend, schrijvend, lesgevend, ontwerpend… Crimson Historians & Urbanists is op allerlei manieren betrokken bij de waardering van de bestaande stad, en het behoud of de vernieuwing daarvan. Het bureau speelt daarbij een belangrijke rol in de waardering van het naoorlogse erfgoed, waarbij het iedere keer benadrukt dat het daarbij zowel om materieel als immaterieel erfgoed gaat. Nu steeds meer naoorlogse bebouwing om een update vraagt, vindt de jury het werk van Crimson relevanter dan ooit.

https://vimeo.com/859773392

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2023 heeft de onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson, Peter van Assche en Office Winhov.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 8 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2023 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2023 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), ontwikkelaar Anouk Reintjens (AM), architect Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en architect Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten).

Crimson
Vanaf de start van Crimson, zo’n dertig jaar geleden, bestond onder de oprichters de wens om architectuurhistorisch onderzoek – het uitpluizen van archieven en het maken van boeken – te combineren met het dienstbaar en operationeel maken van de opgedane kennis voor de ontwikkeling van de stad. Dat is gelukt. Crimson wordt bijvoorbeeld regelmatig gevraagd om bij een tender al vroeg in het ontwerpproces mee te denken over de bestaande gebouwen die onderdeel zijn van de opgave. Bij een aantal projecten gaat Crimson nog veel verder en is het zelf ook stadmaker geworden. Dit is enkele jaren manifest geworden in de nieuwe ondertitel van het bureau die nu luidt: historians and urbanists.

De eerste keer dat Crimson de rol als stadmaker op zich nam was bij het project WiMBY! – Welcome in My Backyard! – in Hoogvliet. Bij de vernieuwing van die new town in de buurt van Rotterdam werd in eerste instantie aangestuurd op een verdichting die Hoogvliet traditionelere straatprofielen zou geven. Crimson heeft hier flink tegenwicht tegen geboden en ervoor gepleit om de bestaande stad, en de vele kwaliteiten die de moderne opzet daarvan met zich meebracht, juist te behouden en te versterken. En dat is ook gebeurd: de bestaande stedelijke structuur is versterkt. Op initiatief van Crimson hebben de rondzwervende verenigingen een plek gekregen aan de rand van het park, een ontwikkeling die het aanzwengelde met jaarlijkse festivals op die plek.

De in Hoogvliet opgedane ervaring met stedelijke ontwikkeling, bewonersparticipatie en tijdelijkheid heeft Crimson later ingezet bij de herontwikkeling van de Hofbogen, waar het bureau verantwoordelijk was voor de ruimtelijke en programmatische transformatie van de ‘bogen’. Momenteel is Crimson betrokken bij de herontwikkeling van het Schiekadeblok, waar het zelf ook zit. Crimson wil de wederopbouwarchitectuur, de gebouwen, maar ook de vele mensen en organisaties die erin gevestigd zijn, behouden voor de stad. Met een partner zitten ze daar ook risicodragend in nu.

Onder andere uit de betrokkenheid bij Hoogvliet ontstond ook INTI, het International New Town Institute, dat eigenlijk naar alle Hoogvlieten in de wereld kijkt. Michelle Provoost, partner van Crimson, is vanaf het begin directeur van het instituut, Simone Rots, partner van Crimson, is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Lange tijd richtte INTI haar blik op het buitenland en onderzocht het de geschiedenis van de new towns daar. De laatste tijd is de blik weer meer op Nederland gericht en dan met name op de groeikernen. Afgelopen jaar bracht INTI daar een boek over uit met de titel ‘Een onvoltooid project. Over de toekomst van onze groeikernen.’ De groeikernen zijn aan vernieuwing toe, constateert de jury, en dat maakt een beter begrip ervan cruciaal.

In haar dagelijkse praktijk doet Crimson veel cultuurhistorische verkenningen (CV’s): onderzoeken naar de monumentale waarde van bestaande gebouwen. Gemeenten eisen steeds vaker dergelijke onderzoeken van opdrachtgevers. En op hun beurt betrekken opdrachtgevers Crimson steeds eerder bij projecten, om snel inzicht te krijgen in wat wel en niet behouden dient te worden. Onder architecten merkt Crimson daarbij een groeiende interesse om bestaande gebouwen niet te fixeren, maar erop voort te bouwen, er een nieuwe laag aan toe te voegen. Het komt natuurlijk voor dat een gebouw een dergelijke monumentale waarde heeft dat het zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Maar er zijn ook genoeg gebouwen waar de monumentale waarde subtieler ligt. Crimson kijkt dan graag mee met wat er wel en wat niet behouden moet blijven.

Vijf jaar geleden heeft Crimson samen met ZUS ook de Independent School for the City opgericht. Vanuit het Schiekadeblok worden kortere en langere workshops georganiseerd voor professionals die door willen blijven leren. Het decanenteam bestaat uit Elma van Boxel en Kristian Koreman, partners van ZUS, en uit Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout, partners van Crimson. De dagelijkse leiding van de Independent School for the City wordt verzorgd door Mike Emmerik, partner van Crimson. Een aantal thema’s die de afgelopen periode hierbij aan bod zijn gekomen zijn het Antropoceen, Superdiversity en Right to the City.

Over de tijd heeft Crimson een methode ontwikkeld waarin het niet alleen kijkt naar de fysieke structuren, maar ook naar de sociale structuren, en voor dat laatste gewoon de straat op gaat om met bewoners te praten. Die brede benadering van gebieden en hun geschiedenis brengt Crimson bij de School for the City, maar komt ook in hun vele adviezen en boeken naar voren. De jury heeft grote waardering voor het feit dat Crimson deze brede en inclusieve benadering blijft propageren en agenderen.

Los van INTI en Independent School for the City initieert Crimson ook nog eigen onderzoeken. Zo loopt er momenteel een onderzoek met de titel Cities of Comings and Goings, over hoe migratiestromen in het verleden hun weerslag hebben gehad op de stad. Momenteel weer een bijzonder actueel thema. Tenslotte wil de jury nog het werk benoemen voor de Welstand in Amsterdam dat gedaan wordt door Annuska Pronkhorst, partner van Crimson.

Iedereen die bij Crimson werkt is partner van het bureau. Het gehele team, en dus alle partners, ziet er zo uit: Ewout Dorman, Mike Emmerik, Annuska Pronkhorst, Michelle Provoost, Simone Rots, Wouter Vanstiphout en Cassandra Wilkins.

Meer informatie: crimsonweb.org en newtowninstitute.org en schoolforthecity.nl

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan