Hotel Van der Valk en De Winthont
17 augustus 2018
Een stevig oranje op maat
Voor de architectuur van hun hotels gaat Van der Valk uit van een duidelijke richtlijn: graag in het oog springende kleuren, maar met de warmte van baksteen. Dat gold ook voor het Van der Valk hotel in Utrecht. Met een stevig-oranje gevelsteen markeert het hotel op Kanaleneiland de nieuwe zuidelijke stadsentree van de Domstad. Architect Wouter Zaaijer over de samen met Hagemeister ontwikkelde projectsortering Van der Valk: "Deze baksteen bezit naast de sterke basiskleur een vleug blauw-grijs. Van veraf overheersen het oranje en de stevige contour van het hotel, van nabij spreken de details van de stenen."
Kanaleneiland: een wederopbouwwijk uit het boekje, met langgerekte portiek-etage blokken en stroken eengezinswoningen, gevat in een rigide stratengrid met veel brede wegen voor doorgaand verkeer. In de Utrechtse woonwijk wordt al jaren druk gerenoveerd en geherstructureerd en ook het centrumgebied wordt in het kader van gebiedsvernieuwing aangepakt.
Op de zuidpunt van de wijk bevindt zich Bedrijvengebied Kanaleneiland. Hier, pal aan de afslag van de A12 naar centrum en Jaarbeurs, staat sinds september 2016 het nieuwe Van der Valk hotel Utrecht, ontworpen door architectenbureau OZ uit Amsterdam.
Het Van der Valk hotel bestaat uit een 70 meter hoge hoteltoren met een klassieke driedeling van plint, middenpartij en kroon. De toren telt 180 kamers. In de plint bevinden zich een restaurant, horeca, congresruimtes en een verdiept liggende parkeergarage.
De plint is ook de sokkel van het naast het hotel gelegen, integraal door OZ ontworpen kantoorpand De Winthont - een meer horizontaal bouwvolume van aluminium en glas dat als zelfstandig volume op de baksteenplint geplaatst werd.
Onder De Winthont biedt de baksteenplint plek aan bedrijfsruimtes en, aan de achterzijde, een tweede parkeergarage voor de gebruikers van de kantoren.
Baksteen hoort bij de architectuurformule van de Van der Valk hotels. Voor hun hotels hanteert de familie Van der Valk als uitgangspunt dat ze omwille van de zichtbaarheid en presentie in pregnante kleuren mogen worden uitgevoerd - maar wel graag met de warmte en aaibaarheid van baksteen.
In het Utrechtse Van der Valk hotel is aan de gevels de projectsortering Van der Valk ingezet. OZ ontwikkelde de warm-oranje, gladde en strakke steensortering samen met Hagemeister op maat voor dit hotel/kantoor-ontwerp. De familie Van der Valk was bij de ontwikkeling van de sortering nauw betrokken. Wouter Zaaijer: "We zochten een steen die niet te bont was, maar strak, met een zeker hardheid en mooie scherpe lijnen. De bestaande gebouwen rondom hebben gevels met harde materialen. Wij wilden graag een gebouw met een warmer aanzicht."
Zo stevig als het oranje van de Hagemeistersortering is, typeert de architect de strengperssteen toch als gemêleerd: "Naast de sterke basiskleur, bezit de projectsortering warmte dankzij een vleug blauw-grijs. Van veraf overheersen het oranje en de stevige contour van het hotel, van nabij spreken de details van de stenen."
In de gevels van het hotel zijn diverse metselverbanden toegepast, in horizontaal en verticaal gemetselde gevelvelden. In combinatie met uitkragingen en terugwijkende geveldelen zorgt dat voor diepte aan de gevels en fraaie neggen en kanten. Dit openbaart zich met name op de begane grond. Bovenin komt het metselwerk juist naar buiten toe, als ribben aan de gevels, vanwege het bijzondere programma achter de kroon van de toren – wellness met zwembad, skybar en bijzondere hotelkamers – en omwille van de rol als baken aan de zuidelijke stadsentree van de Domstad.
Projectgegevens
Ontwikkelaar: Onis Vastgoed, Almelo
Vloeroppervlak: 44.500 m² (hotel) en 5.000 m² (kantoor)
Architect: OZ, Amsterdam
Hoofdaannemer: Wessels, Zeist
Huurders: Van der Valk, diverse bedrijven
Baksteen: projectsortering Van der Valk
Formaat: ModDF (290 x 90 x 51 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 9.150 m²