Zecc

30 augustus 2020, 14:00
Marnix van der Meer en Bart Kellerhuis leiden gezamenlijk Zecc Architecten. In zijn ontwerpen toont het bureau veel gevoel voor de context en de geschiedenis. Een aantal hoogtepunten: de uitkijktoren in oude watertoren in Sint Jansklooster, de woningbouw langs het Merwedekanaal in Utrecht, het Kraanbolwerk in Zwolle, het interieur voor Post Utrecht aan het Neude en de transformatie van de Werkspoorfabriek in Utrecht.

https://vimeo.com/452302640

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Zecc
“Een boom is zo sterk als zijn wortels diep zijn. Voor onze architectuur geldt hetzelfde. Bij Zecc werken we vanuit drie grondbeginselen: wat wij bouwen moet functioneel zijn, ontwikkeld zijn vanuit duurzame principes en tegelijkertijd al je zinnen prikkelen. Die drie uitgangspunten verenigen lijkt vaak een onmogelijke opgave. Maar juist daarin schuilt de kracht van Zecc. Grounded Architecture noemen wij het. Architectuur met een stevige basis. Met diepe wortels. Omdat daaruit de mooiste ideeën groeien.”

Bovenstaande tekst, die op de website van Zecc te vinden is, illustreert de diepe passie dat het bureau heeft voor architectuur en het architectenvak. De genoemde diepe wortels zijn daarbij op meerdere manieren uit te leggen. Het duidt op een brede interesse in hoe het veld zich ontwikkeld. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de ‘beeldborrels’ die het bureau periodiek organiseert en waarbij steeds andere vakgenoten uitgenodigd worden om over hun werk te vertellen. Maar het duidt ook op een diep respect voor de geschiedenis en de gebouwen die daaruit zijn ontstaan. Met veel gevoel voor het karakter daarvan weet Zecc die te transformeren en indien nodig ook uit te breiden.

Met de transformatie van de Werkspoorfabriek in Utrecht (2019), het interieur van de bibliotheek aan het Neude in Utrecht (2020), de transformatie van de Polygonale Loods in Tilburg (2017) en transformatie van Mout in Hilversum (2017) toonde Zecc de afgelopen jaren een groot vakmanschap in de omgang met bestaande gebouwen, en weet het bureau steeds de juiste balans te vinden tussen het behoud van het karakter van het bestaande gebouw en het toevoegen van elementen die de nieuwe functies ondersteunen. Zo blijft de geschiedenis leesbaar maar loopt deze geschiedenis als het ware ook door de toekomst in. De ruimtelijke kwaliteit die het bureau eerder al in kleinere transformaties wist te leggen (Watertoren in Sint Jansklooster, Duurzaam monument in Driebergen) weet het bureau nu succesvol in grotere projecten door te zetten. De jury vindt het daarbij knap dat Zecc ook bij structuralistische gebouwen, zoals het voormalige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar het momenteel de tijdelijke huisvesting voor de Tweede Kamer voor ontwerpt, de juiste ingrepen weet te doen.

Tegelijkertijd bouwt het bureau ook aan een portfolio van woningbouw, waarbij de radicale gevoeligheid van de gladde woontoren met zijn slingerende balkons langs het Merwedekanaal in Utrecht (2017) een voorlopig hoogtepunt genoemd mag worden, net als het Eemskwartier in Groningen (tot 2017). Daarbij kijkt de jury uit naar de oplevering van projecten als de appartementengebouwen in Rijnvliet in Utrecht (in aanbouw) en het appartementengebouw in de Cartesiusdriehoek in Utrecht (ook in aanbouw).

Meer informatie: www.zecc.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Herontwikkeling voormalig Slotervaartziekenhuis voltooid met nieuwe dakopbouw

2 uur geleden

Lab-S verbouwt jaren 30-villa in relatie met natuur

3 uur geleden

Implicaties van AI voor landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp belicht in boek

Vandaag, 11:35

EVA architecten transformeert Girokantoor Leeuwarden tot woongebouw

10 januari, 2:32

Ook dinsdag geen colleges op TU Eindhoven door cyberaanval

1 uur geleden

De Jonge roept Den Haag op te investeren in leefbaarheid Zeeland

Vandaag, 09:38

Hoog aantal winkelfaillissementen zorgt voor meer leegstand

10 januari, 1:20

Grens van 1,5 graden overschreden in warmste jaar ooit

10 januari, 9:45

'Thuisbatterij gebruiken op piekmomenten zorgt voor minder belasting vol stroomnet'

9 januari, 12:29

Huizenprijzen eind 2024 opnieuw flink gestegen, wel minder hard

9 januari, 10:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan