Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Studio id+
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Studio id+

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

29 november 2021, 13:57
Woonresidentie Park Boswijk, een appartementencomplex in de bossen bij Doorn en gericht op  senioren, was toe aan een grondige renovatie. Dat gold ook voor het  centrale voorzieningengebouw De Brink. Studio id+ maakte het interieurontwerp voor De Brink, dat onlangs in opgeleverd. De gewenste positionering van functies en de geringe hoogtes in delen het gebouw maakten de opgave complex.

Het seniorencomplex Park Boswijk bestaat uit vier bouwblokken – met in totaal 363 woningen – en De Brink voor de collectieve voorzieningen. Het voorzieningengebouw ligt tussen twee van de appartementenvleugels, op de begane grond en in het souterrain, deels onder de appartementenblokken. De Brink huisvest faciliteiten zoals een restaurant, grand café, winkel en receptie, alsook een bibliotheek,  fitnessruimte, kapper en pedicure.

De Brink was dringend aan een renovatie toe. In 2016 verwierf Studio id+ de opdracht voor een nieuw interieurontwerp van het voorzieningengebouw . Het bureau bracht allereerst de, vaak conflicterende, wensen en eisen van de diverse belanghebbenden in kaart.

“Dit vormde de basis voor studies naar positioneringen van functies en de mogelijke opzet van het gebouw”, vertelt Anja Dirks, directeur, architecte en interieurarchitect van Studio id+. Het project kwam echter stil te liggen; in 2019 kreeg het een herstart met een nieuw programma van eisen.

Op basis van de eerdere studies en uitgangspunten werd een geheel nieuw plan gemaakt. Met het interieurontwerp van Studio id+ als uitgangspunt is De Brink geheel verbouwd; Van Egmond architecten heeft er een passende schil omheen ontworpen.

Hoogte in het middendeel
Dat delen van De Brink in en onder de bestaande appartementsgebouwen liggen, vormde een complicerende factor in het ontwerp; hierdoor waren verdiepingshoogtes zeer gering, legt Studio id+ uit. Een oplossing is gecreëerd door middel  van de positionering van functies en het toevoegen van hoogte in het middengebied, dat tussen de appartementenblokken ligt.

Het bureau heeft de keuken, die voorheen in het souterrain lag, in het verhoogde middendeel geplaatst. De installaties, die voorheen in de kelder waren ondergebracht, konden daardoor naar het dak worden verplaatst. Rondom de keuken zijn de uitgifte, de bar en de receptie gesitueerd.

Hiermee is in het hart van het gebouw een meubel gecreëerd, dat de omliggende ruimten met elkaar verbindt. Dit heeft meerdere voordelen, bijvoorbeeld met het oog op het multifunctionele gebruik van het restaurant en de personele bezetting. De centrale situering van het restaurant voorkomt praktisch het afvoeren niet via woningen of andere functies loopt,  vertelt het architectenbureau.

Natuurlijk
Materialisatie en kleurgebruik zijn geïnspireerd op de bosrijke omgeving van de woonresidentie. De diverse ruimten hebben binnen een duidelijke eenheid een eigen sfeer gekregen. Studio id+ heeft verder zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast, vertelt het bureau. Dit resulteert in rust en harmonie.

Zo is het centrale meubel uitgevoerd met eiken latten in verschillende patronen. De bovenste strook legt een relatie met de oudbouw en de oorspronkelijke bouwhoogte; waar functies zijn geplaatst, verspringt het patroon als extra accentuering. Een blikvanger is het tegelpatroon op de achterwand van het centrale meubel; de driehoekige tegeltjes vormen een abstracte weergave van boomkruinen.

“Zowel in de basiskleur als in de kleuren van de bladeren verloopt het door de verschillende ruimten”, zegt Dirks over het tegelpatroon. “Daarmee is het patroon nergens hetzelfde, maar wel bepalend in het totale kleurenplan.”

“De wandkleden zijn in dezelfde gedachte mee ontworpen”, vervolgt ze. “Het verloop van licht naar donker sluit aan op de basiskleuren per ruimte en verbeeldt het zonlicht dat door bladeren in het bos schijnt.“

Verlichtingsplan
Het verlichtingsplan onderstreept de verschillende sferen. In het restaurant vormen verlichtingsringen met verschillende afmetingen een kunstige installatie. In combinatie met de extra hoogte verleent dit de ruimte allure.

In het grand café  verwijst een ‘dak’ van messingkleurige armaturen naar de oorspronkelijke hoogte van de ruimte en brengt zo gelaagdheid en verbinding met de oudbouw. In de gangen en centrale delen zijn ronde inbouwarmaturen van verschillende groottes toegepast,  aansluitend bij verdere organische vormen in het ontwerp.

Andere nieuwsberichten

'Sociaal ensemble' door Arons en Gelauff vervangt verouderde portiekflats Amsterdam Nieuw-West

2 uur geleden

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

Vandaag, 11:19

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

Vandaag, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Vandaag, 10:31

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan