De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism/ A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven, woningtypes
Copyright: Diederendirrix /DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven, groen
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven, aus einem Guss
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architecture & Urbanism / A2 Studio
De Nieuwe Eindhoven
Copyright: Diederendirrix / DELVA Landscape Architects / A2 Studio

De Nieuwe Eindhoven gaat nieuwe fase in

27 november 2023, 16:32
Afgelopen week werd bekend dat het plan voor de Eindhovense woontoren De Nieuwe Eindhoven, ontworpen door diederendirrix en DELVA Landscape Architecture & Urbanism, door projectontwikkelaar Stein verkocht is aan twee nieuwe investeerders.

Daarmee gaat het project in het centrum van Eindhoven een nieuwe fase in. Het opvallende gebouw is ontworpen door diederendirrix en het groenontwerp is gemaakt door DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Projectontwikkelaar Stein uit Geffen, die de afgelopen zes jaar de eigenaar en trekker van het project was, heeft het verkocht aan Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel en investeerder Investe uit Eindhoven. Volgens Stein was de verkoop al eerder voorzien, maar door belangstelling van Investe kwam de verkoop het afgelopen half jaar in een stroomversnelling. Het bureau diederendirrix werkte (samen met architecten|en|en) overigens al eerder samen met het familiebedrijf Van de Ven bij het project Domus Dela in Eindhoven.

Smalle sokkel
De Nieuwe Eindhoven werd in 2018 voor het eerst gepresenteerd. Op een relatief kleine kavel, een kleine parkeerplaats naast een klein boutique hotel, zal een woontoren van 75 meter hoog met een groen plein eronder verrijzen. De kavel op de hoek van Vestdijk en de Raiffeisenstraat in het centrum van Eindhoven meet maar 650 vierkante meter. Toch zal die plaats bieden gaan bieden aan zowel de relatief smalle sokkel van 150 vierkante meter én een groene ‘ecohub' die een tuin omvat. De woontoren zal vrijwel direct naast het, eveneens hoge, Hotel NH Collection verrijzen. Dat woongebouw annex hotel, een herbestemming uit 2017 van een voormalig kantoorgebouw uit 1974 van architect Dick van Mourik, is overigens ook van de hand van het bureau diederendirrix. Na de start van het project werd De Nieuwe Eindhoven, na een aantal aanpassingen, in 2020 door Winy Maas, voormalig supervisor voor de binnenstad van Eindhoven, goedgekeurd.

Leefbaarheid
In De Nieuwe Eindhoven zullen 180 studio’s, twee- en driekamer appartementen op een totaal vloeroppervlak van 14.200 vierkante meter gerealiseerd worden. Het meest karakteristieke onderdeel van het project is, zonder twijfel, het contrast tussen de smalle sokkel en de daarboven gelegen, aan alle zijden overkragende verdiepingen. De eerste bouwlaag met woningen bevindt zich op de zesde bouwlaag, op een hoogte van 18 meter. De sokkel zelf is (dus) vijf verdiepingen hoog en kenmerkt zich door een combinatie van een tweetal brede stadsbalkons op verschillende niveaus, die voor alle bewoners toegankelijk zijn, met (daarop) veel groen. De sokkel herbergt een tweetal gemeenschappelijke ruimten waar gewerkt, vergaderd of gestudeerd of een feestje geven kan worden. De groene balkons zijn een voortzetting van de overdekte stadstuin die op het maaiveld het beeld zal bepalen. In het gebouw zijn verder nog 450 fietsparkeerplaatsen voorzien. Het kleine stads- of vestzakpark is een reactie en antwoord op de, ook in het centrum van Eindhoven, schaarse groene ruimte. Door groen aan het maaiveld toe te voegen draagt De Nieuwe Eindhoven dus ook bij aan de leefbaarheid en verblijfskwaliteit van de binnenstad.

Vanaf de beide stadsbalkons is er een mooi zicht op de groene Vestdijk, een aantal monumentale villa’s van de architect Adolph Mignot uit het begin van de 20e eeuw en drie, oude, deels monumentale bomen die net buiten de kavel staan. Ook is er een zichtrelatie met het VDMA-terrein, een gebiedsontwikkeling waar diederendirrix en DELVA Landscape Architecture & Urbanism eveneens bij betrokken zijn.

Sociale topwoningen
Het ontwerp van de woningplattegrond is het resultaat van een nadrukkelijke keuze van de opdrachtgever. De gewenste diversiteit in het woningaanbod is hier nu eens niet verticaal, maar per bouwlaag georganiseerd. De duurste woningen bevinden zich hier dus niet uitsluitend boven in de woontoren. Elke woonlaag bevat daarentegen tien woningen van uiteenlopende afmetingen en kwaliteit en bedient daarmee diverse doelgroepen. Twee woningen per verdieping worden verhuurd in het sociale segment en de rest in het middensegment. Op de bovenste bouwlaag is het wonen in een sociale huurwoning dus een reële mogelijk.

Reliëf
De basis van de architectuur van het gebouw bestaat uit een grid van verticale staanders en horizontale vloerranden. Deze lijken ter plaatse van de balkons naar buiten te vloeien. De gevel wordt gemaakt van bruinrood gepigmenteerde, prefab betonnen gevelelementen. Het beton van de horizontale vloerranden wordt verder voorzien van een bijzonder reliëf. De aandacht voor groen en leefbaarheid zet zich in de vormgeving van de balkons voort. Net als in de sokkel zijn aan de torenbalkons forse groenbakken toegevoegd die geschikt zijn voor robuuste beplanting. De gebogen vensters van de hoekwoningen bieden verder een prachtig uitzicht over de stad. In het gebogen stucwerk plafond boven de stadstuin worden, tenslotte, nog spiegelende elementen en verlichting aangebracht. Door deze toevoegingen zal met het plafond ’s avonds het effect van een heldere sterrenhemel nagebootst worden. De Nieuwe Eindhoven zal in het toekomstige Eindhoven dus, naar verwachting, een redelijk beeldbepalende factor gaan worden.
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan