Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Commissiezaal
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Plenaire zaal
Copyright: Stijn Poelstra
Commissiezaal
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra

Zecc Architecten presenteert tijdelijke huisvesting Tweede Kamer

2 september 2021, 14:19
Deze zomer heeft de Tweede Kamer zijn intrek genomen in diens tijdelijke huisvesting aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Het tijdelijke onderkomen in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken is ontworpen door Zecc Architecten. In het ontwerp zijn herkenbare elementen uit het Tweede Kamergebouw aan het Binnenhof geïncorporeerd, maar wordt ook de bestaande architectuur van het vroegere ministeriegebouw gerespecteerd.

Voor minimaal 5,5 jaar is het parlement gehuisvest in het ‘tijdelijke huis voor de democratie’, op een steenworp afstand van het centraal station. Zonder slag of stoot ging deze verhuizing, zoals bij veel zaken rond de renovatie van het Binnenhof, niet.

Toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib pleitte vorig jaar voor een stapsgewijze verbouwing van het bestaande onderkomen, zonder te verhuizen, omdat dit volgens een rapport negentig miljoen euro goedkoper zou zijn. Eerder had ze al op de rem getrapt omdat ze wilde weten of de tijdelijke huisvesting wel coronaproof zou zijn. Het parlement stemde begin dit jaar toch in met de verhuizing.

Functionaliteit
Het gebouw waarin tot voor kort het ministerie van Buitenlandse Zaken was gevestigd, is in de jaren tachtig gerealiseerd naar een ontwerp van architect Dick Apon. Zecc zette voor de tijdelijke Tweede Kamer in op een weerbaar ontwerp waarin de focus ligt op functionaliteit. “De ultieme uitdaging was om twee tegengestelde waarden, toegankelijkheid en beveiliging, in één gebouw te verenigen”, stelt architect Bart Kellerhuis.

Om dit te bewerkstelligen, werd een tweede ingang aan de kant van het station toegevoegd. Deze publieksentree is speciaal bedoeld om de honderdduizenden bezoekers per jaar op een waardige manier te ontvangen. De entree zorgt tevens voor meer levendigheid in een verder wat sombere en gesloten omgeving.

De nieuwe entree sluit op een zachte manier aan op het bestaande gebouw, dat wordt gekenmerkt door zware betonstructuren. “De expressieve getande vorm van de nieuwe luifel, is gebaseerd op het stramien van het gebouw. De kenmerkende betonnen kolommen zijn in een soort raster gebouwd, wij wilden daarop aanhaken”, zegt Kellerhuis.

Er is gekozen voor afgeronde, vloeiende vormen in een lichtglanzende messingtint. Deze tint is geïnspireerd op de oorspronkelijke messingkleurige letters van de bewegwijzering van Buitenlandse Zaken, die voorheen aan de buitenkant van het gebouw te zien was. De witte gekromde gedeeltes van de luifel, die opvallen door hun geweven, netachtige textuur, zijn bekleed met 3D-geprinte, circulaire kunststof die in samenwerking met Aectual is gerealiseerd.

Centrale hal
Vanuit de hoofdentree lopen de bezoekers naar de beveiligingscheck. De scanstraten, die eveneens volledig zijn uitgevoerd in een messingkleur, zijn discreet buiten het zicht geplaatst. De centrale hal fungeert met zijn hoge rasterplafond, kenmerkende slanke pilaren en de messingkleurige roltrap als oriëntatiepunt van het gebouw. Hoge ramen voorzien de ruimte van daglicht en zorgen voor een connectie met de vijver en beplanting in de tuin, zowel door het uitzicht als de weerkaatsing van het water door de witte vlakken van het rasterplafond.

Tot de nagebouwde elementen uit het gebouw aan het Binnenhof behoren de kenmerkende roltrappen die vanaf de centrale hal direct naar de plenaire zaal op de tweede etage van het gebouw leiden. Kellerhuis: “De route van de entree tot de plenaire zaal heeft dezelfde sequentie als op het Binnenhof. Ook de positie van de zaal is op hetzelfde niveau. Deze herkenbaarheid maakt dat je je sneller thuis voelt en als vanzelfsprekend door het gebouw navigeert.”

Plenaire zaal
De kern van de tijdelijke huisvesting bevindt zich op de eerste drie verdiepingen. Hier zijn onder meer de plenaire zaal, zeven commissiezalen, de Statenpassage en het ledenrestaurant. De voormalige Van Kleffenszaal omgebouwd tot plenaire zaal, waar de Kamerleden zoals bekend hun centrale vergaderingen houden. De contouren van deze zaal worden afgetekend door behang en stoffering in dezelfde messingtint als de entree en andere belangrijke elementen die bezoekers onderweg tegenkwamen.

Als een ‘plug-in’ is het bestaande perenhouten meubilair van de Tweede Kamer (naar ontwerp van Pi de Bruijn) hergebruikt en ingepast in de beschikbare ruimte. Dankzij het lichte interieur, in combinatie met het dakraam, heeft de zaal een frisse uitstraling. Met de geometrische vormen van onder meer het dakraam en de balustrade is tevens weer een verbinding gelegd met de architectuur van het gebouw. De ruwe betonnen kolommen in de zaal zijn in hun originele staat gelaten om het contrast te vergroten.

Buiten de plenaire zaal treffen politici en de pers elkaar bij de welbekende ‘patatbalie’, die met zijn geknikte vorm eveneens aansluit op de jaren tachtig-bouwstijl van het pand. Het symbolische ‘voortbouwen op wat er al is’, komt ook tot uiting in de materiaalkeuze van de balie. De houten latten zijn hergebruikt uit de oude Van Kleffenszaal.

Commissiezalen
De commissiezalen bevinden zich als het ware in de ‘coulissen’ van de Statenpassage. De zalen ogen rustig en hebben dankzij de lichtgrijze tinten en perenhouten desks, die in een halve maanvorm opgesteld staan, samenhang met de plenaire zaal. Het stukwerk op de muren – een abstract gradiënt van golven en grijstinten – verwijst naar het Nederlandse landschap. Een deel van de wanden is bekleed met gesneden repen PET-vilt, een duurzame akoestische oplossing.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

4 uur geleden

Niemeyer-fabriek Groningen wordt broedplaats voor bedrijven en kennisinstellingen

Vandaag, 10:53

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

Vandaag, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

Vandaag, 09:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan