Vertrouwen – tussen burgers onderling en tussen burgers en instituties – is van groot belang voor het goed functioneren van de democratie en de samenleving. Met vertrouwen voelen mensen zich prettiger en het versterkt de sociale cohesie; een samenleving gebaseerd op vertrouwen kent in de regel een aangenaam sociaal-cultureel klimaat en functioneert economisch soepeler. Dat vertrouwen leek de afgelopen tijd enige schade te hebben opgelopen. Wantrouwen bij een overheidsinstantie tegenover de burger resulteerde in de toeslagenaffaire; dat voedde weer het wantrouwen bij de burger tegenover de overheid. Zoals ook het gevoel niet serieus genomen en gehoord te worden het vertrouwen in instituties ondermijnde, bijvoorbeeld bij de boeren of de aardbevingslachtoffers in Groningen.
“Het staat nota bene in het coalitieakkoord: ‘Wij willen het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen’”, zegt Tabo Goudswaard. De curator van de Embassy of Safety is social designer en geeft leiding aan Studio Goudswaard. Meer vertrouwen is een belangrijke sleutel tot verandering bij actuele veiligheidsopgaven, zoals ondermijning, online criminaliteit en polarisatie.
Voor de veiligheidsorganisaties die voor deze opgaven staan, ligt er een belofte in het samenwerken met creatieve professionals, stelt Goudswaard. Dergelijke organisaties, zoals politie, het Openbaar Ministerie en gemeentes, werken steevast vanuit objectieve gegevens. “Wetten, protocollen, hiërarchieën, feiten en cijfers. Dat is uiteraard belangrijk want er moet duidelijkheid zijn”, zegt hij. “Tegelijkertijd is er het besef dat niet alles werkt volgens en regels en modellen. Veiligheid heeft ook een belevingsaspect. De praktijk vraagt soms ook om improviseren en aanvoelen. Zintuiglijkheid kan een grote winst opleveren. Kortom: die andere manier van werken van de creatieve professional – de ontwerper, de architect, de theatermaker, de kunstenaar bijvoorbeeld – wordt herkend als waardevol.”