Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA
Copyright: ZJA

Sporthal De Koekoek, Hamont-Achel

1 december 2023
De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. De rode bakstenen in de plint geven het gebouw een warme uitstraling. De grote ramen in de gevel en de gebogen glazen hoekpui zorgen voor transparantie en maken dat het gebouw zich zacht voegt in de omgeving. De compacte sporthal is duurzaam qua energie- en materiaalgebruik en flexibel in gebruik. Architectenbureau ZJA leverde in samenwerking met het Vlaamse Archiles architecten het ontwerp voor de nieuwe sporthal de Koekoek.

De sporthal biedt een thuisbasis voor verschillende sportclubs, de topvolleybalclub Tectum Achel en de leerlingen van naastgelegen basisschool. Naast een grote sportzaal, is er onder meer een tribune voor ruim 650 toeschouwers, een cafetaria en een multifunctionele zaal.

Optimaal ingepast in groen woongebied
De Koekoek ligt in een groen woongebied met vooral vrijstaande huizen. Om de visuele impact op de omgeving te veraangenamen is gekozen voor een opbouw in drie lagen, waarvan de onderste zich voegt naar de in de streek karakteristieke rode baksteen. Tussen de eikenbomen ligt het accent op de onderste bakstenen plint, terwijl de lichte aluminium bovenste lagen, waarvan de bovenste nog eens terugwijkt minder aandacht vragen tussen de takken en tegen de achtergrond van de lucht. Het hele gebouw heeft afgeronde hoeken en een heldere en zachte uitstraling. Aan de voorzijde is een van stalen lamellen gemaakte luifel. Een gebogen glazen hoekpui en een speels patroon van verticale ramen aan de lange circulatieruimte langs de Koekoeksweg geven verbinding tussen binnen en buiten en scheppen een veilige overzichtelijke omgeving.

Compact en flexibel ontwerp
De ingang van de Koekoek bevindt zich tussen het gedeelte met transparante kantoorruimtes en de polyvalente zaal. Aan de westzijde is de kantine te vinden, die middagzon heeft, zicht geeft op de speelweide en het verst verwijderd ligt van de woonbebouwing.

De sportzaal en tribune zijn kolomvrij. De van GLT (glue laminated timber) gemaakte spanten zorgen voor een veertig meter brede vrije sportruimte met een hoogte van twaalf meter, dat voldoet aan vereisten voor wedstrijden op het hoogste niveau. Met de hoogwaardige vloer van vlak-elastisch parket, en een met hout beklede achterwand geven die houten constructieve elementen een warme en vriendelijke sfeer aan de sportzaal. Er is een tribune die, inclusief uitschuifbaar deel, 750 supporters kan herbergen.

Dit compacte ontwerp zet ook in op flexibiliteit. Tussen de multifunctionele zaal en de cafetaria zijn mobiele scheidingswanden voorzien.

Energiezuinig en duurzaam
De nieuwe sportaccommodatie moest in eerste instantie meer ruimte bieden en stukken energiezuiniger zijn. De nieuwe Koekoek is niet alleen optimaal geïsoleerd en op het dak voorzien van zonnepanelen, het heeft ook een ventilatiesysteem dat verwarmt en koelt met behulp van warmtepompen. Er wordt warmte teruggewonnen uit het afvoerwater van de douches, en het gebouw verbruikt geen gas.

Door de uitgebreide toepassing van gelamineerd hout spaart dit ontwerp energie-intensief beton en staal uit, en levert daarmee een duurzame bijdrage. Bovendien bindt het GLT CO2 en is het materiaal demontabel en herbruikbaar. Bij het inrichten van de omgeving is gedacht aan maximale waterberging, door de aanweizgheid van veel groen, poreuze stenen op de parkeerplaats en wadi’s.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ZJA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan