Seniorenappartementen, Vught
26 september 2019
Gemetselde boommotieven in gemêleerde Hagemeistersortering
Naast verzorgingstehuis Theresia in Vught verrezen recentelijk 36 seniorenappartementen in twee compacte bouwblokken. In het door Wijnen Architectuur en Lafour Architecten gezamenlijk ontworpen ensemble kregen alle appartementen een optimale oriëntatie én vrij zicht op het groene voorplein. Om de nieuwbouw visueel los te weken van het verzorgingstehuis, zijn de gevels voorzien van de lichtgekleurde, gemêleerde Hagemeistersortering Östersund HS. De hardheid van de steen leent zich bovendien bij uitstek voor de boomrijke locatie. Projectarchitect Miel Wijnen: "We wilden een steen die mooi is en mooi blijft."
Riant zijn ze, de 36 Vughtse huurappartementen naast verzorgingstehuis Theresia. De kleinste drie kamer appartementen tellen 88 vierkante meter, de grootste maar liefst 105 vierkante meter. De appartementen zijn bedoeld voor mensen van 55 en ouder.
De ligging naast verzorgingstehuis Theresia ten spijt, gaat het bij deze appartementen niet om zorgwoningen, benadrukt projectarchitect Miel Wijnen van het Bossche bureau Wijnen Architectuur: "De hoofdopgave luidde: maak comfortabele appartementen die zelfstandig zijn en de mogelijkheid bieden voor zorg – als dat later nodig zou zijn."
De twee bouwblokken hebben een kern met een dubbele veiligheidstrap en rondom vijf appartementen per bouwlaag. Op de begane grond bevinden zich bergingen en drie appartementen. Wijnen Architectuur en Lafour Architecten plaatsten de twee bouwblokken gespiegeld ten opzichte van elkaar, georiënteerd op het voorplein - het ene bouwblok met de voorgevel op het zuiden, het andere met de voorgevel op het westen. Projectarchitect Inez Liem van het Amsterdamse bureau Lafour Architecten: "Daarbij hebben we de blokken afgeschuind, zodat ook de balkons van de achterste appartementen zicht bieden op de voortuin. De afschuining zorgt bovendien voor meer ruimte en afstand tussen de blokken."
Om de balkons in voorjaar en herfst langer te kunnen benutten, ontwierpen de architecten glazen vouwpanelen waarmee de buitenruimtes kunnen worden afgesloten.
Aan de gevels kregen de appartementen de grijs-beige-wit gemêleerde Hagemeistersortering Östersund HS. Miel Wijnen: "Met deze lichte en gemêleerde sortering hebben we de appartementenblokken welbewust losgeweekt van het in donker metselwerk uitgevoerde verzorgingstehuis. We wilden voorkomen dat nieuwbouw en verzorgingstehuis visueel aan elkaar zouden vastklitten."
De boomrijke omgeving verlangde echter ook een harde steen, die weinig water opneemt en algengroei geen kans geeft. Wijnen: "We wilden een steen die mooi is en mooi blijft. De Östersund is bovendien een strengperssteen - dus met een zekere glans. Afhankelijk van de hoek waaronder je kijkt, levert dat een rijk beeld op. De Hagemeistersteen reageert goed op zon en schaduw."
Omwille van de smalle penanten in de gevels, werd de sortering niet te gemêleerd. Wijnen: "En de sortering is goed gemengd. Daarnaast kregen we een goed dilatatie-advies van Hagemeister, dat aan deze gevels heel goed uitpakte."
De Östersund HS heeft een formaat van 290 x 90 x 40 mm en is in Vught in wildverband gemetseld - stootvoegloos om de horizontaliteit te onderstrepen. De gevels kregen een terugliggende Beamix-voeg, in een net iets lichter grijs dan de Hagemeistersteen. Inez Liem: "Het wildverband geeft de twee blokjes een vrijer aanzicht, gevat in de ordenende structuur van de gemetselde dakrand, rollagen en gemetselde randen onder de aluminium waterslagen. De kleur van de steen en de lichte en gemêleerde sortering voegt zich bijzonder goed in de boomrijke omgeving."
Die gemetselde dakrand is een eerbetoon aan architect Peter Behrens, zo Miel Wijnen: "Aan de dakrand volgt na het reguliere metselwerk een terugwijkende koppenlaag, met daarboven nog een uitkragende koppenlaag – als in Behrens' Fagusfabriek in Ahlfeld."
Een bijzonder detail vormen de gemetselde boommotieven op de begane grond. Inez Liem: "Daarmee hebben we de gesloten gevels ter hoogte van de bergingen verlevendigd. De boommotieven zijn digitaal uitgetekend. Twee vakbekwame metselaars hebben dat vervolgens feilloos overgebracht op de gevels. De schaduwpartijen van de bomen zijn uitgevoerd als terugliggend metselwerk, donkerder van kleur maar wel gerealiseerd binnen de Östersundsortering."
Lichtontwerper Peter van Kempen maakte voor de twee appartementenblokken een ontwerp voor het nachtelijk aanzicht. De balkons kregen een pendelarmatuur dat het hele plafond aanlicht, terwijl LED-blokjes de kaders onderstrepen in de wanden van de hoekbalkons. Boven de entrees bevinden zich lichtlijnen die als 'luifels' functioneren. Ook de terreinverlichting op het voorplein is van Van Kempen.
Projectgegevens
Nieuwbouw 36 appartementen aan de Merpatistraat in Vught
Opdrachtgever: Stichting Mariënstede, Vught
Ontwerp: Wijnen Architectuur, Den Bosch, i.s.m. Lafour Architecten, Amsterdam
Projectarchitecten: Miel Wijnen, Lucien Lafour, Inez Liem
Aannemer: Houta, Geldrop
Ontwerp verlichting: Peter van Kempen Lichtarchitect, 's-Hertogenbosch
Sortering: Östersund HS
Formaat: ModF 290 x 90 x 40 mm
Gemetseld geveloppervlak: ca 2.500 vierkante meter