Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Tijdens de bouw
Copyright: Zecc Architecten
Tijdens de bouw
Copyright: Zecc Architecten
Situatie
Copyright: Zecc Architecten
Doorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Doorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Begane grond
Copyright: Zecc Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Tijdens de bouw
Copyright: Zecc Architecten
Tijdens de bouw
Copyright: Zecc Architecten
Situatie
Copyright: Zecc Architecten
Doorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Doorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Begane grond
Copyright: Zecc Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Zecc Architecten

Gemeentehuis Renswoude gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw van CLT

17 juli 2023, 15:26
Dit jaar is het vernieuwde gemeentehuis van het Utrechtse Renswoude opgeleverd. Naar ontwerp van Zecc Architecten is de rijksmonumentale oudbouw uit 1651 gerestaureerd en verbonden met een nieuw volume. De tweelaagse nieuwbouw is geconstrueerd van CLT en heeft een keramische gevel van demontabele steenstrips met een groen glazuur uit afvalstromen van de glasindustrie.

De nieuwbouw is verrezen op de plek van een van de latere aanbouwen van het rijksmonument, dat ooit is gebouwd als pastorie. Beide bouwdelen zijn verbonden door een nieuwe publieksentree, die tevens toegang biedt tot zowel het monument als de nieuwbouw. De entree is ontworpen als een transparante ‘wandelgang’. De klinkers van het pad dat ervoor ligt is doorgetrokken naar binnen, wat ook geldt voor de gevelafwerking van de naastgelegen bouwdelen.

In de nieuwbouw zijn de raadszaal, publieksbalies en werkplekken voor de gemeenteambtenaren ondergebracht. Het monumentale deel biedt plek aan onder meer de trouwzaal, spreekkamers en burgemeesterskamer. In de materialisatie en uitstraling van de nieuwbouw wordt op verschillende manieren gerefereerd aan het monument. Zo verwijst de CLT-constructie, die binnen op meerdere plekken zichtbaar is, naar de houten kap op de verdieping van de oudbouw.

Het interieur van de nieuwbouw heeft een lichte uitstraling, die wordt versterkt door de grote ramen. Er is gekozen voor een lichtgrijze vloerbedekking, wanden bestaan uit zachte kleurvlakken die volgens Zecc Architecten ‘het informele, levendige en persoonlijke karakter van de gemeente en haar dienstverlening’ benadrukken en bijdragen aan de oriëntatie door het gebouw.

De nieuwbouw is in korte tijd hoofdzakelijk gebouwd met CLT, aangevuld met houtskeletbouw. Het glazuur van de keramische steenstrips bevat componenten uit de afvalverbrandingsovens van huisvuil en bestaat grotendeels uit gerecycled glas. Dit glas is afkomstig uit de glasbak op de hoek van de straat.

Monument
In het monument zijn de latere toevoegingen verwijderd en is waar mogelijk verduurzaamd, door middel van isolatie, voorzetramen en een nieuw installatieprincipe. In de toegangshal is de oorspronkelijke groene kleurstelling van plafonds en balken teruggebracht en aangevuld met lichte tinten en ‘warme’ accenten.

Een van de belangrijkste ontwerpkeuzes was het verplaatsen van het parkeren naar de achterzijde van het gebouw, meldt Zecc Architecten. Hierdoor kon het voorterrein groen worden ingericht en sluit deze beter aan op het bos aan de overkant van de straat. Het groen loopt over in de met sedum bedekte luifel, de groene gevel van de nieuwbouw en de groene accenten binnen. Door het verplaatsen van het parkeren is ook de verkeersveiligheid verbeterd.

Zecc Architecten won de prijsvraag voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis in 2020.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

1 uur geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

1 uur geleden

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

2 uur geleden

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

2 uur geleden

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan