De supermarkt als living lab
“De tentoonstelling is ingericht als drie werelden. Eén wereld gaat over de vraag: wat als de supermarkt een living lab zou zijn. De supermarkt kan dan een educatieve rol spelen. De consument krijgt er nieuwe producten en nieuwe duurzame grondstoffen uitgelegd, of kan er producten proeven, ontwerpen of zelf kweken. Mensen komen er in contact met duurzame alternatieven, die ze anders misschien niet snel zouden kopen. Ze leren er bijvoorbeeld over kweekvlees en andere cellulaire gekweekte producten, zoals groente, fruit en vis, micro-algen of microbieel geproduceerd voedsel”, zegt Rutzerveld.
Microbieel geproduceerd voedsel (waarbij micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en micro-algen als celfabriekje worden gebruikt) en gewassen die door genetisch modificatie bepaalde gewenste eigenschappen bezitten, zijn al realiteit. Rutzerveld: “Dat klinkt voor mensen die er niet dagelijks mee in aanraking komen erg ver van hun bed – en ook vaak eng. We willen het in de tentoonstelling op een heel toegankelijke manier laten zien en daarbij de vraag stellen: wat als je dit in de toekomst op een fysieke plek combineert met educatie en beleving. Misschien kunnen de consumenten er zelf kweken, zodat ze weten hoe het werkt en waar de producten vandaan komen. Dat geeft meer begrip voor ander voedsel en maakt het toegankelijker.”