Uitbreiding gerechtshof, Königs Wusterhausen
17 september 2021
Baksteenornamenten sieren functioneel gerechtsgebouw
In Königs Wusterhausen bij Berlijn voegde architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een eigentijdse uitbreiding toe aan twee historische gerechtsgebouwen met monumentenstatus. De forse nieuwbouw voegt zich naar de bestaande bebouwing. Ook met de gevels. Die zijn voorzien van de handstrichsortering Kristiansund HS van Hagemeister. De lichtgrijze kleur, de oppervlaktetextuur en de materialiteit van de sortering sluiten aan op het pleisterwerk van de vroeg twintigste-eeuwse monumenten.
De stad Königs Wusterhausen, landelijk gelegen in Brandenburg, iets ten zuidoosten van de Ring rond Berlijn, is historisch gezien nauw verbonden met het Pruisische koningshuis. Koning Frederik I van Pruisen en zijn zoon koning Wilhelm Frederik I bewoonden er het jachtslot, gelegen in het slotpark.
Aan de rand van dat historische park en nabij het jachtslot, bevindt zich het nieuwe, L-vormige gerechtsgebouw van architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA. Samen met het historische gerechtshof en het aangrenzende gevangenisgebouw, beide uit 1914, vormt de nieuwbouw een besloten ensemble van drie gebouwen rond evenzovele binnenhoven.
Met de nieuwbouw verdrievoudigt het gerechtshof van Königs Wusterhausen in omvang. De uitbreiding biedt acht nieuwe rechtszalen met wachtruimtes en veiligheidszones, nieuwe archiefruimte en volop plek voor de dienstverlening aan burgers van Königs Wusterhausen en omgeving.
Om te voldoen aan hedendaagse veiligheidsvoorschriften, ontwierp ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een nieuwe centrale entree. „Deze nieuwe ingang zorgt, ondanks de beperkte beschikbare ruimte, voor een riant en transparant ingangsgebied. De entree ligt centraal tussen oud- en nieuwbouw, nabij alle rechtszalen en zorgt zo voor korte routes en een goede oriëntering,“ aldus projectarchitect Walter Vielain.
Aan de gevel kozen de architecten voor de Nordbrandsortering Kristiansund HS van Hagemeister. De sortering heeft een handstrichaanzicht en voegt zich met zijn lichte kleurstelling naar de gevels van de twee monumenten. Die zijn voorzien van licht pleisterwerk, deels met historische ornamenten. Walter Vielain: „Na meerdere proefopstellingen in samenwerking met Hagemeister, kozen we voor deze lichte, gekeimde gevelsteen. De levendigheid van deze baksteen vult de gepleisterde gebouwen perfect aan.“
Ook de reliëfs in het metselwerk van de nieuwbouw, uitgevoerd met de ranke, langgerekte Kristiansund HS in moduulformaat, oriënteren zich op de bestaande architectuur. Vielain: „In aansluiting op de natuurstenen geveldelen en de kroonlijsten van de historische panden, ontwierpen we voor de nieuwe gevels allerhande reliëfs in het metselwerk, onder meer met terugliggend voegwerk en schuin uitkragende bakstenen. De baksteengevels voegen zich naar het historische ensemble, onderscheiden zich tegelijkertijd echter als autonome, eigentijdse architectuur.“ De metselwerkdetails werden uitgewerkt met behulp van gedetailleerde mock-ups.
Ook het representatieve interieur van het gerechtshof kreeg expressieve baksteenwanden. Met de sortering Kristiansund HS van Hagemeister, uitgevoerd in een sprekend reliëf van uitkragende stenen, ontstonden robuuste en duurzame binnenwanden die bruggen slaan naar de buitengevels.
Projectgegevens
Architectuur: ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA, Berlijn
Opdrachtgever: BLB, in opdracht van de deelstaat Brandenburg
Baksteen: Kristiansund HS
Formaat: ModF (290 x 115 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 2.100 m²