Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: diederendirrix
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: diederendirrix

Voormalig stadhuis Almelo heeft nieuw leven als woongebouw

30 augustus 2023, 13:52
Naar ontwerp van diederendirrix is het voormalige stadhuis van Almelo getransformeerd tot woongebouw. In het uit 1973 stammende complex, oorspronkelijk ontworpen door J.J.P. Oud en voltooid door zijn zoon H.E. Oud, zijn negentig appartementen ondergebracht. De basisopzet van het gebouw, bestaande uit drie herkenbare volumes op een basalten plint, is behouden gebleven. Wel heeft de gevel een gewijzigde uitstraling gekregen.

Het vroegere stadhuis van Almelo is het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud en werd na diens overlijden in 1963 voltooid door zijn zoon. Acht jaar geleden kwam het gebouw leeg te staan nadat de gemeentelijke organisatie verhuisde naar een nieuw stadhuis naar ontwerp van Kraaijvanger. In opdracht van BPD transformeerde diederendirrix het oude stadhuis naar een woongebouw.

Het gebouw beschikt weliswaar niet over een monumentenstatus, maar bij de transformatie zijn de oorspronkelijke vorm en de bijzondere architectonische kwaliteiten zoveel mogelijk gehandhaafd. De meest in het oog springende verandering is de nieuwe glazen gevel van het hoofdvolume, waarin een witte grafiek is aangebracht. Het patroon is een bewerking van het logo van de gemeente, maar refereert tevens aan het textielverleden van de plek waar het gebouw staat. “Het gezeefdrukte lijnenpatroon waarmee de driehoekjes worden gemaakt opent en sluit zich als een kantwerk”, legt projectarchitect Niels Ponjee uit.

Verspringende corridor
In het Stads Huis Almelo, zoals het woongebouw heet, zijn negentig appartementen in verschillende typen gehuisvest. De woningen zijn ontsloten via bestaande trappenhuizen en een corridor die per verdieping verspringt. Door de corridor per verdieping te laten verspringen, konden appartementen met verschillende dieptes, breedtes en gevarieerde buitenruimten worden gerealiseerd.

Van de negentig appartementen zijn er dertig uniek, de overige woningen zijn varianten van elkaar. Het palet behelst onder meer twee- en driekamerappartementen, studio’s, penthouses en enkele ‘specials’. In de plint van het hoofdvolume liggen aan de straatzijde zes woningen van twee lagen, met de woonkamer en keuken op de begane grond en de slaapvertrekken op de verdieping. Deze woningen hebben een loggia aan de straatzijde, die via een trap verbonden is met een eigen tuin op het maaiveld.

Raadszaal
In het driehoekige hoekvolume bevond zich oorspronkelijk de raadszaal. Deze tweelaagse ruimte is getransformeerd tot twee maisonettewoningen met elk een vide. Het gevelbeeld is licht aangepast door de smalle bandramen uit te zagen tot op vloerniveau. Voor de nieuwe puien zijn blauwe stalen balustrades geplaatst, waarmee de oorspronkelijke grootte van de gevelopeningen enigszins intact wordt gehouden.

Op de onderste laag van de maisonettewoningen liggen een grote woonkamer met leefkeuken en een hoofdslaapkamer met eigen badkamer. Via schuifdeuren kunnen de bewoners het dakterras op het dak van de plint op. Op de verdieping van de woningen zijn een bibliotheek of werkruimte aan de vide, extra slaapkamers en een tweede badkamer gerealiseerd. Daarnaast hebben deze woningen nog twee (oorspronkelijke) minibalkons in het tussenlid tussen het hoofdvolume en het volume van de raadszaal.

Centrale ontvangsthal
Het oorspronkelijk ontwerp voor het stadhuis bevatte een centrale ontvangsthal op de begane grond met een indrukwekkende trappartij. Deze is echter nooit gerealiseerd. In diens nieuwe leven als woongebouw heeft het complex wel een centrale ontvangsthal gekregen, als ontsluiting van de woningen.

De ontvangsthal ligt in het hart van de plattegrond, met erboven een vide die het verspringen van de corridor op de verschillende verdiepingen zichtbaar maakt. De vide is bekleed met de geperforeerde aluminium plafonds die zijn gered uit het oorspronkelijke interieur, schoongemaakt en opnieuw gespoten. De ruw gezaagde vloerranden zijn in een nieuwe kleur geschilderd.

Oorspronkelijke elementen behouden
Bij de transformatie zijn meerdere oorspronkelijke elementen behouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bestaande natuurstenen trappenhuizen en de kenmerkende (gerestaureerde) blauwe steenstrips. Ook zijn zoveel mogelijk ronde armaturen uit het gebouw gereviseerd en teruggeplaatst. Bij de entree heeft een keramisch kunstwerk van Jan Schoenaker, dat is gered uit een gesloopt gebouw in de regio een nieuwe plek gekregen.

Het project is nog niet helemaal voltooid. In een volgende fase komt het drie lagen tellende volume in geel metselwerk en met een glazen plint aan het Stadhuisplein aan bod. Volgens de huidige plannen worden in de kelder een fitnessvoorziening gerealiseerd, komen op de begane grond verschillende kantoorruimtes en wordt op de verdiepingen congresruimte met ondersteunende horeca gerealiseerd.

Het terrein rond het gebouw krijgt een groene inrichting.

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

2 uur geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

4 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Vandaag, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan