Mulderendevries architecten, de Embassy of Water, Studio Corvers en Joost van Gorkom presenteren in het DDW-paviljoen een perspectief voor een stad ‘op waterbasis’
Copyright: mulderendevries architecten
Het Bouwdepot
Copyright: Annegien van Doorn
Building as a Landscape
Copyright: Anne Caesar van Wieren
Mulderendevries architecten, de Embassy of Water, Studio Corvers en Joost van Gorkom presenteren in het DDW-paviljoen een perspectief voor een stad ‘op waterbasis’
Copyright: mulderendevries architecten
Het Bouwdepot
Copyright: Annegien van Doorn
Building as a Landscape
Copyright: Anne Caesar van Wieren

World Design Embassies bieden perspectieven in grote expo tijdens DDW24

Gisteren, 09:23
Eindhoven staat van 19 tot en met 27 oktober 2024 weer in het teken van de jaarlijkse Dutch Design Week. Dat is ook het moment voor de World Design Embassies om hun onderzoeken en resultaten te tonen rond thema’s als mobiliteit, duurzaam bouwen, gezondheid, veiligheid en inclusiviteit. Alle acht Embassies staan dit jaar samen in één expo op het Ketelhuisplein.

World Design Embassies (WDE) is één van de programma’s van Dutch Design Foundation, de organisatie die ook de Dutch Design Week presenteert. De verschillende Embassies richten zich elk op een belangrijk maatschappelijk thema, waarbij ze met behulp van ontwerpkracht trachten nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen te ontwikkelen. Daartoe worden open coalities van ontwerpers, experts, wetenschappers, gebruikers en andere partners gesmeed.

WDE is een jaarrond programma met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week. Dit jaar presenteren acht Embassies hun onderzoeken en projecten met de gezamenlijke expositie ‘Designing Society’. Deze expositie van ruim 600 m2 is te vinden op het Ketelhuisplein, in het festivalhart op Strijp-S.

Embassy of Circular & Biobased Building
Tijdens DDW24 toont de Embassy of Circular & Biobased Building een maquette van een regeneratief paviljoen. Terwijl verstedelijking nu vaak ten koste gaat van de natuur, zoekt deze Embassy naar harmonie tussen de gebouwde omgeving en de natuurlijke wereld. Die benadering ligt ten grondslag aan het programma Building as a Landscape, waarin natuur, bouw en infrastructuur samenkomen om regeneratieve stedelijke landschappen te creëren. Met de maquette op de expo willen creatief leiders van de Embassy Pascal Leboucq en Lucas De Man de mogelijkheden (in de nabije toekomst) in regeneratief bouwen tonen en alle betrokken partijen meekrijgen in het concretiseren ervan.

Embassy of Mobility
De Embassy of Mobility toont dit jaar samen met Gemeente Eindhoven twee projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van Brainport Regio Eindhoven: Knoop XL en HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer). Beide projecten zijn gericht op het stimuleren van het gebruik van duurzame vervoermiddelen door de beleving ervan te verbeteren. Knoop XL ontwikkelt een vervoersknooppunt voor de toekomst waar mensen graag komen en dat slimme verbindingen biedt. Het ontwerp en de uitstraling passen bij Eindhoven als innovatieve lichtstad. Het HOV-project wil het busvervoer aantrekkelijker, comfortabeler en efficiënter maken, met bushaltes die meerdere functies kunnen hebben.

Embassy of Water
voor nieuwe watergebaseerde ontwerpen in de gebouwde omgeving, in onze huizen en steden, is een nieuwe manier van denken nodig, stelt de Embassy of Water. We moeten water opnieuw leren kennen en er een nieuwe relatie mee vormen. Als we de essentiële aard van water echt gaan begrijpen, ontwikkelen we een waterbewustzijn dat ons in staat stelt infrastructuren te bouwen die met water werken. Een nieuwe vormentaal kan helpen het hokjesdenken over water te doorbreken, meent Anouk van der Poll, creatief leider van de Embassy of Water. In aanloop naar DDW24 heeft Lydia Fraaije als nieuwe Stem van Water zo’n vormentaal ontwikkeld. Van der Poll: “Veel eigenschappen van water kun je als het ware kopiëren en gebruiken in ontwerp.”

Embassy of Health
De wachtruimte is een symbool voor de huidige stand van zaken in de zorg: wachttijden lopen op, waardoor steeds meer mensen het gevoel hebben vast te zitten in een soort niemandsland. Tijdens DDW24 verbreedt de Embassy of Health het perspectief van de wachtruimte. Creatief leider Marleen van Bergeijk: “Een wachtruimte kan ook dieper inzicht bieden in zachte waarden die onze gezondheid kunnen verrijken. In deze context is de wachtruimte niet alleen een plek van wachten, maar een ruimte voor reflectie, aandacht en menselijke verbinding.”

Embassy of Food
De Schijf van Vijf voor Twaalf van de Embassy of Food biedt tijdens DDW24 nieuwe inzichten in het teweegbrengen van verandering door middel van wat en hoe je eet. Het concept is ontwikkeld om de bezoekers – of dit nou professionals uit de ontwerp- of voedselhoek, dan wel reguliere bezoekers zijn – uit te dagen om via verschillende ‘lenzen’ naar de wereld van ons voedsel te kijken. Wat gebeurt er als je deze bekijkt vanuit gezondheid, of natuurbehoud? Wat betekent dat dan voor de keten? “Met de deelnemende ontwerpers als gids willen we de mogelijke toekomstscenario’s voor ons voedselsysteem koppelen aan ‘doen’”, zegt creatief leider Barbara Vos.

Embassy of Inclusive Society
De afgelopen jaren groeide in de samenleving de aandacht voor diversiteit en inclusiviteit, maar zoals de Embassy of Inclusive Society tijdens de expositie laat zien: de weg naar inclusiviteit kent geen simpele oplossingen of een tijdslimiet. Dit toont de expositie aan de hand van drie hoofdvragen. Hoe maken we van losse projecten een doorlopend proces? Welke rol kunnen ontwerpers spelen in de zoektocht naar inclusiviteit? En wat kunnen ontwerpers (ont)leren om voor iedereen en ieder lichaam te ontwerpen? “We zien inclusiviteit niet als een probleem dat opgelost moet worden, maar als een continu leerproces. Ontwerpers hebben hierin veel mogelijkheden om dit leerproces vorm te geven”, legt creatief leider Shay Raviv uit.

Embassy of Safety
Bij het werken aan veiligheid wil de Embassy of Safety alle mensen waarom het gaat betrekken in het proces. Iedereen moet daaraan kunnen meedoen: ook bijvoorbeeld jongeren in detentie, mensen met een taalachterstand of veiligheids-professionals. Vanaf DDW24 is de boodschap van de Embassy of Safety ‘Nieuwe veiligheid. Maak het samen, maak het eerlijk.’ “Maken, samen en eerlijk zijn de kernwoorden waarop we ons achtereenvolgens focussen”, zegt creatief leider Tabo Goudswaard. “Bewust in die volgorde. Eerst willen we de mensen die met maakkracht werken aan veiligheidsvraagstukken verenigen. ‘Eerlijk’ komt als laatste, omdat dat het spannendste woord is.”

Embassy of Digital Futures
Dit wordt de eerste DDW voor de Embassy of Digital Futures. Dat deze nieuwe Embassy is gevormd, zal niemand verbazen in een tijd dat er volop discussie woedt over de voors en tegens van AI, algoritmes en de reikwijdte van grote technologiebedrijven. Terwijl sommigen dromen van een toekomst waarin technologie al onze problemen oplost, waarschuwen anderen voor de gevaren van een wereld beheerst door machines en data. Creatief leider Pallas Agterberg presenteert haar visie op de digitale toekomst: “Je moet vertrouwen hebben in de mensheid dat we ook oplossingen zullen vinden voor onze digitale toekomst.”

De World Design Embassies zijn naast de gezamenlijk expositie ‘Designing Society’ ook aanwezig met afzonderlijke conferenties in het programma van DDW24. De volledige programmering van WDE is te vinden in het programmaoverzicht.

Andere nieuwsberichten

Rademacher de Vries wint Open Call voor Architectuur en Bouwkunst met ontwerp luchtmeetstation

Gisteren, 17:00

Voormalige productiehallen Kauwgomballenkwartier getransformeerd tot KBF Warehouse

Gisteren, 14:32

Jo Coenen draagt bureauarchief over aan Nieuwe Instituut

Gisteren, 12:11

Vakschool Nimeto onderscheiden met Gouden Piramide 2024

Gisteren, 10:09

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

Gisteren, 15:58

Kabinet: geld regio's voor voorbereiding spoorlijnen lang niet genoeg

Gisteren, 13:39

Praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen officieel gestart

Gisteren, 11:27

NVM wil dat omwonenden nieuwbouw minder bezwaar maken

10 oktober, 1:46

Natuur- en brancheorganisaties willen snel groenere energieparken

10 oktober, 11:51

Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

9 oktober, 1:34
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan