Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA

Oosterweelverbinding Linkeroever, Antwerpen

1 december 2023
De Ring van Antwerpen

De vermaledijde Ring, die reizigers, vervoerders en omwonenden al zolang tot wanhoop drijft wordt in een groots werk door de Antwerpse en Vlaamse overheden aangepakt. Het is noodzakelijk de doorstroming te verbeteren en daarbij te zorgen voor optimale veiligheid. Het gaat er vooral om de inpassing in de stad en om het landschap ingrijpend te verbeteren, zodat overlast door geluid, zicht en luchtvervuiling vermindert en de Ring niet langer een muur vormt die de stad verdeelt. De Ring biedt ook een netwerk van fiets- en voetgangersverbindingen die wijken en groene zones bereikbaarder maakt. Nieuwe onderdoorgangen en groene geluidswallen zijn de voornaamste instrumenten om die doelen te bereiken.

De Noordknoop

Architectenbureau ZJA leverde in samenwerking met Lantis het ontwerp voor het deel van de ring dat wordt aangeduid met de Oosterweelverbinding en dan weer het onderdeel daarvan dat op de Linker Scheldeoever ligt. Vlak na de aanlanding van de nieuwe Scheldetunnel bereikt een automobilist komend vanuit noordelijke richting de Noordknoop. De fly-over die in een sierlijke lijn over het kruispunt leidt is een blikvanger. Het ontwerp gaat uit van het landschap en zorgt er voor dat eerst het zicht op het groen van het Sint Annabos en het groen bij Blokkersdijk optimaal is, om dan, als de bebouwing begint, te verzinken tussen groene geluidswallen. Richting Zuidknoop verheft de weg zich dan weer.

Op de Linkeroever ligt het accent nadrukkelijk op de relatie tot de groene zones en het ontsluiten ervan voor fietsers en voetgangers. Dat betekent veel nieuwe fietsroutes met nieuwe fietsbruggen en onderdoorgangen. Om helderheid en continuïteit te waarborgen is overal dezelfde vormentaal aangehouden: overal zijn donkere keerwanden voorzien, zijn er dezelfde  slank vormgegeven, licht wijkende hekken, en de lichte dekken, die onder een hoek van 45 graden afslanken.Bij de onderdoorgangen zijn de wanden steeds juist licht van kleur. De fietspaden kunnen hier op de lInkeroever breed zijn en bij stadsparken zijn er rustpunten, voorzien van banken en tafels.

Opvallend in het ontwerp is de eco-onderdoorgang en het brede ecoduct die even ten zuiden van de Noordknoop gepland zijn, ze zullen de natuurwaarde van de stadsparken aanzienlijk vergroten.

De Zuidknoop

Ook bij dit complexe verkeersknooppunt is er een afbuigende fly-over die het verkeer over de verbindingswegen naar Laarbeek en Zwijndrecht en de twee spoorlijnen leidt. Het ontwerp voorziet er in dat het groen uitgebreid wordt en het gebied van het verkeersknooppunt wordt ingetrokken. Transparante geluidsschermen zorgen ervoor dat het verkeer zicht houdt op het landschap. Waar het kan worden op en afritten en onder doorgaande wegen verzonken in het landschap. Ook bij Laarbeek komen nieuwe fietsonderdoorgangen en twee fietsbruggen. Net als bij de onderdoorgangen voor het autoverkeer zijn de keerwanden donker van kleur en de wanden binnen juist licht.

Op de Linkeroever moet op deze manier de Ring aan capaciteit en efficiency winnen, terwijl de groene zones en parken versterkt en uitgebreid worden en voor bewoners en bezoekers, per auto maar vooral met de fiets het hele gebied sneller en comfortabeler te bereiken en te doorkruisen is. De verbetering van de Ring die hier ontworpen is heeft als aanvullend doel de Linkeroever voor bewoners van de stad aan de rechteroever aantrekkelijker te maken als recreatiegebied.

Award
Winner: Derde prijs BIM Infrastructure Award - Belgian Construction Awards 2021

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ZJA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan