Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci
Copyright: Hagemeister GmbH & Co. KG/Andreas Secci

Parc Seny, Brussel

31 januari 2023
Articuleren met baksteen

In Brussel-Oudergem transformeerde architectenbureu Archi 2000 een voormalig kantoorpand tot woongebouw 'Parc Seny'. Om het appartementencomplex in te passen in de kleinschalige bebouwing rondom, koos projectarchitect Philippe Verdussen aan de gevels voor de beigewitte Hagemeistersortering Marbach HS ModF. Verdussen: "De lichte kleur van deze steen reduceert de oorspronkelijke massa van het bestaande gebouw visueel - en harmonieert fraai met de bronskleur van de metalen elementen aan de gevels."

Wonen aan een Natura 2000 natuurgebied, in de stad Brussel? Voor de bewoners van appartementencomplex 'Parc Seny' aan de Avenue Charles Lemaire in Brussel-Oudergem is het realiteit. Zij kijken vanuit hun studio's en appartementen uit op het gelijknamige openbare park met beschermde status, dat via twee aangrenzende parken rechstreeks in verbinding staat met het Zoniënwoud, de 4.400 hectare grote groene long aan de uiterste noordoostgrens van stadsregio Brussel.

De ligging aan het openbare groen van Parc Seny was een bepalend element bij de herontwikkeling van het kantoorpand tot appartementencomplex, aldus architectenbureau Archi 2000. De herbestemming vroeg volgens het bureau om te beginnen om meer en rijk gevarieerd groen. De achtertuin aan het park werd heringericht als voortzetting van de bestaande groene ruimte. Daarbij besteedde het bureau bijzondere aandacht aan het vermeerderen van de biodiversiteit, door het aanplanten van hoogstammige bomen en levende hagen.

Leitmotief bij de transformatie van het kantoorpand tot appartementengebouw (met studio's tot drie kamer appartementen) was het principe dat sloop/nieuwbouw veel overlast in de buurt zou geven, een langere bouwtijd zou vergen en een volgens projectarchitect Philippe Verdussen bovendien niet te rechtvaardigen verspilling van materialen zou opleveren. Verdussen: "Daarom kozen wij voor herbestemming met behoud van de essentiële karakteristieke en bouwkundige elementen van het bestaande gebouw."

Gebouwdelen die structureel niet nodig of niet compatibel waren met de huidige technische eisen, werden verwijderd. Daaronder bevonden zich de horizontale betonstroken aan de constructie die zorgden voor koudebruggen en de houten kozijnen en beglazing die niet meer voldeden aan de huidige thermische eisen. Bestaande kolommen bleven echter behouden en werden versterkt om de balkons aan op te hangen.

De bovenste verdieping werd verwijderd en heropgebouwd als terugliggende bouwlaag. Die brengt het volume van het appartementencomplex meer terug naar de schaal van de omliggende woonbebouwing. Verdussen: "Al deze ingrepen maakten het mogelijk om het uiterlijk van het gebouw radicaal te veranderen en de integratie in de buurt te verbeteren."

Het eindresultaat is een sterk grafisch gebouw, dankzij het samenspel van banden van bronskleurige plaatstalen panelen, onder andere aan de balkons, gecombineerd met grote glaspartijen met lichtgekleurde beglazing in geanodiseerde aluminium kozijnen en een streng raster van lichtbeige baksteen met diepe negges. Philippe Verdussen: "Het plaatwerk heeft dezelfde kleur als de bronzen geanodiseerde aluminium frames. De donkere kleur contrasteert met de lichte baksteen, die deze elementen visueel verfijnt."

Aan de gevels koos Verdussen voor de beigewitte Hagemeistersortering Marbach HS in moduulformaat, met een karakteristieke, levendige oppervlaktetextuur en kenmerkende rafelige steenranden: "De keuze van de baksteen werd ingegeven door de zorg voor integratie in de wijk, waar hoofdzakelijk woningen uit baksteen staan. De lichte tint van de Hagemeistersortering zorgt ervoor dat de oorspronkelijke massa van het bestaande gebouw visueel wordt verlicht - en bovendien in harmonie is met de bronskleur van de geanodiseerde aluminium elementen die we aan de gevel nieuw introduceerden."

De karakteristieken van de Hagemeistersteen speelden mee in de keuze voor deze sortering. Verdussen: "Naast de kleur en de textuur, was de baksteen voor ons ook interessant vanwege het moduulformaat en vooral vanwege de lengte van 29 cm. Van die lengte hebben we maximaal gebruik gemaakt, door te kiezen voor een rechte, tegelachtige lay-out door het hele gebouw. Ter plaatse zijn bijna geen stenen gesneden."

Projectgegevens
Opdrachtgever: Immobel
Architectuur: Archi 2000, Brussel
Projectarchitect: Philippe Verdussen
Baksteen: Marbach HS
Formaat: ModF 290 x 90 x 51
Gemetseld geveloppervlak: ca 2.800 m²

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Hagemeister GmbH & Co. KG

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Hagemeister GmbH & Co. KG

Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
Hagemeister GmbH & Co. KG
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan