Villa Friederich
23 april 2016
Parel in het groen
Aan de zuidoostelijke rand van Venlo, op een steenworp afstand van de Duits-Nederlandse grens, biedt Villa Friederich vrij uitzicht op het groene ommeland. Architect Rob Kleuskens van bureau Loxodrome design & innovation uit Venlo ontwierp Villa Friederich als een strak, kubistische volume. De Hagemeister baksteen “Alt Berlin” onderstreept die kubistische signatuur.
Maar wie dichterbij komt, wordt getroffen door wat Rob Kleuskens de derde dimensie van de gevel noemt: “Van nabij verleent deze steen de façades een levendig karakter, strak maar plastisch, met kleurnuances en textuur.”
Villa Friederich staat op Nieuw Stalberg, een bescheiden villapark dat vijftien jaar geleden ontstond op initiatief van de gemeente Venlo en projectontwikkelaar Heijmans. West 8 maakte het stedebouwkundig plan. Kleuskens: “Het idee was om een nieuwe villawijk voor Venlo te realiseren, waarin natuur, infrastructuur en architectuur met elkaar in harmonie werden gebracht.”
Villa Friederich staat op een kavel van 2500 m², de grootste kavel in Nieuw Stalberg. De kavel loopt parallel aan de Hinsbeckerweg. Dat resulteerde in een woonhuis met een lange, opengewerkte voorgevel aan de zuidzijde en een lange, meer gesloten noordgevel. Aan de gedeeltelijk opengewerkte zuidfaçade, de voorzijde van het huis, bevindt zich een grote veranda.
Deze veranda is de ruggengraat van het ontwerp. Alle vertrekken zijn georiënteerd op het zuiden, op de veranda. Bovendien zijn, dankzij het vele glas in de woning, alle vertrekken visueel met elkaar verbonden. Dat zorgt voor ruimtebeleving, de woning wordt als nog ruimtelijker ervaren dan hij al is.
Voor de façades van Villa Friederich koos Loxodrome design & innovation de Hagemeister sortering “Alt Berlin”. De architect had daarvoor een aantal goede redenen: “We wilden graag een baksteen die het ontwerp in al zijn strakheid onderstreept. Deze baksteen is goed in staat het kubistische van ons ontwerp te benadrukken.”
Dat doet de langwerpige “Alt Berlin” onder andere door zijn formaat (ModF 290x90x51 mm). Dat formaat is in de gevels geaccentueerd door de stootvoegen niet op te vullen. De bakstenen liggen kop aan kop. Bij de lintvoegen is gebruik gemaakt van een doorstrijkmortel: al bij het verwerken van de steen is een donkere voeg gezet. Zodoende komt de facade, van afstand, over als een vlak.
Van dichtbij wilde Kleuskens in de gevel echter een andere kwaliteit: “Van nabij wilden we een gevel die plastisch is, levendig, met kleurnuances en met de textuur van baksteen en voegwerk. Daar zochten we expliciet naar, onder andere ook door te kiezen voor een wild verband.”
Ook de kleur van de Hagemeister baksteen speelde hier een belangrijke rol. Kleuskens: “Qua kleur is dit een rijke steen. Van afstand is de baksteen antracietkleurig. Maar van nabij vallen kleurnuances op. De steen heeft bruinmetallic en blauwbruinmetallic kleuraccenten, die in de gevel van dichtbij zichtbaar worden. Geen steen is hetzelfde.”
Projectgegevens
Architectuur: Architectenbureau Loxodrome design & innovation, Venlo, projectarchitect ir. Rob Kleuskens BNA, assoc. AIA
Opdrachtgever: Familie Friederich, Venlo
Baksteen: Hagemeister baksteen Alt Berlin ModF 290x90x51 mm
Gemetseld geveloppevlak: 240 m2