Kabinet wil Binnenhof toch 5,5 jaar sluiten

25 september 2015, 13:54
Het Binnenhof moet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten in die periode bivakkeren in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Stef Blok (Rijksdienst). Een zo sober mogelijke renovatie kost maximaal 475 miljoen euro, is de gedachte. Daarin zit een marge voor tegenvallers.

"Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen'', zo is vanuit het kabinet gemeld.

Faliekant tegen
Afgelopen week bleek dat de Eerste Kamer faliekant tegen totale sluiting is, maar het kabinet heeft er nu toch voor gekozen. Ook in de Tweede Kamer is niet iedereen wildenthousiast.

Maar volgens Blok wijzen alle onderzoeken nu 'eensluidend' uit dat de sluiting voor 5,5 jaar het goedkoopst en het veiligst is en ook het minste overlast veroorzaakt. Dat geldt ook voor de omgeving, zoals de horeca en winkeliers in de directe omgeving, aldus Blok.

De renovatie kan in 2020 beginnen, want Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld moet eerst nog worden aangepast. Het departement is echter nu al erg geschikt, met zijn diverse grote vergaderzalen, aldus Blok. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij.

Ridderzaal
De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag. Het is verder de bedoeling dat publiek op het Binnenhof kan gaan kijken naar de renovatie, vanuit een informatiecentrum of vanaf een luchtbrug over het Binnenhof.

Het is ondanks de keuze voor de goedkoopste optie een dure operatie, erkent Blok, maar ,,het verbouwen van oude gebouwen is natuurlijk een heel kostbare aangelegenheid. Het is duurder dan ergens iets heel nieuws neer te zetten, maar niemand zou afscheid zou willen nemen van het Binnenhof.''

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het verbouwen 'niet onze hobby'. "Maar het gaat om een reeks monumenten en we hebben de plicht die te onderhouden." Hij wilde vrijdag niet vooruitlopen op al te veel tegenstand tegen de totale sluiting.

Tweede Kamer
Vanuit de Tweede Kamer valt wel de nodige tegenwind te verwachten. Ronald van Raak van de SP vindt de twee varianten, verbouwen in dertien jaar en dan openblijven of in vijfenhalf jaar en dan sluiten, 'te weinig om uit te kiezen'. Hij wil goedkopere en praktischere varianten zien, zegt hij. "We gaan het debat niet voeren op basis van deze informatie."

"Ik heb niet het gevoel dat ik in een bouwval rondloop", aldus een woordvoerder van de SGP. "Daarbij bestaat het nieuwe gedeelte pas 25 jaar, als nu zo'n dure opknapbeurt nodig is, zou de aannemer moeten worden aangeklaagd wegens wanprestatie", schampert hij.

Verder gaat het allemaal geheid weer langer duren en duurder uitpakken, vrezen ze bij de SGP. Als de klus toch doorgaat, wil de SGP op het Binnenhof blijven zitten.

'Buiten alle proporties'
D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt de 475 miljoen euro die de verbouwing van het Binnenhof moet gaan kosten 'buiten alle proporties'. Koolmees: "Dat er gerenoveerd moet worden is duidelijk." Maar D66 vindt ook de sluiting 'absurd'. Het 'huis van de democratie moet openblijven', zegt Koolmees. "Het huiswerk moet opnieuw, ik wil een goedkoper alternatief zien."

Barry Madlener van de PVV noemt de plannen van het kabinet 'megalomane geldsmijterij'. "Het wordt twee keer zo duur als de verbouwing van Buckingham Palace!"

De PVV wil alternatieven zien en vindt dat Blok aannemers in het land om ideeën moet vragen daarvoor. Madlener vindt dat er ook niet zo'n punt gemaakt moet worden van hedendaagse milieu-eisen. "Het is een oud gebouw en dat moet je accepteren."

Verder heeft hij de indruk dat het gebouw nog wel in goede staat is, al is er volgens hem met onderhoud gewacht in aanloop naar de renovatieplannen. Dat vindt hij een slechte zaak.

Bij regeringspartij PvdA gaan ze de plannen eerst eens rustig bestuderen om daarna te kunnen oordelen. De VVD is in ieder geval blij dat er een besluit is genomen.

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

KCAP wint prijsvraag voor hoogste torens van Slowakije

1 uur geleden

In boek over wonen pleit SO-IL voor openbreken corridorontsluiting

4 uur geleden

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Makelaars: impact bankroeten op leegstand in winkelstraat beperkt

24 minuten geleden

Madlener wil verbreding A27 bij Zeewolde als eerste opstarten

3 uur geleden

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan