Aectual
Copyright: Anouk Moerman
Door Aectual 3D-geprinte vergaderruimte voor DLA Piper, Amsterdam
Copyright: Anouk Moerman
Door Aectual 3D-geprinte wand- en meubelpanelen in het NIO House, Amsterdam, van MVRDV
Copyright: Anouk Moerman
Omlab
Copyright: Anouk Moerman
Omlab
Copyright: Anouk Moerman
Omlab
Copyright: Anouk Moerman
Pauline van Dongen – Suntex
Copyright: Anouk Moerman
Pauline van Dongen – Suntex
Copyright: Anouk Moerman
Pauline van Dongen – Suntex
Copyright: Anouk Moerman
Lotte Douwes – Meaningful Matter
Copyright: Anouk Moerman
Lotte Douwes – Meaningful Matter
Copyright: Anouk Moerman
Lotte Douwes – Meaningful Matter
Copyright: Anouk Moerman
Studio Milou Voorwinden
Copyright: Anouk Moerman
Studio Milou Voorwinden
Copyright: Anouk Moerman
Studio Milou Voorwinden
Copyright: Anouk Moerman
Doreen Westphal – Resty
Copyright: Anouk Moerman
Doreen Westphal – Resty
Copyright: Anouk Moerman
Doreen Westphal – Resty
Copyright: Anouk Moerman
Boey Wang – Haptics of cooking
Copyright: Anouk Moerman
Boey Wang – Haptics of cooking
Copyright: Anouk Moerman
Boey Wang – Haptics of cooking
Copyright: Anouk Moerman

Secrid Talent Podium presenteert ontwerpers die de industrie veranderen

15 oktober, 12:50
Het Secrid Talent Podium richt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven de schijnwerpers op zeven ondernemende ontwerpers die de industrie veranderen met duurzamere producten. Ze presenteren duurzame oplossingen voor alledaagse producten in diverse sectoren, uiteenlopend van voeding, mode, energie en interieur tot bouw. Onder de gepresenteerde ontwerpers zijn Aectual, Omlab, Pauline van Dongen en Doreen Westphal.

Tijdens Dutch Design Week (DDW), van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven, presenteert het merk Secrid de derde aflevering van het Secrid Talent Podium. In samenwerking met Dutch Design Foundation (DDF) heeft Secrid daarvoor zeven ontwerpers geselecteerd, die een podium krijgen in het Klokgebouw. Ze zijn gekozen “vanwege hun innovatieve ideeën, holistische aanpak en ondernemende geest.”

Rol voor ontwerpers
Van de kleding die we dragen en de telefoon die we gebruiken tot de gebouwen waarin we ons ophouden: alles is ontworpen. Alle producten geven daarbij vorm aan onze samenleving en beïnvloeden onze ecosystemen. Productie werd in de loop der tijd steeds meer gericht op massale fabricage van goedkope producten met een korte levensduur.

“Deze ontwikkeling heeft sommigen welvaart gebracht, maar zorgde tevens voor sociale ongelijkheid, uitputting van grondstoffen, milieuvervuiling, afnemende biodiversiteit en een klimaatcrisis”, zegt het ontwerperskoppel Marianne van Sasse van Ysselt en René van Geer, de oprichters van Secrid. “De industrie kan niet gestopt worden, maar wel veranderd.” De twee geloven in een leidende rol voor ontwerpers binnen die transitie.

Van meer produceren naar beter produceren
Tijdens DDW belicht Secrid Talent Podium het complexe keuzeproces dat komt kijken bij het maken van steeds betere producten, vertelt Secrid. De bezoeker volgt de stappen die ontwerpers maken, hun bewuste keuzes en de duurzaamheidsdilemma’s waar ze mee te maken krijgen.

“Duurzaam ontwerpen is niet altijd eenvoudig”, zegt Van Geer. “Het vereist een holistische benadering en je werkt samen met veel verschillende belanghebbenden. We willen het gesprek openen en netwerken met andere creatieven, bedrijven en industriële partners opzetten. Zo willen we inspirerende innovaties vooruit helpen.”

Deelnemende onwerpers
Hedwig Heinsman, Martine de Wit en Hans Vermeulen – Aectual
Aectual biedt een volledig circulaire interieurproducten, zoals meubels, wandpanelen en plafonds. 3D geprinte producten worden gemaakt uit gerecyclede afvalstromen en plantaardige materialen. Het productieproces levert geen afval op. Na gebruik kunnen producten worden teruggenomen, versnipperd en hergebruikt in nieuwe ontwerpen.

Huub Looze & Margreet van Uffelen – Omlab
Biocirculaire materiaalontwerpstudio Omlab doet onderzoek naar biobased en circulaire materialen en ontwerpt productvoorbeelden om de bouwsector duurzamer te maken. Zo maakt de studio uit reststromen – bijvoorbeeld doorgespoeld toiletpapier of koeienmest – printbaar of extrudeerbaar materiaal, waarmee ze circulaire producten ontwikkelt, uiteenlopend van tegels en vogelhuisjes tot bouwmodules.

Pauline van Dongen – Suntex
Pauline van Dongen heeft een lichtgewicht textiel ontwikkeld dat zonne-energie opwekt: Suntex. Dit vernieuwende materiaal biedt architecten en ontwerpers de mogelijkheid om, terwijl ze zorgen voor schaduw, tegelijkertijd energieopwekkende oppervlakken te creëren. Het solar-textiel kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld geveldoeken, festivaltenten en luifels.

Lotte Douwes – Meaningful Matter
Lotte Douwes transformeert keramisch afval in nieuwe hoogwaardige serviezen en interieurproducten. Douwes streeft naar een compleet circulair productieproces van porselein en aardewerk. Immers, het bord in je kast en het kopje op je tafel ervaar je als vanzelfsprekend, maar ze zijn gemaakt van kostbare stukjes aarde. De hedendaagse industriële klei bestaat uit materialen die wereldwijd worden gedolven. Als een mijn is uitgeput, verplaatst de activiteit zich naar een volgende locatie.

Studio Milou Voorwinden
Milou Voorwinden innoveert de bestaande mode- en textielindustrie – één van de grootste vervuilers – door 3D-weeftechnieken te ontwikkelen. Ze maakt een ‘uitvouwbare’ stof, die van het weefgetouw komt als een compleet kledingstuk of textielproduct, zoals een broek of een tas. Deze techniek, in combinatie met een ‘on demand’-benadering, resulteert in een productie zonder afval.

Doreen Westphal – Resty
De kweek in Nederland van oesterzwammen levert jaarlijks 300 ton voedselafval op. Ook wordt wekelijks minstens 10.000 kilo tomaten afgekeurd. Deze afvalstromen belanden vaak in de diervoederindustrie, ondanks dat het perfect eetbaar, lekker en voedzaam is voor mensen. Ontwerpster Doreen Westphal en ondernemer Ruud Zanders veranderen groenteafval van Nederlandse boeren in puur en gezond voedsel. Onder de naam Resty verwerken ze afgekeurde champignonstengels en misvormde tomaten tot plantaardige burgers en worsten.

Boey Wang – Haptics of cooking
Boey (Bo) Wang is toegewijd aan het creëren van volledig inclusieve producten voor het uitvoeren van alledaagse taken. Zijn serie kookgerei is zo ontworpen dat ze aantrekkelijk en functioneel zijn voor zowel mensen met als zonder visuele beperking. Met zijn werk wil Boey het bewustzijn vergroten en laten zien hoe een multisensorische productervaring iedereen ten goede kan komen.

Eigen waarden en inzichten
Nadat Marianne van Sasse van Ysselt en René van Geer decennia voor veel industriële klanten werkten, zetten ze in 2009 het merk Secrid, voor portemonnees en kaarthouders op. Ze wilden producten volledig volgens eigen waarden en inzichten kunnen creëren en maatschappelijk belang laten prevaleren boven aandeelhouders. Ze streven naar duurzame producten, die worden samengesteld door mensen in Nederlandse sociale werkplaatsen.

Met initiatieven als Secrid Talent Podium wil Secrid andere ontwerpers met innovatieve ideeën voor betere producten ondersteunen. Naast een podiumplek ontvangt elke ontwerper begeleiding, publiciteit en een donatie van €7.777, “een verwijzing naar de zeven holistische ontwerpprincipes van Secrid”, aldus Van Sasse van Ysselt en Van Geer.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

4 uur geleden

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Vandaag, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Vandaag, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Vandaag, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Vandaag, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan