Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra
Copyright: grafie Stijn Poelstra

Zecc presenteert getransformeerde boerderij

14 december 2016, 14:49
In het landelijk gebied in de omgeving van Utrecht heeft Zecc Architecten een grote boerderij getransformeerd tot woonhuis. Midden in het open landschap lijkt een archetypische boerderij ‘doorboord’ te zijn met een nieuw houten volume. Het bijzondere aan deze opgave is de integrale benadering op alle schaalniveaus, van het tuinontwerp tot de detaillering. Het interieur is in samenwerking met ZW6 interior architecture ontworpen.

Het perceel van de voormalige melkveehouderij is geheel vrijgemaakt van alle bijgebouwen, grote schuren en opstallen. De gewenste additionele functies zijn ondergebracht in één toegevoegd volume, dat zich haaks op de boerderij aftekent. De woning is hierdoor vrij in het landschap komen te staan en biedt aanknopingspunten voor een interessante wisselwerking tussen interieur en exterieur, meldt Zecc.

Het nieuwe uitbreiding doorsnijdt de boerderij op de positie van de voormalige brandmuur, die de scheiding tussen de woning en de stal vormde. Het spanningsveld van de oude boerderij en dit volume creëert mogelijkheden voor bijzondere interventies en het oplossen van functionele vraagstukken, aldus het architectenbureau.

De boerderij bestaat uit een traditioneel voorhuis, met daarachter de voormalige deel. In het voorhuis is de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven. Hier zijn kinderslaapkamers, een werkkamer, een fitnessruimte en een ‘herenkamer’ met gastenverblijf ondergebracht.

Deel
De deel is volledig ruimtelijk getransformeerd met woonfuncties op de begane grond en een ouderlijk domein op de verdieping. De eerste verdieping is slechts gedeeltelijk dichtgelegd, waardoor de enorme maat van de voormalige stal voelbaar blijft.

Op andere plekken wordt een inpandige buitenruimte gecreëerd onder de kap van de boerderij. In het centrale gedeelte ontmoet de boerderij het nieuwe houten volume. Hier is de entree ondergebracht en een orangerie gesitueerd.

In het nieuwe volume is een grote garage ondergebracht, de techniekruimten en een meditatie- ruimte.

De praktijkruimte is voorzien van grote vensters, die zicht bieden om het omliggende landschap. Het nieuwe volume omsluit een patio in het hart van het plan en vormt een overdekt terras met koppeling naar het woongedeelte.

De woonboerderij staat op een stuk grond van circa 2,5 hectare. BOOM Landscape maakte in samenwerking met Zecc een integraal tuinontwerp waarin binnen- en buitenwereld in elkaar overvloeien. Het noeste landschappelijke karakter, agrarisch (mede-)gebruik en nutsfuncties als groentetuinen en gaarden zijn centrale thema’s in het ontwerp.

Historische lint
Het huis ligt in de polder aan een historische lint. Vanaf de lint gunnen lange zichtlijnen tussen de laanbomen en over de tuin de voorbijganger af en toe een blik op het uitgestrekte agrarische landschap erachter. Deze lijnen zijn meegenomen in het tuinontwerp en waar mogelijk versterkt. Het erf rondom het huis krijgt een nieuw bomendak van inheemse snit.

De oprijlaan verbindt het erf en de lint met elkaar en heeft een nieuwe houten poort als entree. Diagonale paden en Carpinus-hagen markeren de historische overgangen van erf naar de nutstuinen en akkers. Het spel van hagen en doorkijkjes in het tuinontwerp biedt privacy in het open landschap zonder dat je het contact met het landschap verliest, aldus Zecc.

Afwisselende sfeer
De uitwerking van het interieur is in samenwerking met ZW6 interior architecture tot stand komen. Er is steeds per ruimte een afwisselende sfeer gecreëerd, zonder de samenhang van het totaal uit het oog te verliezen. Er is veel gekozen voor heel basale materialen zoals steen of eikenhout. Het hout sluit aan bij de kapconstructie van de boerderij, maar is steeds op subtiele wijze afgewerkt of verwerkt in meubels.

De bestaande boerderij is verduurzaamd, maar de ‘motor’ van de verduurzaming is het nieuwe volume. Met gebruikmaking van een warmtepomp met grondboringen wordt het huis verwarmd en gekoeld. Met zonnecollectoren wordt tapwater verwarmd en met een grote hoeveelheid PV-cellen wordt elektriciteit opgewerkt. De zonnecellen en –collectoren zijn zo verzonken in het dakvlak van het nieuwe volume, dat ze niet zichtbaar zijn vanaf het maaiveld.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan