Appartementencomplex in Oosterparkwijk
Copyright: KAW architecten
Schoolgebouw en appartementencomplex in Oosterparkwijk
Copyright: KAW architecten
Schoolgebouw in Oosterparkwijk
Copyright: KAW architecten
Schoolgebouw en appartementencomplex in Oosterparkwijk
Copyright: KAW architecten
Woongebouw Oosterparkkwartier
Copyright: KAW architecten
Woongebouw Oosterparkkwartier
Copyright: KAW architecten
Woongebouw Oosterparkkwartier
Copyright: KAW architecten

Groningse Oosterpark-projecten van KAW illustreren 'wijkvernieuwing 3.0'

20 januari 2021, 12:11
Voor de vooroorlogse Oosterparkwijk in Groningen heeft KAW architecten twee projecten ontworpen. Midden in de wijk komen een school en betaalbare, duurzame woningen; iets verderop heeft KAW met twee al gerealiseerde woonblokken het uitbreidingsplan van Berlage afgemaakt. Beide projecten illustreren volgens het bureau wat het nastreeft met zijn concept 'wijkvernieuwing 3.0'.

De Groningse wijk Oosterpark is grotendeels gebouwd tussen 1925 en 1935 op basis van het Plan van Uitleg van Mulock Houwer en de uitbreidingsplannen van Berlage en Schut. Centraal in de wijk en tegelijkertijd midden in het groen bevindt zich de locatie waar een school en appartementengebouw naar ontwerp van KAW verrijzen.

De al aanwezige groene structuur in de wijk loopt door over het school- en appartemententerrein. Het school- en het appartementengebouw worden naast elkaar gebouwd en hebben een eigen uitstraling, maar zijn architectonisch overduidelijk familie van elkaar, vertelt KAW. Zowel de school als het wooncomplex worden aardbevingsbestendig gebouwd.

Wonen en leren in het groen
Het appartementencomplex wordt een alzijdig gebouw dankzij ontsluiting van de appartementen via een corridor. Rond het gebouw komen wandelpaden en pleintjes voor ontmoeting. Met groen met lage beplanting worden plekken gecreëerd voor sport, spel en rust. De buitenruimte wordt ontworpen in samenwerking met bureau wUrck.

Het schoolgebouw biedt onderdak aan de huidige twee scholen in de wijk, die samengaan, en een kinderopvang. De Tresling-school zal “groen voelen” door de zachte overgang tussen binnen en buiten. Als invulling van de onderwijsvisie kent de school geen lokalen en traditionele gangen. Leerpleinen en verkeersruimten lopen in elkaar over.

Een grote tribunetrap verbindt de bouwlagen. De leerpleinen liggen aan de voorzijde van het gebouw en bieden uitzicht over het park. Tegelijkertijd vormen deze ruimten voor passanten het gezicht van de school.

Duurzaam
KAW heeft beide gebouwen ontworpen met een zeer lage energiebehoefte. Daarnaast zijn de exploitatiekosten gering door investeringen in hoge-intensiteit lichtsystemen en effectieve verwarming- en koelinstallaties. Duurzaamheid heeft ook de materiaalkeuze bepaald: de gebouwen worden bijvoorbeeld gerealiseerd in metselwerk met een “heel lange levensduur”, aldus KAW.

Gesloten bouwblokken
Het tweede project betreft Oosterparkkwartier, dat recent is gerealiseerd en bestaat uit twee gesloten bouwblokken. Het project aan het Van Starkenborgkanaal maakt het uitbreidingsplan van Berlage na exact 90 jaar compleet. De bouwblokken bestaan uit twee tot vier bouwlagen en omvatten samen 119 woningen in een grote variatie aan koopprijzen.

Zoals ook in de rest van de wijk zijn de nieuwe bouwblokken stedenbouwkundig ontworpen als een geheel, legt het architectenbureau uit. Met grote hoge hoeken, veel buurtgroen en een bijzondere overgang naar de binnenstraat heeft het bureau een duidelijk statement van het project willen maken.

Eenduidig beeld
Het architectonisch ontwerp maakt de voorzijde van de blokken tot een visitekaartje. Veel aandacht heeft KAW besteed aan de overgangen van privé- naar publieke ruimte. Een verdiepte entree, een haag, tuinmuren en hekwerken, metselwerk en betonnen ornamenten zorgen voor een eenduidig en strak beeld.

“De elementen komen terug in het hele plan en brengen daarmee eenheid in het blok met twaalf verschillende woningtypes”, legt KAW uit. Het project kreeg bij de uitreiking van de Groninger Architectuurprijs 2020, afgelopen oktober, de derde prijs van de vakjury en de tweede prijs van de publieksjury.

Wijkvernieuwing 3.0
De projecten ziet KAW als een illustratie van wat het bureau voorstaat met wat het noemt ‘Wijkvernieuwing 3.0’.  De ontwikkelcombinatie van de Tresling-school en het appartementencomplex, het betrekken en centraal stellen van bewoners en omwonenden, het brede aanbod aan betaalbare huur- en koopwoningen (daarbij bovendien inspelend op de vraag naar kleine gezinswoningen) en de sterke duurzaamheid zijn daar facetten van.

De huidige, scheve situatie op de woningmarkt, de energietransitie en problemen als vergrijzing, ‘energie-armoede’ en economische en maatschappelijke achterstand vragen volgens KAW om een andere aanpak in wijkvernieuwing. Dit temeer omdat de overheid zich steeds verder terugtrekt en vooral regisseert en faciliteert.

Het bureau ziet een oplossing in brede en integrale samenwerking, in nieuwe soorten ‘ontwikkelcombinaties’, waarin bewoners en omwonenden een belangrijke rol spelen. KAW geeft aan ervaring te hebben met het organiseren en aanjagen van dit soort modellen in meerdere steden.

Afgestemd omkatten
“De resultaten komen vaak via onconventionele wegen tot stand met bijzondere resultaten op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en vooral bewonerstevredenheid”, stelt het architectenbureau. KAW staat voor een aanpak waarin de wijken heel precies worden 'omgekat', legt het bureau uit. “Daarbij kijk je wat er is aan stenen, omgeving en mensen en ontwikkel je van daaruit de toekomst.”

“Zo is 65% van alle woningen in Nederland een eengezinswoning, terwijl 67% van alle huishoudens helemaal geen kinderen heeft – en dan hebben we nog niet eens over één-ouder-gezinnen.” Het bureau constateert dat mensen vooral naar eigen belang kijken en dat de verdeeldheid toeneemt.

Terwijl we volgens de architecten juist elkaar zouden moeten opzoeken om de complexe vraagstukken van nu aan te kunnen. “Met positieve samenwerking kun je ook de hoofdpijndossiers aanpakken, die de politiek niet aandurft. Hiermee kun je een enorme meerwaarde voor onze maatschappij realiseren.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan