Appartementengebouw met oog voor gemeenschap
23 februari 2021, 16:05
Aan de Sumatrastraat in Leiden Noord zal woningstichting Ons Doel een appartementengebouw realiseren. Zijdekwartier architecten nam het thuis- en gemeenschapsgevoel als leidraad bij het ontwerp, terwijl het gebouw ook is verankerd in de buurt.
Woningstichting Ons Doel ziet haar doelgroep verschuiven naar vooral een- en tweepersoonshuishoudens. Tegelijkertijd vindt de corporatie betaalbaarheid belangrijk.
Daarom zal het appartementengebouw Sumatrahof voornamelijk tweekamerwoningen bevatten, die met het oog op een betaalbare huur relatief compact worden. Naast deze appartementen van 50 m2 biedt het gebouw plek aan een aantal kleinere studio’s en grotere driekamerappartementen.
Daarbij streven corporatie en architectenbureau naar kwalitatief goede woningen en een prettige woonomgeving. Het woningaanbod is gericht op verschillende doelgroepen, zodat er een gevarieerde gemeenschap kan ontstaan. Het ontwerp van Zijdekwartier architecten is gericht op een prettig gebouw met een vriendelijke uitstraling en menselijke maat.
Afstemming op omgeving
Sumatrahof is gepland op de voormalige locatie van basisschool de Spingplank aan de Sumatrastraat in Leiden Noord. De locatie bevindt zich in een zone van losstaande gebouwen, gesitueerd tussen vooroorlogse gesloten bouwblokken enerzijds en de strokenverkaveling van de naoorlogse blokken anderzijds.
Om die reden heeft Zijdekwartier architecten het appartementengebouw ontworpen als een vrijstaand, alzijdig volume, georganiseerd rondom een binnenhof. Door de afgestemde hoogte en het doortrekken van de richtingen van omliggende gebouwen weet het architectenbureau het appartementengebouw te verankeren in zijn omgeving.
Thuisgevoel
Hoe 83 huishoudens hun thuis gaan vinden in het appartementengebouw is de rode lijn door het ontwerp, leggen de architecten uit. De route van straat naar huis, van stapsgewijze overgang van publiek naar privé, is met zorg en gevarieerd vorm gegeven.
De bewoner voelt zich zo, onderweg naar zijn appartement, steeds meer ‘thuis’, aldus Zijdekwartier. Dat thuisgevoel moet al beginnen zodra hij het gebouw betreedt en de bewoners zich daarmee “ook eerder verantwoordelijk voor die ruimte zal voelen”.
De manier waarop de woningen zijn gegroepeerd rondom het hof moet eveneens bijdragen aan het thuisgevoel. Het hof zelf is een prettige collectieve ruimte tussen het openbare van de stad en het privé van de woningen.
De galerijen zijn breed en geven daarmee ruimte voor de bewoners, die de galerij als een uitbreiding van de woning zullen ervaren. Verschillende trappen, zowel buiten als binnen, verbinden de verdiepingen en het hof.
Sociale duurzaamheid
De drempelzone is de plek waar mensen hun bankje neerzetten, de buren groeten en waar zo de eerste contacten ontstaan. “Hier ontstaat een buurt”, zegt Zijdekwartier, “hier ligt het begin van een samenleving. Daarom geven we bij elke voordeur ruimte aan deze drempelzone, op de grens tussen privé en collectief.”
De vele verschillende manieren waarop bewoners elkaar kunnen ontmoeten helpt de sociale duurzaamheid van het complex. Door het verzorgd vormgeven en prominent situeren van fietsenstallingen en trappen in de hallen, wordt gezond gedrag gestimuleerd en liftgebruik ontmoedigd.
De woningen zijn levensloopbestendig en flexibel indeelbaar, legt Zijdekwartier uit. Appartementen kunnen in de toekomst eenvoudig worden samengevoegd of gesplitst.
Techniek en ecologie
Ook technische duurzaamheid neemt een belangrijke plek in het ontwerp in. Het gebouw wordt uiteraard gasloos en is verder onder andere aangesloten op stadsverwarming, voorzien van zonnepanelen en gebruikt warmteterugwinning van de ventilatie.
Daarnaast is er aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit, leggen de architecten uit. Zo worden in de gevel nestkasten voor verschillende vogels geïntegreerd en worden de binnentuin en de omliggende openbare ruimte zo groen mogelijk uitgevoerd.