Eerste integrale Spoedpost in Amsterdam-Noord straalt rust uit
11 maart 2024, 16:48
In de nieuwe Spoedpost Amsterdam-Noord zijn de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis BovenIJ en Huisartsenpost Noord samengebracht om passende acute zorg te bieden. Voor deze eerste integrale Spoedpost van Amsterdam ontwierp EGM architecten een zorgomgeving die rust uitstraalt in een meestal zeer hectische werkomgeving.
De Spoedpost Amsterdam-Noord is een concretisering van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar moet houden. Huisartsen, Spoedeisende Hulp-artsen, medisch specialisten, SEH-verpleegkundigen en triagisten verlenen als één team passende acute zorg aan patiënten, vertelt EGM, dat hiervoor het gebouw ontwierp.
Logisch en uitnodigend
Omdat een spoedpost per definitie een stressvolle omgeving is, heeft het architectenbureau een omgeving willen ontwerpen, die zowel de zorgverleners als de patiënten rust biedt. Daartoe zette het bureau in op prettige ruimten, een logische routing, menselijke maten en verhoudingen, ronde vormen, warme materialen, veel groen, functionele verlichting en een duidelijke bewegwijzering.
Het pand heeft één herkenbare ingang, één uitnodigende ontvangstbalie en één daglichtrijke wachtruimte.
Het hart van de afdeling is de centrale Teampost. In de directe nabijheid van deze intensief gebruikte werkplek liggen de zorgondersteunende functies, zoals de spoel- en medicatieruimte. De Teampost is toegankelijk voor zowel de ambulancediensten als de huisartsen.
In de omliggende twaalf identieke kamers – alle met zicht op groene tuinen – kan zowel de huisarts als de spoedeisende hulparts zijn werk doen. Er is een comfortabel zitgedeelte, dat passende ruimte biedt aan bijvoorbeeld een slecht-nieuwsgesprek. De open gemeenschappelijke ontspanningsruimte ligt direct naast de werkomgeving, zodat collega’s altijd in de buurt zijn.
Het ontwerp voorziet er tevens in dat alle stromen van mensen en goederen intuïtief goed lopen - en dat begint al buiten bij aankomst, legt EGM uit.
Gebruikersgroepen betrokken
EGM architecten ontwierp het gebouw; EGM interieur maakte het interieurontwerp. In totaal beslaat het project 905 m² BVO.
Het architectenbureau betrok vanaf het begin alle verschillende gebruikersgroepen bij het ontwerpproces. Door middel van kennissessies, workshops en een mock-up zijn behoeftes, wensen en processen in kaart gebracht, teneinde tot een optimaal ontwerp te komen.