Renovatie Binnenhof vraagt om draagvlak parlement

6 juli 2015, 17:52
Het Binnenhof 5,5 jaar sluiten voor renovatie is technisch en financieel gezien de beste optie. Het is een van de adviezen van oud-minister Liesbeth Spies in het rapport dat minister Stef Blok vandaag in ontvangst heeft genomen. Dat vergt wel een ingrijpende beslissing van het parlement.

De gebruikers van de gebouwen op het Binnenhof zijn het erover eens dat renovatie dringend noodzakelijk is. Tegelijkertijd moet het parlement ongestoord kunnen blijven vergaderen. Volgens Spies vraagt dit "om draagvlak voor het maken van keuzes in de omvang en duur van de werkzaamheden".

Renovatie van het Binnenhof in 5,5 jaar tijd is volgens de oud-minister technisch en financieel gezien de beste optie; de totale renovatiekosten liggen naar schatting tussen 500 en 600 miljoen euro. Het is interessant of daarvoor inderdaad draagvlak kan worden gecreëerd.

Het rapport is verschenen op verzoek van minister Blok (Wonen en Rijksdienst); hij vroeg Spies om met een advies te komen over de renovatie van het hele Binnenhof, inclusief het gedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is uitgebreid.

Over de renovatie heeft zij overlegd met de gebruikers van het Binnenhof (Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en ministerie van Algemene Zaken) en het Rijksvastgoedbedrijf als eigenaar en beheerder van de gebouwen. Dat renovatie noodzakelijk is, wordt door alle partijen erkend.

Herstel gebreken
Renovatie is noodzakelijk om het monument in een goede staat te houden en te zorgen dat het Binnenhof ook in de toekomst 24 uur per dag in bedrijf kan blijven. Achter de muren van het Binnenhof ligt een complex dat – na vele jaren zeer intensief gebruik – sterk verouderde en versleten techniek huisvest, lekkende daken heeft en op veel punten niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen.

Doordat in de loop der jaren tijdelijke maatregelen zijn genomen, zijn de gebouwen nog wel veilig te gebruiken. Een houdbare situatie is dit echter niet, zo geeft Spies aan. Ze adviseert om minimaal de gebreken te herstellen en te zorgen dat het gebouwencomplex weer voldoet aan wet- en regelgeving.

Of aanvullende ingrepen onderdeel moeten uitmaken van de renovatie is een politieke afweging. Spies adviseert nu te besluiten de renovatie aan te pakken en dan stap voor stap, gezamenlijk met de gebruikers, te bekijken hoe de renovatie wordt uitgevoerd.

Duur renovatie
De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar.

De gebruikers verhuizen dan om beurten, als hun gebouwdeel aan de beurt is. De Tweede Kamer wordt in deze variant in meerdere fases gerenoveerd.

De renovatie kan het snelst worden uitgevoerd als het hele Binnenhof in één keer leeg komt, heeft Spies geconcludeerd. De renovatie duurt dan 5,5 jaar. Deze variant is zowel technisch als financieel aantrekkelijker.

Ook overlast en het risico op verstoring van de bedrijfsvoering zijn in deze variant minder. Voor het parlement betekent deze variant echter een ingrijpende beslissing, omdat het dan 5,5 jaar niet op het Binnenhof zetelt.

Keuze maken
Spies beklemtoont dat de staat waarin het Binnenhof zich nu bevindt, vraagt om politieke keuzes waarin de hoofdrichting van de renovatie snel wordt vastgelegd. Stap voor stap kan dan in goed overleg met alle gebruikers verdere planvorming en de daadwerkelijke voorbereiding van de renovatie worden gestart. De renovatie kan dan uiterlijk in 2020 echt beginnen.

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan