From The Himalayas
Copyright: Super Local
Bosk
Copyright: Ruben van Vliet
Modem Research Papers
Copyright: Modem
Tailors and Wearers
Copyright: Michelle Piergoelam
Het Waterwerk van ons Geld
Copyright: Studio Carlijn Kingma
Voices from the Frontline
Copyright: Clever°Francke
De Zachte Stad
Copyright: Rotterdam Circulair en Christien Meindertsma
Marcos Kueh
Copyright: Patty van den Elshout, i.o.v. TextielMuseum
Grafisch ontwerper Karel Martens kreeg de BNO Piet Zwart Prijs 2023 uitgereikt
Copyright: Diederik Martens
From The Himalayas
Copyright: Super Local
Bosk
Copyright: Ruben van Vliet
Modem Research Papers
Copyright: Modem
Tailors and Wearers
Copyright: Michelle Piergoelam
Het Waterwerk van ons Geld
Copyright: Studio Carlijn Kingma
Voices from the Frontline
Copyright: Clever°Francke
De Zachte Stad
Copyright: Rotterdam Circulair en Christien Meindertsma
Marcos Kueh
Copyright: Patty van den Elshout, i.o.v. TextielMuseum
Grafisch ontwerper Karel Martens kreeg de BNO Piet Zwart Prijs 2023 uitgereikt
Copyright: Diederik Martens

Winnaars Dutch Design Awards 2023 bekend

25 september, 11:28
Afgelopen donderdag zijn de winnaars van de Dutch Design Awards 2023 bekendgemaakt. Tot de winnende projecten behoren De Zachte Stad (Rotterdam Circulair en Christien Meindertsma) en Het Waterwerk van ons Geld (Studio Carlijn Kingma). Textielontwerper Marcos Kueh werd onderscheiden met de Young Designer Award.

Met de Dutch Design Awards (DDA) worden jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en het meest toonaangevende design bekroond. De winnaars zijn verdeeld over acht categorieën. Alle winnende en genomineerde projecten zijn tijdens de komende Dutch Design Week in Eindhoven (21 tot en met 29 oktober) te zien tijdens een speciale DDA-tentoonstelling.

De winnaars:

Categorie Product
From The Himalayas – Super Local

Bij dit recyclingsproject in Nepal verwerkt Super Local onder meer waterflesdoppen tot de From the Himalayas-collectie: drie kiezelvormige plastic stenen en een schaalmodel van Himalaya-bergtoppen. Een aandenken voor toeristen waarmee ze thuis hun verantwoordelijkheid voor het milieu blijven uitdragen.

“Van materiaalstroom tot lokale verwerking, en van objectvormgeving tot circulaire financiering, From the Himalayas is super Super Local: toonaangevend in processen compleet en holistisch vormgeven”, aldus de DDA-jury.

Categorie Habitat
Bosk - Arcadia en de gemeente Leeuwarden

Bosk is een ‘wandelend bos’ van ruim duizend bomen dat in de zomer van 2022 honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden ontregelde. Inwoners en passanten verplaatsten de bomen steeds naar een nieuwe locatie en zo legde Bosk in totaal 3,5 kilometer af. Daarnaast was er een cultureel en educatief programma waar duizenden mensen op afkwamen.

“Bosk is een briljant, natuurinclusief protest met demonstranten waar je van gaat houden; het hele traject is voorbeeldstellend, met bomen als prominente hoofdrolspelers”, stelt de jury van de DDA.

Categorie Communication
Modem Research Papers – Modem

Modem publiceerde een reeks research papers die de impact van digitalisering op verschillende aspecten van ons leven onderzoeken. Daarin behandelt Modem een scala aan onderwerpen, zoals de impact van AI op design en de relatie tussen AR en de toekomst van architectuur. De inzichten worden gratis gedeeld met het publiek, om een debat op gang te brengen over nieuwe en opkomende technologieën en onze toekomst.

“De Modem Research Papers zijn hyper-relevant en worden gepresenteerd op een manier die onderzoeksbureaus niet vaak laten zien: aantrekkelijk en toegankelijk”, meldt de jury.

Categorie Fashion
Tailors and Wearers – Platform voor Afro-Surinaamse Mode en Erfgoed

Tailors & Wearers zet zich in voor educatie, participatie en presentatie van Afro-Surinaamse klederdracht en mode. De organisatie draagt als platform bij aan het behoud, de ontwikkeling en het toegankelijk maken van de kennis en kunde van het erfgoed. De historische context waarbinnen deze dracht is ontstaan en de betekenissen vanuit haar roerige geschiedenis, staan hierin centraal.

“Tailors and Wearers zet Afro-Surinaamse mode en erfgoed krachtig in het licht met een veelheid aan verschijningsvormen en moderne interpretaties, voor en door verschillende generaties”, laat de DDA-jury optekenen.

Categorie Design Research
Het Waterwerk van ons Geld – Studio Carlijn Kingma

Wie de ingewikkelde financiële taal van economen en bankiers niet spreekt, wordt uitgesloten van het maatschappelijke debat over ons geldstelsel. Dat staat het adresseren van problemen als groeiende ongelijkheid en terugkerende financiële crises in de weg. Daarom maakte architect en cartograaf Carlijn Kingma (in samenwerking met financieel-economen Thomas Bollen en Martijn van der Linden_ de wereld van het geld toegankelijk met metaforen en architectonische tekeningen.

“IJzersterk illustratief en journalistiek werk van Carlijn Kingma; de visuele vertelkracht en slimme animaties brengen Het Waterwerk van ons Geld tot leven voor een breed publiek”, oordeelt de jury.

Categorie Data & Interaction
Voices from the Frontline – Clever°Francke

Clever°Francke ontwierp een en ontwikkelde een website en rapport, waarin wordt verbeeld hoe klimaatverandering in Afrika nu al leidt tot meer gedwongen migratie en ontheemding. De inzichten zijn vertaald in verhalen die het probleem op een begrijpelijke en tastbare manier presenteren, voor de getroffenen, journalisten en beleidsmakers. De mensen om wie het gaat en het laten zien van de lokale gevolgen van klimaatverandering staan daarin centraal.

“Clever°Francke brengt met Voices from the Frontline de impact van klimaatverandering in kaart en toont zich daarmee opnieuw meester in het ontsluiten van data”, meent de jury van de DDA.

Categorie Best Commissioning
De Zachte Stad - Rotterdam Circulair en Christien Meindertsma

In Rotterdam grazen 2.500 schapen, die het gras in de openbare ruimte kort houden. De duizenden kilo’s wol die zij produceren, wordt verbrand of verscheept naar China. Onvoorstelbaar, vond schaapsherder Martin Oosthoek, in een tijd van grondstoffenschaarste en klimaatverandering, wat leidde tot het project De Zachte Stad. De gemeente Rotterdam vroeg Christien Meindertsma te onderzoeken waar deze wol kwalitatief voor te gebruiken is. Die blijkt geschikt voor bijvoorbeeld dekens, truien, mutsen, meubelbekleding en geluidisolatie.

“Rotterdam zet met De Zachte Stad de kracht van goed ontwerp effectief in om het thema circulariteit inzichtelijk en concreet te maken voor haar inwoners”, vertelt de jury.

Categorie Young Designer
Marcos Kueh

In Borneo weefden mensen hun mythen en verhalen op textiel, om een bepaalde moraal en waarden visueel over te brengen. Marcos Kueh ziet zijn praktijk als een hedendaagse tegenhanger daarvan. Zijn werk gaat over postkolonialisme en onderzoekt welke verhalen we willen bewaren. Hij gebruikt technieken uit verschillende Zuidoost-Aziatische landen. Hij combineert daarbij grondige kennis van elke machine waarmee hij samenwerkt met zijn ervaring met allerlei soorten weefgetouwen, en tekent en ontwikkelt zijn eigen textielwerken.

BNO Piet Zwart Prijs
Donderdag werd tevens de BNA Piet Zwart Prijs uitgereikt. Dit keer is de prijs toegekend aan grafisch ontwerper Karel Martens. De 84-jarige ontwerper is onder meer bekend van het architectuurtijdschrift Oase, dat hij sinds 1990 vormgeeft. De jury van de prijs ‘uit grote bewondering voor het excellente grafisch ontwerpwerk’ van Martens. 

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

Vandaag, 15:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Vandaag, 13:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

Vandaag, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

Vandaag, 14:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

Vandaag, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Vandaag, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan