Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Nicole Tanke / Lines Are Everywhere
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Harmeling Interieurs
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: EGM Architecten
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Nicole Tanke / Lines Are Everywhere
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Harmeling Interieurs
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: EGM Architecten
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

5 juni 2020, 14:56
Hengelo beschikt sinds kort over een vernieuwd stadhuis. Het bestaande stadhuis uit 1961, een rijksmonument ontworpen door architect J.F. Berghoef is gerenoveerd en uitgebreid met een stadskantoor. EGM Architecten en HVE Architecten, in samenwerking met BERNS architectuur, zijn verantwoordelijk voor zowel de renovatie als nieuwbouw.

Het stadhuis behoort tot de weinige niet-modernistische gebouwen uit de wederopbouwperiode in Hengelo die behouden zijn gebleven en maakt volgens EGM deel uit van het collectieve geheugen van de stad. Het nieuwe stadskantoor sluit dan ook aan op het karakter van het bestaande gebouw; er is sprake van een integraal ontwerp voor de renovatie en nieuwbouw.

Het stadhuis heeft een nieuwe indeling gekregen, met behoud en waar nodig versterking van de bestaande structuur. De stadshal vormt weer het functionele en sociale hart van het gebouw en gaat meer plaats bieden voor bijeenkomsten en evenementen, zoals Berghoef al voor ogen had toen hij het gebouw ontwierp.

Er is een nieuw trappenhuis gerealiseerd dat de stadshal, het bedrijfsrestaurant, de fietsenstalling en de passerelle naar het stadskantoor verbindt. De ruimtes voor de raadsfracties, het raadscafé en het restaurant liggen op de begane grond, waardoor passanten zicht hebben op wat zich daar afspeelt. Op de eerste verdieping, rondom de stadshal, liggen vergader- en werkplekken die dankzij grote raampartijen uitzicht hebben op de stad.

De tweede verdieping biedt ruimte aan de trouwzaal, de raadzaal en de burgerzaal, terwijl de twee verdiepingen daar weer boven kantoren huisvesten. Een glazen lichtstraat zorgt ervoor dat de kantoren ruim zijn voorzien van daglicht.

Stadkantoor
Het nieuwe stadskantoor ligt aan de entreezijde van het stadhuis en grenst aan een doorgaande weg, een winkelstraat en een plein. De gebouwcontour beweegt als het ware mee met de omgeving. De hoofdentree ligt aan het genoemde plein. Daar komen bezoekers binnen op het publieksplein. De passerelle naar het stadhuis is direct te bereiken op de eerste verdieping.

Ambtenaren hebben toegang tot de zeven verdiepingen rondom de ruime vide. Daar liggen splitlevel kantoorvelden met flexibele (stilte)werkplekken die van twee kanten zijn voorzien van daglicht. De kantoorverdiepingen ‘verkleuren’ van boven naar onder, van grijs naar groen. Deze kleuren symboliseren een reis door Hengelo, waarbij grijs staat voor staaltechniek en reuring en groen voor het rustige buitenleven.

Er is zowel bij de renovatie als nieuwbouw flink ingezet op duurzaamheid. Zo zijn diverse materialen hergebruikt, hebben nieuwe materialen een lage milieubelasting en is het complex voorzien van zonnepanelen en duurzame installaties. Het binnenklimaat van het stadskantoor wordt geregeld via plafondverwarming en -koeling, terwijl betonkernactivering ervoor zorgt dat de vloer warmte en kou kan bufferen. Alle maatregelen samen besparen de gemeente ruim een half miljoen euro op de jaarlijkse energierekening, meldt EGM.

Remontabel
Het vaste meubilair van het vernieuwde stadhuis – ontvangstbalies, pantry’s en displaykasten – is ontworpen met speciale Hengelose houtverbindingen waarmee ze de- en remontabel zijn. Er is 400 vierkante meter aan gemelamineerd plaatmateriaal uit de oorspronkelijke huisvesting hergebruikt in nieuwe kasten en flexibele tussenwanden.

Beide zijn bekleed met PET-vilt: akoestisch platen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. In het PET-vilt zijn de contouren van Hengelose wijken gestanst, terwijl dezelfde contouren ook in het behang zijn verwerkt. Nieuwe materialen zijn cradle-to-cradle en hebben een lage milieubelasting. Zo is er FSC-gecertificeerd inlands eiken en snelgroeiend Nederlands populierenhout gebruikt.

Het casco van het nieuwe stadskantoor is tevens geschikt voor veranderend gebruik in de toekomst als zelfstandig kantoorgebouw of appartementencomplex.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

3 uur geleden

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

2 uur geleden

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

3 uur geleden

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan