Producten
Sluiscomplex in de Leie, Harelbeke
Copyright: Kattoo Hillewaere
Vijzelgemaal, Harelbeke
Copyright: Kattoo Hillewaere
Hogebrug, Harelbeke
Copyright: Kattoo Hillewaere
Vijzelgemaal en Hogbrug, Harelbeke
Copyright: Kattoo Hillewaere
Moleneiland, Harelbeke
Copyright: Kattoo Hillewaere
Over de Leie is het een lichtgekleurde, elegante brug, die als het nodig is open draait.
Copyright: Kattoo Hillewaere
Sluiscomplex in de Leie, Harelbeke
Copyright: De Vlaamse Waterweg
ProducttagsAANUIT

Sluiscomplex in de Leie, Harelbeke

15 maart 2022
Stromend vanuit Frankrijk, ondervindt de Leie vanaf Kortrijk naar de Schelde bij Gent minder en minder verval, en vormde dus gedurende vele eeuwen het karakteristieke Vlaamse landschap met zijn dorpen en steden langs de beboste, meanderende oevers. De laatste twintig jaar is de rivier op veel plaatsen rechtgetrokken en uitgediept, om grotere binnenvaartschepen tot aan Rijsel te laten varen.

In het kader van het plan om voor de grootste schepen de verbinding te maken van de Schelde naar het bekken van de Seine bij Parijs, is bij Harelbeke de sluis ingrijpend vergroot en vernieuwd.

De relatie tot de rivier herstellen
Samen met landschapsarchitect Bureau Bas Smets leverde architectenbureau ZJA het ontwerp voor de nieuwe situatie, waarin de noodzaak van de nieuwe sluis de aanleiding is voor een ingrijpende revitalisering van de relatie tussen Harelbeke en de Leie. Ook bij Harelbeke ligt namelijk een afgedamde arm van de Leie. Het water omsloot een klein, sleets eiland waar oude fabrieksgebouwen en watermolens staan. In Harelbeke, aan de overkant, was er asfalt om te parkeren tot aan de kade, die was afgezet met vangrails. Alle kades waren hoog en hard. De mensen leefden er met hun rug naar de rivier.

Door de Banmolensbrug en het ecologisch herstel van de geopende Leie-arm met groene oevers kan het Moleneiland ontwikkeld worden tot een groene omgeving om te wonen en recreëren. In het ontwerp van ZJA is voorzien dat het industrieel erfgoed wordt herontwikkeld met een publieke functie die bezoekers trekt. De oevers worden aan beide zijden comfortabele plekken om te verblijven door de aanleg van groen, terrassen en trappen.

Sierlijke bruggen
In het Masterplan voor het Moleneiland is een vlakke, comfortabele fietsverbinding in één rechte lijn van de nieuwe Molenwijk op de westoever, via het Moleneiland tot de stadskern van Harelbeke op de oostoever getekend. Hierbij zijn twee wandel- en fietsbruggen ontworpen. Over de Leie is het een lichtgekleurde, elegante brug, die als het nodig is open draait. Dat is een mooi gezicht, het lange brugdek dat gesteund door het deels verborgen contragewicht traag over het water beweegt; de uitgestoken arm van een danseres die een pirouette maakt. Over de Oude Leie-arm is het een kortere klapbrug. Op het Moleneiland is een parkachtige omgeving gepland, waar een wandelpad is over de vistrap, die vissen gelegenheid geeft zonder gevaar de sluis te passeren. Op de punt van het eiland is een getrapt terras dat uitzicht geeft op de activiteit bij de sluis, het vijzelgemaal en de omgeving. Volgens het masterplan kan er in de toekomst een jachthaven in het hart van het Moleneiland worden aangelegd.

De Hogebrug over de Leie is een zo laag en kort mogelijke boogbrug, die zich vloeiend verbreedt in het midden. Het staal is in zacht papyruswit geschilderd. Met zijn ruime wandelpaden, transparante hekken en de houten banken langs de beide zijden is het ook een verblijfsplek om bij goed weer te zitten en over het water uit te kijken. De onderzijde van de brug is met zorg en vriendelijk vormgegeven, en ’s avonds goed verlicht om de eronder passerende voetgangers en fietsers een veilig gevoel te geven.

Het gezicht naar de Leie
Ook de grotere nieuwe sluis en het ernaast gelegen vijzelgemaal maken in dit ontwerp deel uit van het rivierlandschap. Voor zover dat veilig is, is de ruimte rondom het complex toegankelijk voor voetgangers, om de beleving van de rivier en het schutten van de schepen dichterbij te brengen. Speciaal vormgegeven hekwerken zorgen voor de veiligheid. De nieuwe sluis is een enorme nautische verbetering die de binnenvaart een economische impuls zal geven, maar het was ook een aanleiding om Harelbeke en haar inwoners weer met het gezicht naar de Leie te laten leven en de oplevende natuur, de cultuurgeschiedenis van het Moleneiland en de schoonheid van het Vlaamse landschap te beleven. Wie leeft van de rivier moet haar ook bekijken, bewonderen, koesteren en die mogelijkheid biedt de nieuwe situatie bij Harelbeke volop.

Awards
Winnaar: Publieksprijs van de Publica Award 2020
Nominatie: Juryprijs van de Publica Award 2020

Architect: ZJA
Klant: De Vlaamse Waterweg
Opdrachtgever: THV Leieland (Jan De Nul, Herbosch-Kiere, Engie Fabricom en Aelterman bvba)
Aannemer: Herbosch –Kiere
Landschapsarchitect: Bureau Bas Smets
Technisch ontwerp: SBE
Jaar: 2020

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ZJA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van ZJA

Gerelateerde nieuwsberichten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan