Binnentuin
Copyright: Danny Meijer
Velo vertoont verschillende gevelbeelden
Copyright: Danny Meijer
Entree
Copyright: Danny Meijer
Een 'Schlucht' of bergkloof
Copyright: Danny Meijer
Vogelvluchtperspectief
Copyright: Danny Meijer
Interieur van de fietsenstalling
Copyright: Danny Meijer
Axonometrie van de plint
Copyright: Danny Meijer
Deze gif toont de kavel en de context
Copyright: Danny Meijer
Deze gif toont oplossingen voor water en biodiversiteit
Copyright: Danny Meijer

Team met diederendirrix ontwerpt grootschalig nieuwbouwproject bij Amsterdam Sloterdijk

9 december, 16:06
Direct naast trein-, bus- en metrostation Amsterdam Sloterdijk komt een omvangrijk stadsblok met bijna 400 huurwoningen, diverse bedrijfsruimten en een openbare fietsenstalling. Het ontwerp, dat een extreme verdichting koppelt aan een sterke vergroening, is gemaakt door diederendirrix, in samenwerking met Civic Architects, DELVA Landscape Architecture | Urbanism en HollandsGroen.

Het nieuwbouwproject Velo is een complex ontwerpvraagstuk, vertelt architectenbureau diederendirrix. Projectlocatie voor het enorme stadsblok is kavel L-Midden, één van de laatste lege kavels in kantoorgebied Teleport. Op een kavel van 85 bij 55 meter moet een duurzaam, levendig woon-werkmilieu worden ontwikkeld. De locatie heeft rondom een zware geluidbelasting en wordt omringd door “stoïcijnse kantoren en grote scholen”, aldus diederendirrix.

Daarbij zijn er drie opdrachtgevers met elk eigen wensen en belangen: de Alliantie Ontwikkeling, gemeente Amsterdam en NS/ProRail. Eén van de wensen van de gemeente was dat jonge architecten bij het ontwerp worden betrokken. Het team van diederendirrix werkt daarom samen met Civic Architects. Diederendirrix ontwerpt het gebouw en het interieur van de stalling en is verantwoordelijk voor de coödinatie van het ontwerpproces met alle betrokken partijen.

Gebouw als berglandschap met luw binnengebied
Het getrapte stadsblok bestaat uit vier gebouwdelen rond een gemeenschappelijke binnentuin. De hoge rug van zo’n zestig meter, gekeerd naar het spoor, schermt de binnentuin af van het meeste geluid uit die richting. De lagere bouw aan de zuidzijde zorgt voor maximale daglichttoetreding in het binnengebied.

De vier delen van het stadsblok zijn met een team van vier architecten vormgegeven: drie ontwerpers van diederendirrix en één van Civic Architects. Ieder deel heeft een eigen adres en een eigen architectuur. Velo biest 392 huurwoningen in het sociale en middeldure segment. In de plint komen bedrijfsruimten en een openbare NS-stalling voor ruim vierduizend fietsen.

Sneden in het gebouwvolume geven vanuit de openbare ruimte zicht op de groene binnenwereld. De getrapte opbouw en nauwe doorzichten worden voorzien van beplanting, als ware het een bergkloof. Een groen verticaal landschap verbindt het openbare domein via collectieve buitenruimten met de privébalkons en -terrassen, vertelt diederendirrix. Het landschapsontwerp is gemaakt in samenwerking met DELVA Landscape Architecture | Urbanism en Hollandsgroen.

Het blok heeft een grote schaal; de menselijke maat van de onderbouw nuanceert die. Negen stadswoningen, drie hoeken met commerciële ruimte en de ‘blokhuiskamer’ voor de Velo-bewoners zijn gericht op de straat. De gemeenschappelijke blokhuiskamer bestaat uit een keuken met café, wasvoorzieningen en een multifunctionele zaal.

Fietsenstalling met aanpassingmogelijkheden
De openbare fietsenstalling met servicepunt bevindt zich op de begane grond en in het souterrain. Dit interieur staat door middel van daklichten, vides, trappartijen en grote vensters in contact met het groene verticale landschap en de binnentuin. Vanuit verschillende richtingen dringt daglicht tot diep in de ruimte.

Royale entrees en een heldere structuur en routing stroomlijnen het gebruik van de stalling, vertelt diederendirrix. Het interieurontwerp bestaat uit een zichtbaar betoncasco met houten kolom- en wandbekleding, waarin de installaties zijn opgenomen. Kleurvlakken op plafonds en belijningen op de vloer ondersteunen de oriëntatie.

De fietsenstalling is onder- en bovengronds uit te breiden naar de naastgelegen kavel L-West. Hiermee anticipeert het ontwerp op verschillende toekomstscenario’s voor station Sloterdijk. Een deel van de plint is vormgegeven als een etalage voor de stalling. Grote vensters bieden zicht op het station en vice versa. Deze ruimte kunnen te zijner tijd aan commerciële functies plaats bieden; ook hierin is het ontwerp adaptief.

Inbreiden met vergroening
In het ontwerp voor het wooncomplex is extreme verdichting gekoppeld aan extreme vergroening, zo geeft diederendirrix aan. “Op een kavel van 4.800 m2 wordt ruim 34.500 m2 vloeroppervlak gerealiseerd en 1.400 m2 beplant oppervlak. Verspreid over het gebouw worden onder meer vijftig bomen aangeplant”, vertellen de architecten.

Om de beplanting te kunnen irrigeren en tevens bij piekbuien het riool te ontlasten, komt onder de binnentuin een grote waterbuffer. De beplanting is afgestemd op groeiomstandigheden én op ecologische meerwaarde, leggen de architecten verder uit. “Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van nectar.” Het groen en het gebouw bieden nadrukkelijk ook ruimte voor insecten, vogels en vleermuizen.

De gevels van de ‘bergkloof’ zijn opgebouwd uit verschillende stenen die samen een poreuze rotswand imiteren. Het idee is dat deze gevels mogen verwilderen en dieren hier hun plek vinden. In het ontwerp van de straatgevels zijn daarnaast bijna honderd uiteenlopende nestkasten en vleermuisverblijven geïntegreerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

Vandaag, 17:01

Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

Vandaag, 16:40

Getransformeerde boerderij Maarhuizen grote winnaar eerste Bronzen Havik

Vandaag, 16:15

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

Vandaag, 12:26

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Vandaag, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Vandaag, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan