Eerste impressie van de campus
Copyright: diederendirrix architectuur en stedenbouw
Eerste impressie van de campus
Copyright: diederendirrix architectuur en stedenbouw

Erasmus MC krijgt een campus

3 februari 2022, 15:55
Het Erasmus MC in Rotterdam krijgt een campus. Het moet een levendige campus worden waar zorgorganisaties, bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen een plek krijgen. Dat gebeurt deels in nieuwe gebouwen die vanaf 2024 moeten worden gerealiseerd.

Dat staat in het masterplan 2050 voor de campus van het universitair medisch centrum in het hart van Rotterdam, dat donderdag is vastgesteld door het stadsbestuur. Het plan is tot stand gekomen onder supervisie van diederendirrix architectuur en stedenbouw, in samenwerking met Juurlink+Geluk.

“Het gaat hier om meer dan alleen een uitbreiding van een ziekenhuis. Er komt een compleet stuk stad bij met stedelijke voorzieningen dat bijdraagt aan nieuwe werkgelegenheid, met groen en goede bereikbaarheid. Belangrijk hierbij is een goede verbinding van de omgeving met de campus”, stelt de Rotterdamse wethouders Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Op de campus gaan wetenschappers, studenten en opleiders talent, kennis en expertise delen. “Om verdere vooruitgang in de zorg te krijgen, is het noodzakelijk dat zorgpartijen, onderzoekers vanuit verschillende expertisegebieden en ondernemers intensief samenwerken. De campus wordt een plek waar dat mogelijk is en draagt zo bij aan een verdere verbetering in de zorg voor individuele patiënten en aan de gezondheid van onze bevolking”, zegt Stefan Sleijfer, decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC.

Groene pleinen
Het Erasmus MC verandert met de komst van de campus in een locatie met entrees aan alle kanten, groene pleinen en wandelroutes. Er ontstaat zo een sterkere verbinding met de omringende stadsdelen, aldus de betrokken partijen. In de toekomst wordt de publiek toegankelijke passage door het ziekenhuis verbonden met een voetgangersroute naar het Coolhavenpark bij Little C. Zo kunnen voetgangers straks rechtstreeks van Little C naar het Museumpark wandelen.

De ontwikkeling van de campus is al in gang gezet, maar komt vanaf 2024 in een stroomversnelling. Dan starten nieuwbouwprojecten voor gebouwen van zorgpartners en opent een verzamelgebouw voor onder andere start-upbedrijven. Als eerste start de transformatie van gebouwen aan de zijde van de ’s-Gravendijkwal en de Westzeedijk. De verouderde gebouwen aan de ’s-Gravendijkwal, waaronder het oude Dijkzigt ziekenhuis en de voormalige zusterflat, maken plaats voor locaties voor externe zorg, onderzoek en onderwijspartijen.

Er is ruimte voor een uitbreiding van ongeveer 361.000 vierkante meter op de nieuwe campus, meldt de gemeente Rotterdam. In 2027 moeten de eerste nieuwe gebouwen gereed zijn.

Goede bereikbaarheid
Voor een optimale verbinding tussen de Erasmus MC-campus en de omringende stadsdelen zijn aanpassingen in het wegen- en verkeersnet nodig, vervolgt de gemeente. Uitganspunt hierbij is een goede bereikbaarheid voor fietsers, voetgangers en auto’s. Er komt een nieuwe parkeergarage aan de westzijde van het Erasmus MC, met een afslag naar de ’s-Gravendijkwal.

De nieuwe Daniel den Hoedbrug gaat de schakel vormen tussen Little C met het Daniel Den Hoed Familiehuis en een toekomstig plein bij het Erasmus MC. Verder wenst de gemeente Rotterdam een hoogwaardige openbaar-vervoerverbinding tussen het centraal station en het Zuidplein, met een halte aan de ’s-Gravendijkwal, dichtbij het Erasmus MC.

Duurzaamheid krijgt een belangrijke plek in de ontwikkeling. Hiertoe worden maatregelen genomen zoals groene daken en dakterrassen, waterbergingen voor de opvang van regenwater en energieneutrale gebouwen. Met deze voorzieningen draagt de campus bij aan een gezonde en groene leefomgeving.

Rotterdam Square
De Erasmus MC-campus wordt inhoudelijk verder ontwikkeld door Rotterdam Square, een stichting die op de campus een innovatief ecosysteem gaat bouwen. De stichting gaat de campus nationaal en internationaal onder de aandacht brengen, evenementen organiseren en acquisitie voor potentiële gebruikers van de campus doen, meldt de gemeente Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan