Bankjes
Dan de bankjes waar de senatoren in tweetallen op zitten. De senatoren zijn eraan gehecht, maar eigenlijk zitten ze helemaal niet zo lekker, vindt Janneke. In de renovatie worden de bankjes arbotechnisch verbeterd en worden er in de bijbehorende tafeltjes aansluitingen
voor elektra en data opgenomen. Voorin de zaal worden twee bankjes aangepast zodat deze ook gebruikt kunnen worden door mensen in een rolstoel.
TribuneDe bankjes staan op een lage tribune. Voor de achterste rij miste alleen een traptrede, waardoor vanaf daar minder goed zicht was op wat er in het hart van de zaal gebeurde. In de renovatie wordt de tribune daarom opnieuw opgebouwd, nu met drie traptredes, zodat het zicht vanaf de achterste rij verbeterd wordt.
Spreekgestoelte en ministerstafel
De plenaire zaal van de Eerste Kamer heeft een lagerhuisopstelling. In het hart van de zaal staat aan de ene kant een lange tafel voor de ministers en aan de andere kant de verhoogde tafel van de voorzitter, secretaris en griffier (het rostrum) met ernaast het spreekgestoelte. Bij de renovatie gaan daar een aantal dingen aan veranderen.
Om het spreekgestoelte ook bruikbaar te maken voor mensen in een rolstoel, wordt daar in de vloer een liftje opgenomen. Zo kunnen senatoren altijd vanaf dezelfde hoogte de zaal toespreken.
Bij de ministerstafel speelde weer iets heel anders. Zodra een minister de Eerste Kamer wilde gaan toespreken moest een bode een los katheder óp zijn tafel komen zetten. In de ministerstafel wordt daarvoor nu een beweegbaar blad ingebouwd. Wanneer de minister straks iets wil zeggen, kan met een druk op de knop een deel van de tafel omhoog komen om een lessenaar te vormen.
Deze wijzigingen hadden uiteindelijk zoveel impact op het meubilair in het hart van de zaal, dat ervoor gekozen is om dat dan maar helemaal te vernieuwen. “Je kunt het huidige meubilair niet namaken”, zegt Janneke daarover. “Maar je kunt het nieuwe meubilair wel eenzelfde verfijning geven als het bestaande.”