Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Schouwenhove, nieuwe situatie
Copyright: Marcel van der Burg
Schouwenhove, nieuwe situatie
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Maquette
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Zijdekwartier architecten
Maquette
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Schouwenhove, voormalige situatie
Copyright: Zijdekwartier architecten
Schouwenhove, nieuwe situatie
Copyright: Marcel van der Burg
Schouwenhove, nieuwe situatie
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Maquette
Copyright: Zijdekwartier architecten
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Zijdekwartier architecten
Maquette
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Schouwenhove, voormalige situatie
Copyright: Zijdekwartier architecten

Uitbreiding met verblijfskwaliteit verrijkt Serviceflat Schouwenhove

19 september 2022, 16:45
Zijdekwartier architecten heeft voor een Leidse serviceflat uit de jaren zeventig van de vorige eeuw de renovatie en een uitbreiding van de gemeenschappelijke ruimten ontworpen. Met het toevoegen van verblijfskwaliteit en volop ruimte voor laagdrempelige ontmoeting wil het architectenbureau ook de ‘samenredzaamheid’ van de bewoners versterken, legt Zijdekwartier uit.

Toen Serviceflat Schouwenhove in Leiden veertig jaar bestond, besloot Stichting Schouwenhove het gebouw geschikt te maken voor de volgende dertig jaar. Daartoe moest de flat, geopend in 1977, een grotere liftcapaciteit en een eigentijdsere uitstraling krijgen. De stichting schreef voor de verbouwing een architectenselectie uit, die in 2018 werd gewonnen door Zijdekwartier architecten.

Ontmoeting faciliteren
De woonverdiepingen en de 175 twee- en driekamerappartementen waren in goede staat. De opdracht voor het architectenbureau betrof voornamelijk de begane grond. Daarbij richtte Zijdekwartier zich, naast de nodige technische ingrepen, in belangrijke mate op de gehele route die de bewoners van straat naar huis volgen.

Het architectenbureau heeft gekeken naar de mogelijkheden om langs deze route ontmoeting te faciliteren op een laagdrempelige en gevarieerde wijze. Met als doel de begane grond meer verblijfskwaliteit te geven, maakte Zijdekwartier een ontwerp voor het voorgebied, de entree en de foyer. Daarmee is zowel de organisatie als de uitstraling en beleving van het gebouw veranderd.

Openheid
Voorheen kwamen de bewoners binnen in een smalle entreehal. Ruimte voor ontmoeting was enkel voorzien op de bovenste verdieping van de flat. Nu zorgen een nieuwe, grote uitbouw en een reorganisatie van de voorzieningen voor een royale open ruimte in het hart van het gebouw.

De ruimte loopt van de nieuwe entree door tot aan de achterzijde van het gebouw en zorgt voor licht, openheid en plekken voor ontmoeting. Bewoners kunnen in dit nieuwe hart hun post ophalen, een boek lezen in de bibliotheek, wachten op hun afspraak met de fysiotherapeut en gezamenlijk uitrusten en een kop koffie drinken.

Uitbouw met kloostergang
Naast de zitjes in de  foyer biedt een patio een beschutte plek om buiten te zitten. Ook heeft Zijdekwartier een ‘kloostergang’ ontworpen: een beschutte ruimte tussen de foyer en de voortuin, uit de wind en de regen, maar ook beschermd tegen de warmte van de zon. Door de zaagtandplattegrond van de kloostergang zijn er zowel buiten als binnen geborgen plekjes gecreëerd.

Het dak van de uitbouw heeft ook een zaagtandvorm, steunend op kolommen. Zijdekwartier refereert hiermee aan het archetypische huis, aan gordijnen of aan bomen, vertelt het bureau. In de eerste plaats reageert het echter op de bestaande dakvorm; door dezelfde richting aan te houden ontstaat een spel tussen de twee.

De uitbreiding zorgt ook voor een kleinere schaal bij het benaderen van het gebouw. In combinatie met de gestructureerde bakstenen draagt het de uitbouw bij aan een vriendelijker uitstraling van de serviceflat. Het gebied voor het gebouw is groener gemaakt en biedt ruimte voor een kleine wandeling.

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan