Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM
Jeroen van Lier, Ontwikkelmanager VORM legt een symbolische bouwsteen
Copyright: VORM
Daan van der Vorm legt een symbolische bouwsteen
Copyright: VORM
Marien de langen (Stadgenoot), Daan van der Vorm (VORM), John de Geus (VORM), Jeroen van Lier (VORM), Wethouder Wedemeijer (gemeente Amsterdam), Guido van der Veen (Rockfield)
Copyright: VORM

Fibonacci in Amsterdam Oost biedt vooral woningen met middenhuur

5 november 2021, 14:35
Naast het Funen, aan de overzijde van het spoor, verrijst de komende twee jaar woongebouw Fibonacci. Van de 243 woningen binnen het gebouw valt 20% in het sociale huursegment en 80% in het middenhuursegment. Het project wordt ontwikkeld door VORM en is ontworpen door diederendirrix. Deze week is de bouw gestart.

De naam van het woongebouw, Fibonacci, verwijst naar ‘de reeks van Fibonacci’ van de Italiaanse wiskundige Leonardo van Pisa. Deze reeks houdt verband met de gulden snede, maar is ook terug te vinden in de natuur. De trapsgewijze opbouw van het woongebouw doet wel wat denken aan de ontwikkeling van die reeks.

Met z’n trapsgewijze opbouw sluit het woongebouw enerzijds aan op de hoogte van de randbebouwing van het Funen, maar richt het zich anderzijds ook echt verder op en gaat het een relatie aan met de hoogteaccenten rond Rietlandpark en verderop aan het IJ.

De twee lagere bouwdelen van het woongebouw zijn georganiseerd rond een groene, overdekte binnenruimte. Bovenop de lagere bouwdelen worden groene daktuinen ingericht. Deze tuinen leveren niet alleen een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad, reduceren hittestress in de zomer en vormen een prettige ontmoetings- en verblijfplaats voor de bewoners.

Middenhuur en sociale huur
De woningen met middenhuur worden ondergebracht bij Rockfield Real Estate, de woningen met sociale huur worden eigendom van Stadgenoot. “De vraag naar betaalbare woningen in het middensegment blijft toenemen. Met name voor jongeren is dit segment belangrijk”, vertelt Moreno Monsanto, director concepts bij Rockfield Real Estate. "Fibonacci past perfect bij ons ‘cohesion coliving’ concept. Naast een comfortabele woning moet er voldoende ruimte zijn voor sporten, werken en ontmoeten".

"In de stad is er een grote vraag naar woningen voor jongeren met een bescheiden inkomen. Met Fibonacci voegen we een mooie nieuwe plek toe voor deze jongeren", zegt Marien de Langen, bestuurder bij Stadgenoot. “Op een locatie waar de ruimte schaars is, zorgen we op een slimme en creatieve manier voor 49 sociale huurwoningen speciaal voor jongeren. Zo houden we de stad voor iedereen toegankelijk.”

Prefabricage
Om op deze plek in de stad betaalbare woningen te kunnen realiseren, was een omslag in denken nodig, stelt VORM. Het ontwerp- en engineeringsproces is doorlopen met vooraf geselecteerde maakpartners. De kennis en ervaring van deze partijen is daarmee vroegtijdig ingebracht. Hiermee is de kwaliteit hoog en de doorlooptijd kort. Verder is het hele proces gericht op prefabricage. Het gebouw is uniek, en toch wordt het gebouw volledig geprefabriceerd gerealiseerd. Geen bouwplaats, maar een assemblagelocatie. 

VORM 2050 – een van de bedrijven binnen familie van VORM-bedrijven – is verantwoordelijk voor de realisatie van het gebouw. “Prefabricage is de toekomst van ons vak. Willen we in de sector de snelheid waarmee gebouwd wordt opvoeren en de complexiteit verminderen, dan kunnen we niet anders dan onder geconditioneerde omstandigheden bouwdelen vooruit produceren en ons succes herhalen en verbeteren”, vertelt John de Geus, directeur van VORM 2050.

Als bouwer te gast in de stad
Prefabricage kent meer voordelen. De bouwmethode levert minder vervoersbewegingen op, personeel werkt op vaste locaties en het kwaliteitsniveau wordt verhoogd. Ook resulteert prefabricage in minder overlast op de omgeving van de assemblagelocatie in de stad. “We zijn als VORM 2050 te gast in de stad. Daar zijn we ons erg van bewust. Waar we overlast kunnen beperken voor de omgeving, doen we dat”, vertelt Mario van der Heiden, Planontwikkelaar bij VORM 2050. 

“Voor binnenstedelijke projecten is het een must om van tweehonderd mensen en vele kubieke meters bouwmateriaal te gaan naar een assemblage- en montageteam van maximaal twintig vaklieden, dat precies op tijd wordt bevoorraad met de juiste bouwdelen. Zo voorkomen we miscommunicatie en faalkosten en realiseren we een snelle doorlooptijd.”

Afgelopen week is het startsein gegeven voor de bouw van Fibonacci. De oplevering van het woongebouw staat gepland in het vierde kwartaal van 2023.

Gerelateerde nieuwsberichten