Copyright: Ruben Bergambagt (eigen )
Copyright: Ontwerp Yinchuan Art Museum ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Ontwerp voor het Tonglin City Planning Exhibition Center ( waa)
Copyright: Ruben Bergambagt (eigen )
Copyright: Ontwerp Yinchuan Art Museum ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Yinchuan Art Museum in aanbouw ( waa)
Copyright: Ontwerp voor het Tonglin City Planning Exhibition Center ( waa)

Zomerserie (3): Architect in... China

31 juli 2014, 15:41
Deze zomer interviewt Architectenweb een aantal Nederlandse architecten die zijn vertrokken naar het buitenland. Waarom hebben ze deze stap gezet, welke verschillen met werken in Nederland komen ze tegen en wat is hun toekomstperspectief? In deze derde aflevering een gesprek met Ruben Bergambagt, architect en partner bij het Chinese bureau waa. “Hoe langer ik hier ben, hoe meer cultuurverschillen ik zie.”

Hoe zien jouw werkzaamheden eruit?
"Binnen waa werken wij aan diverse projecten, zoals twee musea, een sportcentrum, het interieur van een concept store en een aantal commerciële ontwikkelingen. Doorgaans werk ik aan een hoofdproject, waarnaast ik dagelijks kleine onderdelen van andere projecten coördineer.

Een van die projecten die dagelijks feedback behoeft, is het Yinchuan Art Museum. Voor dit moderne kunstmuseum controleer ik constructietekeningen voor de gevel, die uit GRC-panelen, een atrium met een glazen dak en een aantal strips met enkel gekromd glas bestaat. Er worden zo’n 1500 panelen gefabriceerd van ongeveer vijftien vierkante meter tot maximaal dertig vierkante meter per paneel. Elk paneel is uniek en daardoor moeten de constructietekeningen van ieder paneel en de bijbehorende mal door de architect goedgekeurd worden. Geregeld reizen wij met de gevelconsultant af naar Yinchuan in centraal China voor een inspectie van het bouwproces.

Het grootste deel van de week werk ik aan het ontwerp van een sportcentrum van 60.000 m2. Het is een uitdagende opgave om binnen de vaste maten van de verschillende sportvelden een interessante configuratie te ontwerpen. Binnen dit project hebben wij acht weken de tijd voor de ontwikkeling van het conceptontwerp en het streven is om dit jaar al te gaan bouwen."

Hoe is het bureau georganiseerd?
"Het bureau heeft een een open structuur, waarbij iedereen meewerkt aan het ontwerpproces. Er werken momenteel elf architecten, waaronder drie partners. Wij zien onze architectuur als een groepsproces. Natuurlijk heeft iedereen specifieke kwaliteiten en daarom werkt ieder persoon aan bepaalde onderdelen van de verschillende projecten. De partners vervullen een coördinerende rol in het ontwerpproces en de bouw van de projecten. Wij maken veel gebruik van parametrisch ontwerp, bij voorkeur als hulpmiddel om complexe ontwerpprocessen te vereenvoudigen.

Waa is in 2010 is opgericht en ik ben er twee jaar later komen werken. Wij zijn een bureau met een jong, ambitieus architectenteam. In 2013 was waa genomineerd voor de AYA Awards als breakthrough architecture practice of the year. We hebben inmiddels een aantal kleinere projecten opgeleverd en komend najaar volgt met het Yinchuan Art Museum ons eerste grote project. Hierbij hebben we van de start tot de aanstaande oplevering de complete coördinatie verzorgd, wat niet gebruikelijk is in China. Een architect is hier voornamelijk verantwoordelijk voor het definitief ontwerp, tenzij er zoals in ons geval wordt samengewerkt met een local design institute."

Hoe ben je in China terechtgekomen?
"In 2008 heb ik tijdens mijn studie aan de TU Delft een half jaar doorgebracht in Tokio. In die periode is mijn interesse om in het buitenland te werken alleen maar groter geworden. Er is zoveel inspiratie te halen uit andere culturen en de visie aldaar op de bebouwde omgeving.

Na mijn afstuderen in 2009 was de werkgelegenheid in Nederland minimaal, mede daarom heb ik gekozen voor een internationale carrière. Vrij snel kreeg ik een aanbod in Londen bij Foster + Partners. Ik heb daar drie jaar aan een nieuw hoofdkantoor voor Bloomberg in centraal Londen gewerkt, vanaf prijsvraag tot de bouw.

Het is ontzettend interessant om de volledige fase van het ontwerpproces te doorlopen bij zo’n groot project met een droombudget. Maar na drie jaar extreme werkdruk en een vrij traag proces waar details één op één werden uitgewerkt, had ik de behoefte aan een nieuwe uitdaging binnen een jonger en kleiner bedrijf. Via een oud-collega bij Foster kreeg ik het aanbod voor een baan in Beijing bij het jonge bureau waa. Zonder verwachting, maar met enorm veel passie ben ik in 2012 in het diepe gesprongen en naar Beijing verhuisd."

Wat zijn de grootste verschillen tussen werken in China en het Westen?
"Hoe langer ik hier ben, hoe meer cultuurverschillen ik zie. Het is vrij ingewikkeld om de Chinese cultuur en taal met alle gebruiken en rituelen te doorgronden. Een zeer directe opstelling wordt hier bijvoorbeeld niet gewaardeerd, ook het woord ‘nee’ bestaat niet. Daarom is het soms vrij moeilijk om een opdrachtgever direct te begrijpen. Het wederzijdse begrip komt pas na weken communicatie, dan drijft langzaam de echte mening boven.

Ook zijn er nieuwe opdrachtgevers die veel geld hebben verdiend in een andere industrie en nu de vastgoedmarkt op gaan. Deze opdrachtgevers komen soms met een programma van eisen op een handgeschreven half A’4tje voor een gebouw van tienduizenden vierkante meters. Ook de snelheid waarmee projecten ontwikkeld worden is extreem, soms werken de opdrachtgevers sneller dan de gemeenten.

Onlangs heeft de opdrachtgever voor een nieuw museum waar wij aan werken alle visualisaties van het ontwerp al op enorme billboards bij de bouwplaats gezet, nog vóór het ontwerp was goedgekeurd door de welstand en de gemeente. Gelukkig kregen we een paar weken later, na een aantal kleine aanpassingen, alsnog een goedkeuring. Ondanks de druk van de opdrachtgevers die snel willen ontwikkelen, proberen wij doorgaans de periode van het ontwerpproces te verlengen, zodat we zo goed mogelijk aan de opgave kunnen werken."

Hoe is de economische situatie in het land?
"Hoewel de economische groei in China langzaam vertraagt, is er enorm veel werk. Wij werken voornamelijk in centraal China, maar hebben ook projecten in Beijing en in het zuiden van het land. Onze focus ligt voornamelijk op publieke gebouwen, in deze sector is ook de meest interessante architectuur te ontwikkelen. Verder vindt er veel woningbouw plaats, maar dat is een sector waarin je als architect doorgaans liever niet wilt werken. Je hebt er vanwege regelgeving en het geloof in Feng Shui een zeer beperkte ontwerpvrijheid."

Kun je China aanraden bij Nederlandse collega's? En wil je er zelf blijven?
"Er is een tekort aan goede creatieve architecten met een visie, maar het is wel verstandig om vanuit Nederland op zoek te gaan naar een baan voor dat je richting China vertrekt. China zelf is een fantastisch land waar enorm veel te beleven is, hoewel je rekening moet houden met flinke ups en downs op allerlei gebieden. Het is geweldig om onderdeel te zijn van een cultuur die momenteel in een enorme groei en ontwikkeling zit en beide ogen op de toekomst heeft gericht.

In deze fase van mijn leven zijn goede carrièrekansen en werken in een land in ontwikkeling belangrijk voor mij, waar ook ter wereld. China heeft enorm veel te bieden. Hoewel ik de eenvoud en het gemak van wonen in mijn eigen cultuur mis, geven de spanning, groei, afwisseling en complexiteit me op dit moment genoeg om gelukkig te zijn."
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Vakjury en publiek kennen Alliander Westpoort Gouden A.A.P. 2024 toe

1 uur geleden

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Vandaag, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Vandaag, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Vandaag, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan