Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Copyright: Scagliola Brakkee
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Oude situatie
Copyright: Twelve Photographic Services
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten
Copyright: EGM Architecten

Zorgvuldige renovatie en uitbreiding voor Pniëlschool in Rotterdam Zuid naar ontwerp van EGM Architecten

1 juli 2022, 14:13
De Pniëlschool in Rotterdam Zuid was sterk verouderd en verrommeld. Met de renovatie en uitbreiding naar ontwerp van EGM Architecten is het gemeentelijk monument klaargestoomd voor de toekomst. In de architectuur van de uitbreiding is nadrukkelijk voortgebouwd op de architectuur van het bestaande gebouw.

De protestant-christelijke basisschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1920 dat deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht van Vreewijk Rotterdam. De school heeft een centrale rol in de omliggende multiculturele wijken en vervult zodoende een belangrijke rol in de ontwikkeling van de gemeenschap.

“De Pniëlschool had dringend behoefte aan een frisse start en een open uitstraling naar buiten. De oude omgeving voldeed niet meer aan de eisen van hedendaags onderwijs, én was geen fijne plek meer om te zijn en te werken”, schetst EGM Architecten de opgave. 

“Te kleine en donkere lokalen met lage plafonds kenmerkten de basisschool. Een inefficiënte indeling van de verdiepingen gaf te weinig ruimte voor zelfstandig leren en werken. De lange lijst van wensen leek in eerste instantie alleen met nieuwbouw te vervullen. In 2018 kreeg EGM architecten de opdracht voor het volledige ontwerp voor de hoogwaardige renovatie en uitbreiding van de Pniëlschool.”

Ruimte voor zelfstandig werken

De toiletten en bergingen in de gangen langs de gevel verhuisden naar centrale en logische plekken in het gebouw. Hierdoor zijn mooie brede gangen met veel daglicht ontstaan die multifunctioneel inzetbaar zijn voor onder meer projectmatig of juist rustig en zelfstandig werken. 

De verlaagde plafonds op de zolderverdieping zijn verwijderd en de karakteristieke houten kapconstructies zijn tot in de nok hersteld en zichtbaar gemaakt. Hiermee is de vrije hoogte verhoogd van 2.60 meter tot circa 5 meter. Het resulteert in prettige leer-, speel- en werkplekken met meer daglicht, openheid en doorzicht. Juffen, meesters en ondersteunend personeel hebben een aantrekkelijke huiskamer en keuken gekregen voor lunch, overleg en ontspanning.

Authentieke details

Aan de achterzijde is de school over drie verdiepingen uitgebouwd met een nieuwe gevel die 1.80 meter is opgeschoven. Dit maakt de lokalen overal ruimer en lichter. De uitbreiding sluit in zijn materiaalgebruik en detaillering nadrukkelijk aan op het bestaande gebouw en de beschermde omgeving. Een aantal strategische doorbraken, zoals bij de hoofdingang, de trappenhuizen en de zolderverdieping, zorgen voor grotere ruimtes en doorzichten en maken de gehele school functioneel flexibeler in gebruik.

Het pand bevat veel authentieke details uit de jaren ’20 in zowel exterieur en interieur. Tijdens de renovatie en uitbreiding is hier rekening mee gehouden om de originele details zoveel mogelijk te behouden en waar nodig te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de terrazzovloeren op de gang, het (nieuwe) siermetselwerk en de authentieke jaren ‘20 geglazuurde tegels op de wanden.

“De Pniëlschool in Rotterdam heeft met een renovatie en uitbreiding een metamorfose ondergaan”, vat EGM Architecten het samen. “De school heeft met enkele tactisch gekozen architectonische ingrepen een geheel nieuwe uitstraling gekregen, passend bij het moderne onderwijs. Rigide lokalen en gesloten gangen hebben plaatsgemaakt voor flexibele en speelse leeromgevingen. De renovatie laat mooie karakteristieke elementen weer gloren. De Pniëlschool en de kinderen zijn klaar voor een gezonde toekomst.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Gisteren, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Gisteren, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Gisteren, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan