Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton, situatie
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, kavel
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, openen van het bouwblok
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, beleving en gebruik
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, waterhuishouding
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, woonklimaat en toekomstwaarde
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, doorsnede
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, doorsnede
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond kelder
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond begane grond
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond eerste verdieping
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton
Copyright: diederendirrix en Frank Hanswijk
diederendirrix, The Newton, situatie
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, kavel
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, openen van het bouwblok
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, beleving en gebruik
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, waterhuishouding
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, woonklimaat en toekomstwaarde
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, doorsnede
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, doorsnede
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond kelder
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond begane grond
Copyright: diederendirrix
diederendirrix, The Newton, plattegrond eerste verdieping
Copyright: diederendirrix

diederendirrix lost puzzel Kop Zuidas op

30 mei, 16:32
Na eerder het woongebouw OpZuid (2014), gelegen tussen de Gershwinlaan en de Boelelaan, heeft diederendirrix kortgeleden met The Newton een tweede bijdrage aan de nog immer voortdurend ontwikkeling van de Zuidas geleverd.

The Newton maakt deel uit van het deelgebied Kop Zuidas. Dat ligt ingeklemd tussen de A10, begraafplaats Zorgvlied, de Rivierenbuurt en een aantal hoge kantoorgebouwen aan de Europaboulevard. Diederendirrix stelt zelf dat de contouren van de kavel inderdaad een uitdaging voor het ontwerp vormden. Een complexiteit die veel te maken heeft met de driehoekige vorm van het terrein. Team V Architecten, de ontwerper van het aangrenzende multifunctionele gebouw CrossOver, had het wat dat betreft wat eenvoudiger met een rechthoekig kavel. Op de resterende kavel L2, die het brede deel van het driehoekige terrein beslaat, zal voor 2028 nog het voorlopig laatste bouwproject in Kop Zuidas verrijzen (volgens informatiecentrum Zuidas). The Newton deelt een binnentuin met dit toekomstige woonblok. Aan de andere zijde, aan de Gaasterlandstraat, wordt The Newton geflankeerd door SUD van Office Winhov en Zuidoever van Tangram Architekten.

Twee blokken
The Newton, ontworpen voor opdrachtgever COD, bestaat uit 101 appartementen (vrije sector) met relatief veel verschillende plattegronden als gevolg van de complexe vorm van het blok. Om weg te blijven van te geforceerde woningplattegronden in een donker blok, werd een brede snede dwars door het bouwvolume gemaakt. Dit heeft een aantal voordelen voor de woonbeleving en uitstraling van The Newton gehad. In de eerste plaats werden het zo twee blokken, met uitzondering van de eerste laag. Daar zijn de blokken met elkaar verbonden en bevindt zich, onder andere, een commerciële ruimte op de kop, alsmede woningen en een fietsenstalling. Nu bestaat het complex dus uit een een langer en een korter blok en heeft de architect kunnen variëren in hoogte en met de herhaling van twee puntvormige façades. De scherpe punt van het langwerpige blok werd daarbij ook afgeknot waardoor er door de plaatsing van grote ramen een aantrekkelijker façade en uitstraling ontstond.

Daktuin
De opsplitsing heeft ook gezorgd voor meer toetreding van daglicht in de appartementen aan de 'binnenzijden' en zicht op het groen op de daktuin die tussen de blokken doorloopt. Deze semi-openbare tuin vormt tevens een visuele verbinding, door het gebouw heen, van het Hogelandplein en de (nog aan te leggen) binnentuin van kavel L2. Felixx landscape architects & planners ontwierp dit deel, alsmede het groen op de overige daken. De doorsnede, die dus een tweezijdige oriëntatie van de woningen mogelijk maakt, loopt overigens niet door tot aan de begane grond maar eindigt boven de plint. De verhoogde daktuin ligt zo op de eerste verdieping en biedt de bewoners een riante groene ruimte die met een brede stenen buitentrap aansluit bij het geplande openbaar groen op het andere deel van kavel. De kwaliteit en aanwezigheid van groen was van meet af aan een centraal thema. Door het vroeg inschakelen van een landschapsarchitectenbureau heeft de biodiversiteit een boost gekregen met hoogwaardig groen en watervertragende groenstroken. Om de kwaliteit van de zorgvuldig gekozen vegetatie op peil te houden wordt die collectief beheerd.

Getrapte terrassen
De ecologische aanpak is doorgezet op de terrassen die langs de uitsnede aan het binnenplein zijn gemaakt. De gevels springen hier per één of twee verdiepingen een meter terug. De getrapte terrassen scheppen niet alleen ruimte voor een waterval van groen, maar laten ook het daglicht ruim binnenvallen. De verdiepingshoge ramen bieden daar uitstekend zicht op. De duurzaamheid komt in het gebouw tot uitdrukking in de zonnepanelen op het dak en een warmte- en koudeopslag. Verder is via urban mining een bovengemiddelde hoeveelheid hergebruikt beton toegepast.

Twee gezichten
Het ontwerp van The Newton ligt qua architectonische uitstraling in de eerste plaats veel meer in de lijn van de woningbouw in de aangrenzende Rivierenbuurt en veel minder van de glanzende kantoorgebouwen in de directe omgeving, met name de Terrace Tower van BIG/Bjarke Ingels Group. Het rood geschakeerde metselwerk met reliëfbanden en de grote, industriële vensters met slanke aluminium kozijnen en roeden geven het gebouw een kloek, maar vooral klassiek aanzien. Het is daarmee, evenals het naastgelegen project van Office Winhof, een bewust gekozen voortzetting van de architectuur van de nabije woonbuurt. De ruime plafondhoogtes en brede beukmaten getuigen eveneens van die beoogde, hoogwaardige stijl.

Daarnaast heeft The Newton nog twee gezichten, namelijk een harde en zachte variant. Enerzijds is hier namelijk een sculpturaal, modernistisch en stedelijk gebouw met strakke lijnen verrezen. Anderzijds herbergt en toont het een veel zachtere, groene binnenwereld die rust en comfort biedt op een hectische en drukke locatie in de stad. Zo is de Newton niet alleen een stilistische erfgenaam van een beproefde vorm van stedelijke architectuur, maar ook een portaal waardoor natuur en groen die stedelijkheid kan perforeren.
 

Bron: Diederendirrix

Andere nieuwsberichten

Cepezed ontwerpt gebouw voor kwantumonderzoek op campus TU Delft

Gisteren, 12:28

Korteknie Stuhlmacher realiseert nieuw woonhuis binnen ensemble Jan David Zocher

Gisteren, 12:04

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

19 juni, 4:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

19 juni, 3:03

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

Gisteren, 14:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

Gisteren, 10:59

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

19 juni, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan