Macherei München
5 juli 2023
Herontwikkelen met baksteen
Met Die Macherei verrees in het oosten van München een nieuw stuk stad met loftkantoren, gastronomie, detailhandel en een designhotel. Die Macherei telt zes gebouwen aan een besloten plein, naar ontwerp van bureau Hollwich Kushner uit New York, Ochs Schmidhuber Architekten uit München en holger meyer architektur uit Frankfurt am Main. Drie van de panden kregen aan de gevels steenstrips in de Hagemeistersorteringen Weimar HS, Oslo GT en Meißen GT.
Niet ver van het hippe Werksviertel staat sinds kort Die Macherei München. Op een ongeveer 67.000 m² groot terrein in de wijk Berg am Laim, vroeger eigendom van farmaceutisch bedrijf Temmler, ontwierp Hollwich Kushner Die Macherei als een nieuw knooppunt in de wijk. Met loftkantoren en co-working spaces, conferentie- en evenementenruimtes, restaurants, winkels, en sportvoorzieningen. Op de daken: groene terrassen, plekken voor urban gardening, sportfaciliteiten (waaronder een atletiekbaan) en uitgaansgelegenheid.
Die Macherei München is opgezet als een verkeersluwe ontmoetingsplaats in de wijk Berg am Laim, niet alleen bestemd voor de huurders maar ook voor omwonenden. De zes gebouwen van Die Macherei zijn gegroepeerd aan een besloten centraal plein, door de nieuwbouw afgeschermd van de hectiek van de stad rondom.
Hollwich Kushner ontwierp voor Die Macherei München een designhotel van tien verdiepingen met een karakteristieke gevouwen gevel en twee aangrenzende kantoorgebouwen aan de oostkant van het terrein. De overige ontwerpen stammen van Ochs Schmidhuber Architekten en holger meyer architektur.
Met de inzet van drie ontwerpbureaus kregen de zes panden van Die Macherei een divers aanzicht, samengehouden door een uniform architectonisch idioom, met baksteenfaçades als rode draad - een referentie aan de steenfabrieken die vroeger in de wijk Berg am Laim (vertaald: klei) stonden.
Alle gevels van Die Macherei werden voorzien van steenstrips, drie daarvan met sterk genuanceerde Hagemeistersorteringen: de crèmewitte tot zandgele handvormbaksteen Weimar HS, de grijsbeige Oslo GT/FUos en de zandgele Meißen GT/FUos. De kleurschakeringen, kolenbrandsporen en menging waren essentieel voor het karakter van de gevels, aldus projectarchitect Jessica Knobloch van Hollwich Kushner: "Baksteen zorgt voor levendigheid aan de straatwand en staat garant voor een lange levensduur, wat voor ons erg belangrijk was."
Die Macherei is het eerste project in Duitsland dat het duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontving voor stadsontwikkeling (LEED Neighbourhood Development).
Projectgegevens:
Architectuur: Hollwich Kushner, New York
Projectarchitect: Jessica Knobloch
Baksteen: Weimar HS, Oslo GT en Meißen GT als steenstrips
Formaat: NF (240 x 115 x 71 mm)
Gemetseld geveloppervlak: 3.500 m²