Waar paste de Raad van State het beste? Dat was een vraag waar architect Evelyne Merkx van
Merk X zich voor gesteld zag. De Raad van State is zowel een belangrijk adviesorgaan van de regering als de hoogste rechtsprekende instantie van het land en zetelde in het bouwdeel naast de Stadhouderspoort, tussen de Eerste Kamer en Tweede Kamer in. Maar doordat dit bouwdeel direct aan de publieke ruimte lag, aan de ene kant aan het Buitenhof en aan de andere kant aan het feitelijke Binnenhof, gebruikte de Raad van State de begane grond nauwelijks meer en had het zich hoger in de bebouwing gevestigd.
Zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer kwamen al ruimte tekort – daar lag de ruimte in ieder geval niet. Even is nog gekeken of de Raad van State misschien in de oude Hofkapel een plek kon krijgen, maar dat idee sneuvelde ook. Wat waren de mogelijkheden binnen het bouwdeel aan het Buitenhof?
In zijn plannen voor de buitenruimte van het Binnenhof had Karres en Brands voor de gevel van het bouwdeel van de Raad van State een tuin getekend. Daar waar ooit een gracht had gelopen, had het bureau nu een groene gracht getekend. Aanvankelijk dacht Evelyne dat het 'vernatte' natuur was, een drassige strook. Karres en Brands had het echter niet zo letterlijk bedoeld, het was meer een symbolische verwijzing naar de verloren gegane gracht. Maar het idee was geboren: wat als de gracht hier teruggebracht zou worden? Zou dan de Raad van State de begane grond weer in gebruik zou kunnen nemen? Sterker nog: zou het souterrain dan ook tot volwaardige kantoorverdieping getransformeerd kunnen worden? Met grotere ramen waaruit over het water uitgekeken zou worden?