Renovatie Binnenhof gaat zeker twee jaar langer duren

3 april 2023, 14:36
De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat minstens twee jaar langer duren dan gepland. Door onder meer stikstofperikelen en flink aangescherpte veiligheidseisen duurt het nog zeker tot eind 2028 voordat de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State terug kunnen verhuizen van hun tijdelijke onderkomen naar hun eigen pand.

Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer. De totale kosten van de opknapbeurt worden nu geraamd op 750 miljoen euro. Dat is ongeveer 16 miljoen euro meer dan een jaar geleden werd begroot. Het budget wordt jaarlijks aangepast om rekening te houden met de stijgende kosten van bijvoorbeeld bouwmaterialen. De Jonge erkent evenwel dat alle aanpassingen nog ‘veel’ extra geld gaan kosten. Een bedrag wilde hij daar niet bij noemen.

Aanvankelijk was het plan om de zogenoemde technische hoofdinfrastructuur, die het vernieuwde Binnenhof onder meer van elektriciteit moet gaan voorzien, in de parkeergarage onder het aanpalende Plein te plaatsen. Maar omdat sommige voorzieningen dubbel worden uitgevoerd is daar onvoldoende ruimte. Bovendien is die plek niet goed genoeg te beveiligen, zegt De Jonge. Daarom wordt er nu een aparte bak voor gebouwd onder het Binnenhof zelf.

Deze aanpassing van de plannen brengt ‘heel erg veel meer werkzaamheden’ met zich mee en beperkt de bouwers bovendien in hun bewegingsvrijheid, zegt De Jonge. Het gaat om ‘een halve Heineken Music Hall die we daar onder de grond aan het maken zijn’. Al met al levert dit vijftien maanden vertraging op.

Onvermijdelijk
Dat de veiligheidseisen zijn aangescherpt, is volgens De Jonge onvermijdelijk. In 2015, toen de renovatieplannen werden gemaakt, hadden weinig Haagse politici permanente beveiliging nodig. “Inmiddels zijn het er helaas heel veel.” De minister wijst ook op de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. “De tijd van naïviteit is echt voorbij. Je zult het hart van het regeringscentrum gewoon op een goede manier moeten beveiligen.”

Ook de stikstofcrisis zit de renovatie van het Binnenhof in de weg. Er moet een papierwinkel doorlopen worden voordat alle werkzaamheden daadwerkelijk kunnen beginnen, waarbij moet worden aangetoond dat de natuur niet lijdt onder het renovatieproject. Dat leidt nog eens tot negen maanden vertraging.

Mogelijke verdere vertraging niet te voorspellen
Of het bij twee jaar vertraging blijft, durft De Jonge niet te voorspellen. “Het gaat hier over een historisch gebouw, Je kunt van alles tegenkomen onder de grond”, zegt hij. “Als we Johan van Oldenbarnevelt tegenkomen, dan zal dat leiden tot enige vertraging.”

De in ongenade gevallen raadspensionaris werd na zijn terechtstelling in 1619 begraven onder de Hofkapel, maar onduidelijk is of zijn stoffelijke resten daar nog steeds liggen. Er gingen stemmen op om de renovatie van het Binnenhof aan te grijpen voor een gericht onderzoek. Maar dat bleek te duur en te riskant.

Gemeente maakt zich zorgen
De gemeente Den Haag maakt zich zorgen over ‘de aantrekkelijkheid en leefbaarheid’ van de straten rond het Binnenhof in het centrum van de stad.Volgens de gemeente had de oorspronkelijke duur van de renovatie (tot 2026) ‘al een stevige uitwerking op de binnenstad’. Dat het werk langer duurt, is volgens Den Haag begrijpelijk, maar de gemeente is niet te spreken over de aanpak.

“De grootte van dit renovatieproject vraagt om heldere communicatie en perspectief voor de korte én lange termijn voor de bewoners en ondernemers in de binnenstad. En dat is er op dit moment onvoldoende.” De gemeente wil dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de verbouwing gaat, duidelijk uitlegt wat er wordt gedaan ‘om de omgeving bereikbaar, leefbaar en aantrekkelijk te houden voor inwoners, ondernemers en bezoekers’.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan